Αφαλός μωρού: Πότε πέφτει και πώς να τον περιποιηθείτε!

Από την πρώτη κιόλας μέρα, μια νέα μανούλα έρχεται αντιμέτωπη με πολλά πρωτόγνωρα πράγματα. Ένα από όλα είναι και το θέμα με την περιποίηση του αφαλού του μωρού της. Θυμάμαι πώς φοβόμουν να πλύνω ακόμη και να ακουμπήσω τον αφαλό της μικρής μου γιατί πολύ απλά πίστευα πώς κάτι θα κάνω λάθος και θα το κόψω!

Αφαλός μωρού: Πότε πέφτει και πώς να τον περιποιηθείτε!

Δεν συμβαίνει όμως τίποτε ειδικά αν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε και πώς να τον περιποιηθείτε. Παρακάτω σας έχω μερικές συμβουλές που πολλές από εσάς θα σας βοηθήσουν να μην έχετε άγχος για κάτι τόσο απλό αλλά και πώς θα τον περιποιηθείτε σωστά μέχρι να έρθει η ώρα να «πέσει»!

- Μέχρι να πέσει ο αφαλός του αλλά για 2-3 ημέρες μετά έως ότου ξεραθεί το σημείο του αφαλού που αφήνει πέφτοντας, πρέπει να κάνετε το μωρό σας μπάνιο προσεκτικά ώστε να μην βραχεί ο αφαλός του. Μπορείτε να έχετε μια πετσετούλα στο σημείο ή βαμβάκι. Αν σας βραχεί μην τρομάξετε, δεν είναι και κάτι φοβερό με μια πετσέτα στεγνώστε.
- Κάθε φορά και πριν βάλετε την πάνα, με καθαρό οινόπνευμα και βαμβάκι θα ταμπονάρετε το σημείο του αφαλού. Αυτό μπορεί να γίνεται την ημέρα περίπου 5-6 φορές.
- Ο αφαλός θα πέσει περίπου σε 10 μέρες από την ημέρα της γέννησής του.
- Αφού πέσει θα παρατηρήσετε ένα «κακάδι» το οποίο στις επόμενες 4-5 ημέρες θα εξαφανιστεί.
- Εάν δείτε ότι ο αφαλός του μυρίζει,κοκκινίσει έντονα, βγάζει πύων ή αίμα πρέπει να ενημερώστε τον παιδίατρό σας άμεσα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved