«Θέλω να μου πάρετε ένα ζωάκι!»

Σχεδόν όλοι οι γονείς έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την επιθυμία των παιδιών τους να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται εξαρτάται από την προσωπική τους εμπειρία , από την αγάπη τους ή όχι για τα ζώα .  Άλλοι την απορρίπτουν  ευθύς αμέσως  εστιάζοντας στο πόσο μεγάλη ευθύνη είναι η απόκτηση ενός ζώου. Άλλοι πάλι σπεύδουν να ικανοποιήσουν την επιθυμία των παιδιών τους με την ίδια ευκολία που θα έμπαιναν στο πλησιέστερο κατάστημα παιχνιδιών. Τέλος, κάποιο άλλοι, οι οποίοι συνήθως έχουν και οι ίδιοι μεγαλώσει με ένα κατοικίδιο, θεωρούν ότι  τα παιδιά τους είναι έτοιμα να αναλάβουν την ευθύνη ενός ζώου, "επενδύοντας" στα ψυχικά οφέλη που θα προκύψει από αυτή τη σχέση.

«Θέλω να μου πάρετε ένα ζωάκι!»

Της Νίκης Παπανικολάου

Προσωπικά ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Παρότι αγαπώ τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά, ξέρω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στο "αίτημα" του γιου μου να του πάρω ένα σκυλάκι. Οι προσπάθειές του μάλιστα είναι συγκινητικές, αφού μου υπόσχεται ότι θα αναλάβει εξολοκλήρου τη φροντίδα του, εννοώντας τη βόλτα και το μπάνιο του. « Θα είμαι πολύ προσεκτικός όταν θα βγαίνουμε βόλτα – εννοεί όλοι μαζί γιατί είναι 6 χρονών- , θα του αγοράζω παιχνίδια, θα τον κάνω μπάνιο, θα τον παίρνουμε μαζί μας στο χωριό», είναι μερικά από τα ατράνταχτα επιχειρήματα του προκειμένου να με πείσει.

Η αλήθεια είναι ότι έχω μπει στον πειρασμό πολλές φορές να του πάρω ένα σκυλάκι γιατί θεωρώ πολύ σημαντική τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός παιδιού και ενός ζώου. Συνειδητοποιεί μέσω αυτής της σχέσης με πράξεις και όχι με νουθεσίες, την έννοια της φιλίας, της προσφοράς, της προστασίας και της ευθύνης. Μαθαίνει πως η βάση της φιλίας είναι ο σεβασμός για τον άλλον και ακόμα, τι σημαίνει να αγαπάς, να φροντίζεις και να είσαι υπεύθυνος για κάποιον που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Όμως δεν θέλω να υποκύψω σε μια παρόρμηση της στιγμής και να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο που στη συνέχεια είτε γιατί δεν θα μπορούμε , είτε γιατί ο ενθουσιασμός θα έχει φύγει, να ψάχνουμε τρόπους για να «απαλλαγούμε» από αυτό. Η ευθύνη ενός ζώου είναι μεγάλη και όπως πολύ σωστά λένε, στην ουσία είναι σαν να έχεις άλλο ένα παιδί.

Και επειδή ένα παιδί χρειάζεται περισσότερα από το να το βγάζουμε βόλτα και να το ταϊζουμε, έτσι και το κατοικίδιο, θέλει ένα σπίτι που δεν θα είναι ...εξοχικό αλλά μόνιμη κατοικία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved