5+3 τρόποι για να ενισχύσετε το μητρικό γάλα

Η παραγωγή γάλακτος προκαλείται από την ορμόνη προλακτίνη, που διεγείρεται από το άγγιγμα του στόματος του μωρού στη θηλή. Ετσι, αν ταΐζετε το μωρό κάθε φορά που πεινά, φυσιολογικά θα παράγετε όλο το γάλα που χρειάζεται.

5+3 τρόποι για να ενισχύσετε το μητρικό γάλα

Μερικές γυναίκες ανησυχούν πως έχουν λίγα αποθέματα γάλακτος και προσπαθούν να περιορίσουν κατά διαστήματα την ποσότητα που δίνουν στο μωρό. Αυτό όμως μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα διότι προκαλεί μείωση της παραγωγής.

Αν ανησυχείτε πως δεν έχετε πολύ γάλα, δείτε πως μπορείτε να ενισχύσετε τη γαλακτόρροια:

  • Προκειμένου να διασφαλίσετε πως το μωρό παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή, όπως κάνατε και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.
  • Οι ανάγκες σας σε ενέργεια τώρα που θηλάζετε είναι μεγαλύτερες απ' ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης: Χρειάζεστε 500 θερμίδες περισσότερες.
  • Μπορεί να διψάτε περισσότερο απ' ότι συνήθως, γι' αυτό να πίνετε συχνά μικρές γουλιές νερό. Μην πιέσετε τον εαυτό σας να πίνει μεγάλες ποσότητες.
  • Να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και αλκοόλ. Άλλωστε ό,τι πίνετε και ό,τι τρώτε μεταφέρεται στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.
  • Να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του μωρού. Αν κάποιο φαγητό που συνήθως τρώτε προκαλεί ανησυχία στο μωρό, μάλλον φαίνεται πως δεν το απολαμβάνει. Προσπαθήστε λοιπόν να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο.

Στην περίπτωση τώρα που το γάλα σας πραγματικά δεν είναι αρκετό, μην απελπίζεστε.

  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή ώστε το μωρό να «παίρνει» το στήθος σωστά. Η κατάλληλη στάση και η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.
  • Αλλάζετε συχνά το στήθος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Ξεκινήστε από τη μια πλευρά και αφήστε το μωρό σας να θηλάσει όσο θέλει, μέχρι να αφήσει το στήθος. Μετά βάλτε το στην άλλη πλευρά. Όταν αφήσει το στήθος ξαναβάλτε το στην πρώτη πλευρά. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το μωρό να χορτάσει.
  • Σημαντική είναι και η συχνή εναλλαγή των στάσεων θηλασμού, ώστε ο αδένας του στήθους να δέχεται ομοιόμορφα τα ερεθίσματα για την παραγωγή γάλακτος. Ειδικά η πλάγια στάση θηλασμού, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, γιατί σε αυτή αδειάζει ένα μεγάλο μέρος του αδένα του στήθους.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved