Ο σύζυγός μου αρκετά συχνά πιέζει το γιο μας να του πει αν έχει κορίτσι, αν του αρέσουν οι γυναίκες… Είναι σωστό αυτό;

Είναι αυτό που λέμε εμείς οι ειδικοί ότι οι πατεράδες κάποιες φορές και ευτυχώς όχι όλοι, θυμούνται ότι είναι μπαμπάδες όταν έρχεται η ώρα που ο γιος τους, το καμάρι τους θα δείξει και αυτός πόσο άνδρας είναι!

Ο σύζυγός μου αρκετά συχνά πιέζει το γιο μας να του πει αν έχει κορίτσι, αν του αρέσουν οι γυναίκες… Είναι σωστό αυτό;

Η ώρα που ο μπαμπάς θα υπερηφανευτεί και θα καμαρώνει ότι ο γιος του είναι άνδρας!

Προφανώς αυτού του είδους οι ερωτήσεις πηγάζουν από την αμηχανία και την ανασφάλεια που νιώθει ο ίδιος ο πατέρας για τον εαυτό του. Είναι γεγονός ότι ο γονιός βλέπει στα μάτια του παιδιού του - κυρίως του παιδιού που βρίσκεται στο ίδιο με αυτό φύλο - τη δική του «συνέχεια». Την «συνέχεια» του εαυτού του που αναζητά να εκπληρώσει και να φέρει εις πέρας ότι ο ίδιος μπορεί να μην έκανε καλά, να άργησε να κάνει ή ακόμη και να περιμένει να εκπληρώσει τις δικές του προσδοκίες μέσα από τα «κατορθώματα» του παιδιού του. Αποτέλεσμα να το καταπιέζει, να το φορτώνει με βάρη που πολλές φορές δεν αντέχει η παιδική ή εφηβική πλάτη...

Έτσι λοιπόν, όταν φτάνει η ώρα της σεξουαλικού ανοίγματος για τον έφηβο, της σεξουαλικής αναγνώρισης του ανδρισμού για τον πατέρα, η σύγχυση, η αγωνία, το άγχος αλλά και ο φόβος του εφήβου, καθώς μπαίνει και αυτός και αναρωτιέται με τη σειρά του στο παιγνίδι του αν θα τα «καταφέρει» σεξουαλικά και αν στο μέλλον θα είναι «επαρκής» προκειμένου να ανταποκριθεί στη σχέση του με το άλλο φύλο.

Χρειάζεται λοιπόν, όσο και αν ο γονιός ανησυχεί, να μείνει πίσω διακριτικά χωρίς φανφάρες και αλαλαγμούς, χωρίς να σπρώχνει το γιο του, ο οποίος μπορεί και να μην είναι έτοιμος ακόμη για την πρώτη του φορά. Άλλωστε, όποια και να είναι η γονική ανησυχία και ο φόβος του αν ο γιος του είναι ομοφυλόφιλος ή όχι, γιατί αυτή η ανησυχία κρύβεται στο πίσω μέρος του γονικού μυαλού, είτε τον σπρώξει είτε όχι, αυτό που είναι να γίνει θα γίνει. Ας σεβαστεί λοιπόν ο γονιός το παιδί του που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Για το λόγο αυτό, ο πατέρας αλλά και η μητέρα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που προσεγγίζουν το παιδί. Το μήνυμα των γονιών δε θα πρέπει να μεταδίδει άγχος και ανασφάλεια αλλά θα πρέπει να ενισχύει το παιδί και να του επιτρέπει να εμπιστευτεί τους γονείς του για τα θέματα της σεξουαλικής του υγείας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved