Ημέρες χαράς, γενναιοδωρίας και αγάπης: Μάθετε το παιδί σας να μοιράζεται!

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν, αλλά τα περισσότερα παιδιά περιμένουν πως και πως την ημέρα της Πρωτοχρονιάς! Τα δώρα κάτω από το δέντρο, το φαντασμαγορικό ρεβεγιόν, τα πυροτεχνήματα στον ουρανό, τα γιορτινά χρώματα σε όλο το σπίτι, η ανυπομονησία να έρθει ο Άι Βασίλης και να αφήσει τα δώρα του, είναι τα πράγματα που κάνουν αυτές τις μέρες τόσο ξεχωριστές. Εκμεταλλευτείτε τις και μάθετε στο παιδί σας τη χαρά του να μοιράζεσαι!

Ημέρες χαράς, γενναιοδωρίας και αγάπης: Μάθετε το παιδί σας να μοιράζεται!

Η ευτυχία που νιώθει ένα παιδί όταν βλέπει τα δώρα που το περιμένουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι απερίγραπτη! Η περιέργεια στην αρχή και μετά η χαρά, αποτυπώνονται στο πρόσωπο του όταν ξετυλίγει τα δώρα του με τις γυαλιστερές κορδέλες και τα πολύχρωμα χαρτιά. Οι μέρες αυτές που το παιδί σας νιώθει να παίρνει αγάπη και μπόλικα δώρα από φίλους και συγγενείς, είναι και οι κατάλληλες για να μάθει να μοιράζεται! Οι ψυχολόγοι λένε ότι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει ένα παιδί να «δίνει» είναι γύρω στα πέντε.

Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

• Πείτε στο παιδί σας να διαλέξει τα δώρα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Αμέσως θα νιώσει την ευθύνη να τα βγάλει εις πέρας και την περηφάνια που του αναθέσατε ένα τόσο σημαντικό έργο!

• Μπορείτε να διαλέξετε μαζί ρούχα και παιχνίδια που δε χρησιμοποιεί πια και να τα πάτε σε άλλα παιδιά ή οργανισμό που θα τους φανούν χρήσιμα.

• Τις ημέρες των γιορτών συνήθως τις περνάμε με φίλους και συγγενείς. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί τα δώρα του με τα άλλα παιδιά και να παίζουν όλα μαζί.

• Αναθέστε του να δώσει το ίδιο, τα δωράκια που έχετε πάρει σε άλλα παιδιά ή και μεγάλους!

• Μην ξεχνάτε ότι τις δύο αυτές εβδομάδες διακοπών το παιδί σας περνάει περισσότερες ώρες στο σπίτι.Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και κάνετε μαζί τις δουλειές του σπιτιού ή φτιάξτε μαζί τα γιορτινά γλυκά και φαγητά.

Με αυτά τα απλά «κόλπα» μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας τη χαρά του να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδιά και τότε θα καταλάβει τη πραγματική και ουσιαστική σημασία ενός δώρου! Αυτόματα θα γίνει πιο κοινωνικό και θα μάθει να νοιάζεται για τους άλλους ανθρώπους!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved