Η αντισύλληψη μετά τον τοκετό, συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog

Μόλις η οικογένειά σας απέκτησε ένα νέο μέλος! Τα συναισθήματα ευτυχίας έχουν καταλάβει τους πάντες. Όμως η έλευση διατάραξε ως ένα βαθμό και τις υπάρχουσες ισορροπίες μέσα στην οικογένεια και όλοι και κυρίως το ζευγάρι, προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η αντισύλληψη μετά τον τοκετό, συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog

Μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες, είναι σημαντικό το ζευγάρι να βρει χρόνο, για να «αναθερμάνει» τη σεξουαλική του ζωή. Η σεξουαλική επαφή γεμίζει τόσο τη γυναίκα, όσο και το σύντροφό της ευεξία, ενώ είναι σημαντική και για την εμπέδωση του αισθήματος της συντροφικότητας.

Η σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό όμως καλόν είναι να συνδυάζεται με μέτρα αντισύλληψης. Η αντισύλληψη είναι βασικό στοιχείο του οικογενειακού προγραμματισμού. Γενικά, η διαδικασία του θηλασμού συνδυάζεται με αναστολή της ωοθυλάκιορρηξίας. Ωστόσο, η αξιοπιστία του θηλασμού ως μεθόδου αντισύλληψης εξαρτάται από την εκπλήρωση και κάποιων προϋποθέσεων.

Καταρχήν μεταξύ των γευμάτων του νεογνού δεν πρέπει να μεσολαβούν διαστήματα με διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας και των έξι ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης η χορήγηση συμπληρώματος ξένου γάλακτος στο νεογνό δεν μειώνει απαραίτητα την αποτελεσματικότητα του θηλασμού σε ό,τι αφορά την αντισύλληψη. Εντούτοις, η συνολική ποσότητα του συμπληρώματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% με 10% της συνολικής ποσότητας γάλακτος ανά ημέρα.

Διάφορες μελέτες καταδεικνύουν πως, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, το ποσοστό των νέων κυήσεων για τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό κυμαίνεται μεταξύ του 0,45% και του 2,45% για ζευγάρια, που επαφίενται αποκλειστικά στο θηλασμό για αντισύλληψη.

Μετά την παρέλευση των πρώτων έξι μηνών από τον τοκετό όμως, παρατηρείται μια δραματική μείωση της αποτελεσματικότητας του θηλασμού, ως μεθόδου αντισύλληψης, ακόμα και αν τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Επομένως, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου από τον τοκετό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι αντισύλληψης. Η καταφυγή σε άλλες μεθόδους αντισύλληψης συνιστάται μόλις ξεκινήσει η έμμηνος ρύση, ακόμα και αν δεν έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τον τοκετό.

Μέθοδοι αντισύλληψης μετά τον τοκετό είναι η διακεκομμένη επαφή και η χρήση του προφυλακτικού. Όσον αφορά την χρήση του προφυλακτικού καλό θα ήταν να γίνει μια μικρή υποσημείωση: ένα σύνηθες πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό είναι η ξηρότητα του κόλπου. Η κατάσταση αυτή καθιστά τη σεξουαλική επαφή συχνά επώδυνη. Εντούτοις, η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται απλά με τη χρήση κολπικών γελών. Υπάρχουν όμως κολπικές γέλες, οι οποίες καταστρέφουν το προφυλακτικό. Για το λόγο αυτό καλόν είναι να χρησιμοποιούνται γέλες, οι οποίες σαν βάση τους έχουν το νερό και είναι υδατοδιαλυτές. Η χρήση των γελών αυτών είναι συμβατή με τη χρήση προφυλακτικού.

Μια άλλη διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης είναι η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων. Ωστόσο, η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων αμέσως μετά τον τοκετό αφενός αυξάνει την πιθανότητα θρομβώσεων, αφετέρου φαίνεται πως μειώνει την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος από τους μαστούς. Γι' αυτό αποφεύγουμε να συστήσουμε τη μέθοδο αυτή τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης θεωρείται και η τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος (spiral). Η συσκευή αυτή μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και μόλις δύο μήνες μετά τον τοκετό. Η αντισύλληψη είναι λοιπόν συνυφασμένη με τον γενικότερο οικογενειακό προγραμματισμό και δεν πρέπει να παραμελείται στα πλαίσια της σεξουαλικής επαφής του ζευγαριού μετά από τον τοκετό.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved