Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι χαρισματικό;

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε παιδί είναι χαρισματικό. Έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τα δικά του μοναδικά στοιχεία που το κάνουν αγαπητό και μοναδικό. Πότε όμως πρέπει ένας γονιός να αναρωτηθεί μήπως το παιδί του είναι αυτό που λέμε «ακαδημαϊκά χαρισματικό»;

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι χαρισματικό;

Σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση για τα Χαρισματικά Παιδιά (NAGC) των ΗΠΑ, «χαρισματικό» είναι εκείνο το παιδί που επιδεικνύει σημαντική κλίση ή σπάνια επίδοση σε έναν ή περισσότερους τομείς. Οι τομείς αυτοί μπορεί να είναι κάποιο μάθημα, όπως τα μαθηματικά, η μουσική, κάποια ξένη γλώσσα ή ακόμα και μια δραστηριότητα όπως ο χορός ή κάποιο σπορ.

Πριν ενθουσιαστείτε με κάποιο από τα παραπάνω αρκεί να σας πούμε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ένα ή και περισσότερα χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά αν το παιδί σας γράφει και διαβάζει από πολύ νωρίς και κυρίως χωρίς την δική σας πίεση είναι ένα στοιχείο που πρέπει να σας προβληματίσει. Συνήθως τα παιδιά που μαθαίνουν να γράφουν πριν ξεκινήσουν το σχολείο έχουν ψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Ένα ακόμα στοιχείο είναι η ποικιλία δραστηριοτήτων που του αρέσει να κάνει. Και ειδικά όταν σε όλες έχει καλές επιδόσεις. Όταν ένα παιδί μπορεί να είναι καλό με ό,τι καταπιάνεται και τα ενδιαφέροντά του έχουν μεγάλη γκάμα, δείχνει από νωρίς τις δυνατότητές του.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η φωτογραφική μνήμη για να εντοπίσουμε ένα χαρισματικό παιδί. Αν μπορεί να θυμηθεί εικόνες που τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του δεν μπορούν και αν περνάει ακόμα και εσάς στο παιχνίδι με τις ίδιες κάρτες, πρέπει να είστε περήφανη.

Τέλος η αντίληψή του σε σχέση με τις τέχνες είναι κάτι που πρέπει να ερευνήσετε. Τα χαρισματικά παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα ένα μουσικό όργανο, τους αρέσει να ζωγραφίζουν και αγαπούν το διάβασμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved