«Το παιδί μου βγάζει δοντάκια»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όταν έρχεται ένα μωρό στη ζωή μας είναι λογικό να έχουμε δεκάδες απορίες και ανησυχίες. Όσο περνάνε οι μήνες, το μωράκι μας, μας χαρίζει μοναδικές και πρωτόγνωρες στιγμές και κάθε μέρα που περνάει είναι και μία νέα εμπειρία.

«Το παιδί μου βγάζει δοντάκια»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κάποια στιγμή λοιπόν, έρχεται η ώρα που το μωρό μας θα βγάλει τα πρώτα του δοντάκια.«Πότε θα συμβεί αυτό;», «Πώς θα το καταλάβουμε;», «Τι πρέπει να κάνουμε;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τον κάθε γονιό.

Το πρώτο δοντάκι!
Ένα μωρό βγάζει το πρώτο του δοντάκι περίπου στην ηλικία των 7 μηνών, χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να το βγάλει σε ηλικία 3 μηνών και σε άλλες στους 12! Όπως και να έχει, όταν αυτό συμβεί, δεν είναι σαφές και δε μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο διάστημα θα μεσολαβήσει μέχρι να βγει το επόμενο, πόσο θα κρατήσει η όλη διαδικασία, ή πόσο επίπονη θα είναι. Υπάρχει περίπτωση να δείτε το ούλο του μωρού σας πρησμένο και το δοντάκι του να βγει την επόμενη μέρα ή ακόμα και μετά από εβδομάδες!

Πότε βγαίνει το κάθε δόντι;
Από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δοντάκι, χωρίς να είμαστε σίγουροι ακριβώς για το κάθε πότε θα βγαίνει και ένα καινούριο, η σειρά είναι κατά κάποιον τρόπο καθορισμένη:

6 με 7 μηνων: Βγαίνει ένα ή δύο από τα μπροστινά δόντια
7 με 9 μηνών: Βγαίνουν και τα άλλα δύο και το μωρό μας έχει σύνολο τέσσερα δοντάκια!
10 με 14 μηνών: Κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι τραπεζίτες. Το μωρό μας πλέον μπορεί να μασήσει!
15 με 18 μηνών: Βγαίνουν οι κυνόδοντες
2 με 3 χρονών: Βγαίνουν και οι τελευταίοι τραπζίτες και το μωρό μας πλέον έχει όλα του τα πρώτα δοντάκια!

Τι να κάνουμε για να το ανακουφίσουμε από τον πόνο;
Δυστυχώς τις μέρες που κάποιο δοντάκι του μωρού μας είναι έτοιμο να «σκάσει», το μωρό μας θα ποναέι και θα είναι ανήσυχο. Τι μπορείτε να κάνετε; Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά ειδικά για την περίσταση παιχνίδια, που το μικρό σας μπορεί να δαγκώνει και να ανακουφίζεται. Ένα κόλπο είναι να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα αφήσετε ένα τέταρτο να παγώσουν. Η παγωμένη υφή θα το ανακουφίσει πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά από τον πόνο. Επίσης, αυτήν την περίοδο που σιγά σιγά τρώει και τις πρώτες του στέρεες τροφές, μπορείτε και να τους τις σερβίρετε παγωμένες.

Το μωράκι σας μεγαλώνει! Μπορεί να ταλαιπωρηθεί λίγο, αλλα όλα στο πρόγραμμα είναι! Απολαύστε ακόμα και αυτές τις στιγμές και βοηθήστε το όσο μπορείτε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved