«Εσένα το παιδί σου κοιμάται το μεσημέρι;»

Αυτή κι αν είναι μία all time classic... ερώτηση από μαμά σε μαμά. Το θέμα, όμως, δεν είναι αν κοιμάται, αλλά αν πρέπει να κοιμάται.

«Εσένα το παιδί σου κοιμάται το μεσημέρι;»

Από τη Γεωργία Λινάρδου

Μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι και ότι καλύτερο για τα παιδιά ηλικίας από δύο ετών και πάνω. Γιατί; Ως πρώτο συμπέρασμα των ειδικών είναι πως τα παιδιά που παίρνουν έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας τείνουν να κοιμούνται αργότερα το βράδυ και εν τέλει να κάνουν συνολικά λιγότερες ώρες ύπνου απ' ότι τα παιδιά που καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μένουν ξύπνια.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά. Παρ' όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι ερευνήτριες, Κάρεν Θορπ και Σάλι Στέϊτον από το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας. «Οι έρευνες που υπάρχουν για τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου στην προσχολική ηλικία, είναι εξαιρετικά λίγες».

Οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν ως το πλέον σημαντικό εύρημα τους πως ο μεσημεριανός ύπνος δε λειτουργεί και τόσο υποστηρικτικά στη βελτίωση της υγείας και την ευημερία παιδιών προσχολικής ηλικίας. Σε αντίθεση με την μέχρι τώρα... κοινή παραδοχή πως «ο ύπνος θρέφει τα παιδιά». Ίσως τελικά αυτή η λαϊκή ρήση που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, να μην αφορούσε τον μεσημεριανό ύπνο...

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνήτριες επανεξέτασαν 26 παλαιότερες μελέτες για τον ύπνο των παιδιών ηλικίας από πέντε ετών και κάτω. Συνδύασαν δεδομένα για τις νυχτερινές ώρες του ύπνου, μελέτησαν τη συμπεριφορά, το άγχος, τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, τις διάφορες δεξιότητες τους κτλ.

Έτσι, κατέληξαν πως ειδικά για τις ηλικίες από δύο ετών και άνω (μέχρι πέντε) ο μεσημεριανός ύπνος προκαλεί φτωχότερη ποιότητα αλλά και λιγότερες ώρες ύπνου το βράδυ.

Ο Αντριου Εϊντσμαν, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης και Συμπεριφοράς στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen της Νέας Υόρκης, εκτιμά με τη σειρά του πως: «Μετά από μία εξαντλητική ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, είναι πια φανερό ότι ο μεσημεριανός ύπνος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι και τόσο σημαντικός όσο πιστεύαμε και επίσης μπορεί να προκαλέσει και ορισμένες αρνητικές συνέπειες».

Τι μπορεί να προκαλέσει ένας κακός νυχτερινός ύπνος σε αυτήν την ηλικία; Προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολία συγκέντρωσης, επισημαίνουν οι ειδικοί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved