«Δεν μπορώ να αφιερώσω χρόνο στο παιδί μου, τι να κάνω;»

Σχεδόν όλοι οι γονείς αναρωτιούνται αν κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους, αν του αφιερώνουν χρόνο, αν είναι ποιοτικός ο χρόνος αυτός...

«Δεν μπορώ να αφιερώσω χρόνο στο παιδί μου, τι να κάνω;»

Οι υποχρεώσεις στους σύγχρονους αλλά και γρήγορους ρυθμούς της ζωής, η καθημερινότητα που πολλές φορές μοιάζει να μας "καταπίνει", οι ευθύνες, τα προβλήματα... όλα αυτά που μας φορτώνουν και μας "ρουφάνε" τον χρόνο! Το αποτέλεσμα; Ο γονιός να ενοχοποιείται ότι δεν δίνει στο παιδί του όλα όσα θα μπορούσε! Αισθάνεται ότι του δίνει μόνο ένα μικρό κομματάκι της αγάπης του ή ότι του δείχνει ένα πολύ μικρό κομματάκι.

Γονιέ, θυμήσου ότι όσο και αν το παιδί σου μπορεί και αντιλαμβάνεται αν το αγαπάς και το φροντίζεις ή όχι, έχει ανάγκη να του το δείχνεις. Έχουμε αναφέρει ξανά, ότι το παιδί έχει τεράστιες κεραίες που "πιάνουν" τα σήματα γύρω του. Έτσι, μπορεί και καταλαβαίνει πράγματα που ίσως να μην μπορεί να τα εκφράσει με λογάκια, μπορεί όμως να πάρει τα μηνύματα. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις εσύ, είναι να το κάνεις να νιώθει ότι είναι σημαντικό για σένα.

Ίσως θα μπορούσες να ξαναδείς λίγο το πρόγραμμά σου και να κάνεις μικρές αλλαγές, ίσως να αναδιοργανώσεις λίγο το χρόνο σου, ώστε να αφήσεις λίγο περισσότερο για το μικρό σου, ίσως ακόμη να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου. Η εκδήλωση της γονικής αγάπης προς το παιδί, συμβάλλει στην υγιή κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξή του καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του.

Αγκάλιασέ το, φίλησέ το, πες του πόσο πολύ το αγαπάς, κάνε το να νιώσει σημαντικό για σένα και πως έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή σου... Μην ξεχνάς, ότι κάθε τρυφερή κίνηση και κάθε καλή λέξη σου, "γράφει" στη μνήμη του και στην καρδιά του. Το μαθαίνεις όχι μόνο να "δέχεται" αλλά και να "δίνει" αυτά τα συναισθήματα, που φυσικό είναι να θέλει να τα μοιραστεί καθώς μαθαίνει πόσο σημαντικά είναι για το ίδιο αλλά και για τους άλλους στις αυριανές του σχέσεις...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved