Οικογενειακές διακοπές: Τα κινητάκια σας και σ’άλλη παραλία!

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της εξέλιξης και τα παιδιά δυστυχώς πλέον, έρχονται σε επαφή με το διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία. Και λέω δυστυχώς, γιατί το διαδίκτυο και τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών μας. Όπως και στη δική μας άλλωστε.

Οικογενειακές διακοπές: Τα κινητάκια σας και σ’άλλη παραλία!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Πριν μερικές μέρες, επέστρεψα από τις ολιγοήμερες διακοπές που είχα πάει με την 5χρονη κόρη μου και τον σύζυγό μου. Και δυστυχώς τα... σοκ ήταν απανωτά! Προς έκπληξή μου, αντί να βλέπω στην παραλία τα παιδάκια της ίδιας ηλικίας να παίζουν με τα κουβαδάκια τους και τα νεροπίστολα, τα έβλεπα μετά από τις βουτιές, να κάθονται στην ξαπλώστρα κρατώντας ένα τάμπλετ ή ένα κινητό στο χέρι, ζητώντας από τη μαμά ή τον μπαμπά να τους «googlάρουν» το παιχνίδι τους.

Οι γονείς από την άλλη, αντί να παροτρύνουν τα πιτσιρίκια τους να αφήσουν τον κόσμο της οθόνης και να παίξουν όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους, τα άφηναν στη... διαδικτυακή πραγματικότητα (;) ώστε εκείνοι να απολαύσουν με την ησυχία τους, την ηλιοθεραπεία. Σε τι κόσμο τελικά μεγαλώνουμε τα παιδιά μας; Και κυρίως με ποιον τρόπο τα μεγαλώνουμε;

Ομολογώ πως κι εγώ είχα πάρει μαζί μου το dvd player για να βλέπει τις αγαπημένες της ταινίες στο δωμάτιο η μικρή μου, καθώς Nickelodeon δεν έχουν όλοι οι προορισμοί. Μέχρι εκεί όμως! Στην παραλία είχαμε αποκλειστικά και μόνο τις γοργόνες και τα κουβαδάκια μας, τα οποία η μικρή... τίμησε δεόντως.

Λίγες ήταν οι στιγμές που ζητούσε το κινητό μου και αυτό επειδή «ζήλευε» τα άλλα παιδιά που κρατούσαν συσκευές στο χέρι, αλλά μόλις έβλεπε το «γυαλισμένο» μάτι μου, άλλαζε κουβέντα, φόραγε τα μπρατσάκια και βουτούσε στο νερό!

Στις ταβέρνες πάλι, δεν άκουγες τίποτε άλλο παρά μόνο «Ποιος είναι ο κωδικός wifi;», ώστε να συνδέσουν οι γονείς το κινητό τους, να ποστάρουν στο διαδίκτυο τα φαγητά τους, τα κοκτέιλ τους ή για να έχουν σήμα να παίξει το βλασταράκι τους farm saga ή να δει στο you tube ταινίες, ώστε να φάνε με την ησυχία τους. Χάνοντας έτσι όμως το πιο σημαντικό. Την επικοινωνία τους! Το χειρότερο όλων όμως, το άκουσα από μια φίλη μου που είχε στην κατασκήνωση τον 10 χρονο γιο της. Όχι μόνο του είχε βάλει το τάμπλετ στις αποσκευές αλλά και το κινητό τηλέφωνο για να μπορεί να επικοινωνεί μαζί του. Το παιδί λοιπόν, αντί να απολαύσει ξέγνοιαστα το παιχνίδι, είχε στο μυαλό του, το πότε θα επιστρέψει στο δωμάτιο να παίξει με τα ηλεκτρονικά του παιχνίδια ή έψαχνε πρίζα για να τα φορτίσει . Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους εκτός ελέγχου.

Στην κατασκήνωση τα παιδιά μπορούν να μάθουν τόσο ωραία πράγματα και αντί να εκμεταλλευτούν ίσως την ευκαιρία «αποτοξίνωσης» από το διαδίκτυο, τα εθίζουν περισσότερο, αφήνοντάς τα ελεύθερα δίχως όρια και έλεγχο.

Το διαδίκτυο είναι αρκετά επικίνδυνο αν δεν υπάρχει έλεγχος και μέτρο. Τον Μάρτιο του 2015 είχε παρουσιαστεί στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο», η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, το 99,4% των παιδιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ενώ το 50% άρχισε να το χρησιμοποιεί σε ηλικία μικρότερη των 8 ετών.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κυρίως για να ακούσουν ή να κατεβάσουν μουσική, για συνομιλίες με τους διαδικτυακούς τους φίλους και για να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το 84,5% των παιδιών έχουν λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο με τα πιο δημοφιλή να είναι το facebook και το Instagram!

Μια άλλη πάλι βρετανική δημοσκόπηση πριν έναν χρόνο περίπου, έδειξε ότι η τεχνολογία έχει μπει τόσο πολύ στην ζωή των σύγχρονων οικογενειών ώστε πλέον αλλάζει ακόμα και την ομιλία των βρεφών.

Περισσότεροι από ένας στους οκτώ γονείς που συμμετείχαν, υποστήριξαν ότι η πρώτη λέξη που είπε το μωρό τους δεν ήταν «μπαμπάς» ή «μαμά», αλλά... «τάμπλετ»!
Το 12% των γονέων, εξάλλου, παραδέχτηκαν ότι αφήνουν τα νήπια, ηλικίας κάτω των 2 ετών, να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στα τάμπλετ τους, ενώ οι οκτώ στους δέκα γονείς είπαν ότι το παιδί τους το χάλασε τουλάχιστον μία φορά - συνήθως λόγω πτώσης ή εμετού πάνω του.

Η ψηφιακή τεχνολογία διευκολύνει πλέον την καθημερινότητά μας και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι. Η υπερβολική του χρήση όμως μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση δημιουργώντας προβλήματα στα παιδιά. Ζήστε τις στιγμές μαζί με τα παιδιά σας. Αφήστε στην άκρη το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή σας, τουλάχιστον όσο θα βρίσκεστε μαζί με τα παιδιά σας. Δείξτε τους την ομορφιά του αληθινού παιχνιδιού και την ομορφιά των οικογενειακών στιγμών. Εξάλλου αυτό θα έχουν να θυμούνται όταν μεγαλώσουν.

Χαρίστε τους όμορφες παιδικές αναμνήσεις, όπως εκείνες που έχετε και εσείς από τις δικές σας παιδικές καλοκαιρινές διακοπές. Μιλήστε τους για τις ώρες που περνούσατε μέσα στη θάλασσα, για τις φωνές της μαμάς που έλεγε, «Βγες έξω», και για τους φίλους που κάνατε στην παραλία.

Διαβάστε επίσης:

«Είναι το παιδί μου εθισμένο στο διαδίκτυο;» Δείτε πώς θα το καταλάβετε

Κανόνες για να «ξεκολλήσετε» τα παιδιά σας από τις οθόνες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved