Γιατί έχω στρες την ώρα του θηλασμού;

Οι λόγοι που μια μαμά είναι αγχωμένη την ώρα του θηλασμού είναι πολλοί. Μπορεί να πονάει στις θηλές, να μην έχει σωστή θέση σώματος, να αισθάνεται βαρύ το μωρό και να πονούν τα χέρια της, να κλείνουν τα μάτια της από την αϋπνία.

Γιατί έχω στρες την ώρα του θηλασμού;

Φυσικά υπάρχουν γυναίκες που δεν τους συμβαίνει ποτέ τίποτα απ' όλα αυτά, αλλά είναι σπάνιο. Συνήθως σκέψεις όπως «αν θα μπορέσω να είμαι καλή μητέρα», «εάν θα αποτύχω στο θηλασμό», «αν θα τα καταφέρω με δουλειά και παιδί», προκαλούν ένταση στη μαμά, και η ένταση αυτή μεταδίδεται στο μωρό, αφού μωρό και μαμά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Γενικά, όσο πιο πολύ θηλάζει η μητέρα, τόσο περισσότερο γάλα θα έχει. Το στρες δυσχεραίνει την ελεύθερη έκκριση των ορμονών της γαλουχίας και είναι κολλητικό: κάνει το μωρό να κλαίει.

«Για να θηλάσετε επιτυχώς, χαλαρώστε», συμβουλεύει η παιδίατρος Αννα Πατσούρου. «Για το μωρό είστε η μόνη του μητέρα. Σας αγαπά, σας χρειάζεται και σας θέλει κεφάτη. Επίσης, για πολλά χρόνια ακόμα θα είναι έτοιμο κάθε στιγμή να σας συγχωρέσει τα πάντα. Όσο χαλαρώνετε αυξάνεται το γάλα, τη αυτοπεποίθηση σας και η αίσθηση πληρότητας που χαρίζει ο θηλασμός», σημειώνει η παιδίατρος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved