Πώς θα περιποιηθείτε σωστά τα νύχια του μωρού σας;

Μήπως πολλές φορές κάθε φορά που κοιτάτε τα μικροσκοπικά νυχάκια του μωρού σας σκέφτεστε, πώς να τα περιποιηθείτε σωστά; Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί οι «πρώτη φορά» γονείς, δεν ξέρουν πώς να κόψουν σωστά τα νυχάκια ενός μωρού, φοβούμενοι μη το τραυματίσουν.

Πώς θα περιποιηθείτε σωστά τα νύχια του μωρού σας;

Είναι σημαντικό ένας γονιός να γνωρίζει πώς πρέπει να περιποιείται σωστά τα νύχια του μωρού του, καθώς μπορεί να το τραυματίσει άθελά του ή ακόμη και να προκαλέσει κάποιου είδους μόλυνση.

Τα νύχια του μωρού σας αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό κατά τις πρώτες εβδομάδες. Μπορεί για παράδειγμα να τους τα κόψετε σήμερα, και να παρατηρήσετε ότι δυο μέρες μετά θέλουν πάλι κόψιμο. Επίσης θα παρατηρήσετε πώς τα νύχια του μωρού σας μεγαλώνουν με ταχύτερους ρυθμούς εν συγκρίσει με τα νύχια των ποδιών του. Αν και εκείνα τα μικροσκοπικά νύχακια φαίνονται εύθραυστα και μαλακά, στην πραγματικότητα είναι πολύ ανθεκτικά και κοφτερά. Αν δεν κόβετε τακτικά τα νύχια του μωρού σας, σίγουρα κάποια στιγμή θα γρατζουνίσει το προσωπάκι του.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως για να βλέπετε
  • Κόψτε τα νύχια του κατά τη διάρκεια που κοιμάται αν είναι ανήσυχο κάθε φορά που προσπαθείτε.
  • Κόψτε τα νύχια του αμέσως μετά το μπανάκι του καθώς το νερό τα μαλακώνει.
  • Χρησιμοποιήστε μόνο βρεφικό νυχοκόπτη ή βρεφικό ψαλιδάκι που είναι φτιαγμένα ειδικά για την περιποίηση των άκρων των μωρών.

Πώς θα τα κόψετε;

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι είναι ξαπλωμένο κάπου άνετα. Μπορείτε να το τοποθετήσετε είτε στην κούνια είτε να το κρατάτε στα χέρια σας.
Κρατήστε το χέρι του μωρού σας σταθερά αλλά απαλά. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακόμη και αν το μωρό σας προσπαθεί να κινεί τα χέρια του, το δάχτυλο που πρόκειται να κόψετε το νύχι, πρέπει να είναι σταθερό. Μην κόβεται βαθιά τα νύχια του. Μπορεί να το πληγώσετε και να του δημιουργήσετε ανησυχία, μιας και ο πόνος είναι αφόρητος μερικές φορές. Πάντα να τα κόβετε κατά μήκος της καμπύλης του δακτύλου και όχι σε ευθεία γραμμή.

Πώς να αποσπάσει την προσοχή του μωρού σας κατά το κόψιμο των νυχιών

Αν το μωρό σας αρνείται πεισματικά να του κόψετε να νυχάκια, κουνώντας συνέχεια τα χεράκια και τα ποδαράκια του, ζητήστε από τον σύντροφό σας να το απασχολήσει με διάφορες γκριμάτσες ή κουκλάκια. Ακόμη και ένα μουσικό παιχνίδι ίσως το βοηθήσει να χαλαρώσει και να ξεχάσει ότι η μαμά κάτι προσπαθεί να κάνει με τα δαχτυλάκια του.

Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση κόψετε το δέρμα του μωρού σας κατά λάθος, βάλτε το δαχτυλάκι κάτω από τη βρύση και αφήστε να τρέξε δροσερό νερό. Έπειτα τυλίξτε ένα ύφασμα πάνω του και πατήστε το μαλακά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved