Μετά την εγκυμοσύνη: Τι είναι το περίνεο, πώς θα το ενδυναμώσετε και πώς θα αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων!

Με τον όρο περίνεο περιγράφουμε αδρά την ανατομική περιοχή, η οποία εκτείνεται από τον πρωκτό μέχρι και το αιδοίο και αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από μυς. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μύες αυτοί καλούνται να υποστηρίξουν το επιπλέον βάρος της μήτρας και του νεογνού.

Μετά την εγκυμοσύνη: Τι είναι το περίνεο, πώς θα το ενδυναμώσετε και πώς θα αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων!

Σχηματικά, θα μπορούσαμε να φανταστούμε την κοιλιά σαν έναν ασκό. Μέσα στον ασκό αυτό βρίσκονται τα διάφορα όργανα. Το περίνεο είναι ουσιαστικά το δάπεδο αυτού του ασκού. Πάνω στο δάπεδο αυτό κατά την κύηση στηρίζεται η μήτρα, μέσα στην οποία αναπτύσσεται το έμβρυο. Το επιπλέον βάρος, που το περίνεο καλείται να στηρίξει δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους η μήτρα εκτός εγκυμοσύνης ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια, ενώ στο τέλος της εγκυμοσύνης το βάρος της δεκαπλασιάζεται και φτάνει το 1 κιλό. Επιπλέον μέσα στη μήτρα βρίσκεται και το μωρό, το οποίο στο τέλος της κύησης έχει βάρος περίπου 3 ή και περισσότερα κιλά, αλλά και ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό, τα οποία ζυγίζουν συνολικά περίπου 1 ακόμη κιλό.

Συνεπώς το επιπλέον βάρος, που καλούνται να υποστηρίξουν οι μύες του περινέου, είναι περίπου 5 ή και περισσότερα κιλά, χωρίς να συνυπολογίσουμε και την αύξηση του σωματικού βάρους της ίδιας της εγκύου.

Το περίνεο όμως εκτός από τη στήριξη, που παρέχει στα όργανα της κοιλιάς, επικουρεί και την ουροδόχο κύστη, η οποία επίσης αναπαύεται πάνω σε αυτό, να συγκρατήσει τα ούρα μέσα της. Μετά από την πίεση, στην οποία υποβάλλεται το περίνεο κατά τη διάρκεια της κύησης, συχνά οι μύες, που το αποτελούν, χαλαρώνουν. Έτσι περιορίζεται η ικανότητά του να συμμετάσχει στη συγκράτηση των ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη. Για αυτό το λόγο αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν στην περίοδο μετά τον τοκετό ακράτεια ούρων.

Την ακράτεια ούρων αυτή, την ονομάζουμε «ακράτεια προσπαθείας». Η απώλεια ούρων λαμβάνει χώρα συνήθως με το γέλιο, το φτάρνισμα ή αν η γυναίκα προσπαθήσει να σηκώσει κάποιο βάρος. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν η γυναίκα γελά, φταρνιστεί ή άρει βάρος, η πίεση μέσα στον «ασκό» της κοιλιάς αυξάνεται και φορτίζεται έτσι το αποδυναμωμένο από την κύηση περίνεο, δηλαδή το «δάπεδο» του ασκού, το οποίο πλέον αδυνατεί να παράσχει επαρκή στήριξη στην ουροδόχο κύστη.

Συχνά η σοβαρότητα του προβλήματος της ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό υποτιμάται και δεν δίνεται η δέουσα σημασία στη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Η ακράτεια ούρων σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στη νέα μητέρα και επηρεάζει αρνητικά τόσο τη σεξουαλική, όσο και την κοινωνική ζωή της γυναίκας.

Αρκετές είναι οι γυναίκες, οι οποίες ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημα αυτό και κλείνονται στον εαυτό τους. Έτσι επιβαρύνεται η ψυχολογία τους σε μία περίοδο, κατά την οποία ο ψυχισμός τους ήδη δοκιμάζεται και η προσαρμογή τους στη νέα της ζωή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Τα καλά νέα είναι πως η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λύεται αυτόματα. Όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει ταχύτερα, αν ακολουθηθούν κάποιοι απλοί κανόνες. Πρώτα απ' όλα καλόν είναι να αποφεύγετε να προσπαθείτε να συγκρατείτε τα ούρα σας, συχνά μάλιστα συνιστάται να ουρείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν δεν έχετε τάση προς ούρηση.

Επιπλέον καλόν είναι να αποφεύγετε την άρση βάρους για όσο διάστημα διαρκεί αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς ο κανόνας αυτός προσκρούει συχνά στα μητρικά καθήκοντα. Πώς μπορεί κάποιος να συμβουλέψει μία μητέρα να αποφύγει να πάρει αγκαλιά το μωράκι της; Κανείς δεν πρόκειται να σας ζητήσει κάτι τέτοιο. Απλά μπορείτε να αποφύγετε κατά το δυνατόν να πάρετε αγκαλιά το μωράκι σας, όταν είστε όρθια, αλλά θα μπορούσατε να το πάρετε αγκαλιά και να καθίσετε σε μία καρέκλα.

Ένα άλλο μέτρο, που βοηθάει σε σημαντικό βαθμό την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό, είναι και η ενδυνάμωση του περινέου. Το περίνεο, όπως ήδη είπαμε, αποτελείται κυρίως από μυϊκό ιστό. Επομένως η ενδυνάμωσή του επιτυγχάνεται με την άσκηση των μυών αυτών. Ο γυναικολόγος Dr. Arnold Kegel ήταν αυτός, που περιέγραψε πρώτος, ασκήσεις για την ενδυνάμωση του περινέου, οι οποίες έλαβαν και το όνομά του, πρόκειται για τις λεγόμενες ασκήσεις Kegel.

Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά εκούσιων συσπάσεων των μυών του περινέου. Πρακτικά αυτό που κάνετε, αφού αδειάσετε την κύστη και όσο βρίσκεστε σε όρθια θέση, είναι να συσπάσετε τους μυς, που χρησιμοποιείτε, όταν προσπαθείτε να συγκρατήσετε τα ούρα σας. Η σύσπαση αυτή, πρέπει να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και η άσκηση να επαναλαμβάνεται για 10 με 15 φορές και αυτό το σετ επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές. Το ίδιο πρόγραμμα, διαρκείας περίπου 5 λεπτών, καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα. Η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων αυτών εξαρτάται και από την δική σας επιμονή στην εφαρμογή τους.

Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό είναι λοιπόν ένα πρόβλημα, για το οποίο συχνά οι γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια. Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό είναι συνήθως παροδικό, ενώ η επίλυσή του μπορεί να επιταχυνθεί, αν ακολουθηθούν κάποιοι απλοί κανόνες. Επομένως δεν υπάρχει λόγος η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό να αποτελεί πηγή άγχους και στενοχώριας.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved