Συναισθηματική επικοινωνία: Πώς θα αναπτύξετε μια υγιής σχέση με τον σύντροφό σας!

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης. Η ανάπτυξη συναισθηματικής επικοινωνίας, ψυχικής επαφής και συναισθηματικής ασφάλειας καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την προδιαγεγραμμένη πορεία που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι ερωτικών συντρόφων.

Συναισθηματική επικοινωνία: Πώς θα αναπτύξετε μια υγιής σχέση με τον σύντροφό σας!

Πολλοί είναι οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή που αναζητούν την δημιουργία σχέσης η οποία εμπεριέχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ο τρόπος που αρχίζει η επικοινωνία οποιασδήποτε μορφής ανάμεσα στους ανθρώπους είναι το αποτέλεσμα της διεργασίας σκέψης και συναισθήματος. Η ύπαρξη συναισθηματικής επικοινωνίας, δηλαδή το να επικοινωνείς αυτά που νιώθεις στον σύντροφο σου είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση μιας πετυχημένης σχέσης. Η προσωπική αντίληψη του ζευγαριού πάνω στην συναισθηματική επικοινωνία, ο τρόπος δηλαδή που ο κάθε σύντροφος, με βάση τις προσωπικές του απόψεις, στάσεις ή πεποιθήσεις ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται την συμπεριφορά του άλλου έχει αντίκτυπο στον τρόπο που βιώνει και τα ανάλογα συναισθήματα.

Το να μάθουμε όχι μόνο να ακούμε αλλά και να αφουγκραζόμαστε τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου μας βοηθάει στο να αποφεύγουμε συγκρούσεις και τσακωμούς που πολλές φορές προκαλούν θυμό και αισθήματα αδικίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν και θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι εξίσου σημαντικό με το να καταλαβαίνεις και να προσπαθείς να κατανοείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου σου είναι και το γνωρίζεις τις δικές σου επιθυμίες.

Αποκαλύπτοντας βαθύτερες πτυχές του εαυτού σου σχετικά με τα συναισθήματά σου, τα βιώματα σου και τις σκέψεις σου δημιουργείς αυτόματα ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και κατανόησης στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανταποκρίνονταν με τον ίδιο τρόπο.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved