Τα παιδιά σας είναι μοναδικά. Γι' αυτό διδάξτε τους την αξία της μοναδικότητας!

Οι βασικές αξίες της ζωής μαθαίνονται από μικρή ηλικία. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα διδαχθείς από νωρίς για να γίνουν κτήμα σου, για να γίνουν εσύ.

Τα παιδιά σας είναι μοναδικά. Γι' αυτό διδάξτε τους την αξία της μοναδικότητας!

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Γι' αυτό και η κουβέντα με τα παιδιά σας είναι πολύ ευεργετική. Μάθετέ τους την ηθική, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και τη σημασία της μοναδικότητας.

Θα σταθώ στη μοναδικότητα, χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία όλων των υπολοίπων, που είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Η μοναδικότητα όμως, χρειάζεται την προσοχή μας, ειδικά τώρα, σε έναν κόσμο χαοτικό, που αν δεν σταθείς στα πόδια σου, στα δικά σου πόδια, θα σε καταπιεί.

Άνθρωπος με αντίγραφα, είναι μισός. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται και να αντιγράφουν. Είναι ίσως κι αυτό ένα μέρος της προσωπικής τους αναζήτησης, μέχρι να βρουν τον εαυτό τους. Προσπαθήστε όμως να τους τονίσετε την αξία τού να είσαι διαφορετικός. Δεν είναι συναρπαστικό κάτι που μοιάζει με κάτι άλλο. Είναι βαρετό. Δεν είναι άξιο προσοχής. Μην τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά, ούτε για να τα επιπλήξετε έμμεσα, ούτε για να τα επιβραβεύσετε. Ασχοληθείτε με το παιδί σας και μόνο με αυτό. Μην το βάζετε στη δυσάρεστη θέση σύγκρισης, ούτε με τα αδέρφια του. Πρέπει να πάψουν να ζουν οι άνθρωποι σε συνάρτηση με άλλους ανθρώπους.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει αποδοχή απ' το κοινωνικό σύνολο για να είναι κάποιος αξιοπρεπής κι ευτυχισμένος. Οι άνθρωποι δεν είναι πρόβατα. Ο κοινωνικός κομφορμισμός αλλοτριώνει την ταυτότητα. Η μαζικοποίηση εμποδίζει την έμπνευση και την προσωπική ανέλιξη. Βρείτε ως γονείς το ο,τιδήποτε ξεχωριστό έχει το παιδί σας και ενισχύστε το. Αποδεχθείτε το παιδί σας με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητά του. Αγαπήστε τα διαφορετικά και εκκεντρικά του στοιχεία.

Μάθετε το παιδί σας να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Στην προσωπικότητα του. Δεν χρειάζονται σύνθετες κουβέντες με φιλοσοφικά νοήματα στα μικρά παιδιά. Απλά, καθημερινά πράγματα, μπορούν να τους δείξουν το δρόμο. Όπως το να φοράνε ό,τι τα εκφράζει και να μην δίνουν περισσότερη σημασία απ' την αρμόζουσα στο τι φοράνε τα άλλα παιδιά. Να μην αποζητούν την αποδοχή απ' όλους, καθότι δεν είναι φυσιολογικό να ταιριάζουν όλοι με όλους και δεν μαθαίνουμε την αξία μας μέσω της αποδοχής μας από τρίτους. Να μην αντιγράφουν συμπεριφορές και να μην αντιγράφουν γενικότερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνουν αξία σε αυτόν που αντιγράφουν και αφαιρούν αξία απ' τον εαυτό τους.

Ο καλύτερος σύμμαχος μας στη ζωή, ο πιο σκληρός κριτής και ο πιο θερμός θαυμαστής είναι ο εαυτός μας. Και μόνο όταν πιστεύουμε σε αυτόν και διανθίζουμε τα θετικά αλλά και αγαπώντας τα αρνητικά του, πάμε μπροστά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved