Το παιδί μου φοβάται, πώς να το βοηθήσω;

Παρατηρείτε πως το παιδί σας μετά την επιστροφή του από το σχολείο, φοβάται να μείνει μόνο του ή εκεί που κοιμόταν καλά φοβάται να κοιμηθεί μόνο στο κρεβάτι του. Μάλιστα έχει αλλάξει τόσο πολύ η συμπεριφορά του που ενώ φαινόταν πως ήταν ένα κοινωνικό παιδάκι ξαφνικά μαζεύεται και δεν θέλει να γνωρίσει και να παίξει με κανέναν.

Το παιδί μου φοβάται, πώς να το βοηθήσω;

Πώς θα καταλάβετε ότι φοβάται;
Όταν γνωρίζει ένα καινούριο πρόσωπο, μέρος ή δραστηριότητα το παιδί σας μαζεύεται και φαίνεται τρομαγμένο. Καταστάσεις και πράγματα που δεν το ενοχλούσαν, όπως για παράδειγμα ο ύπνος που προείπαμε, το ασανσέρ, η τσουλήθρα, ξαφνικά το αναστατώνουν πολύ.

Μιλήστε με το παιδί σας.
«Φοβάσαι; Φοβάσαι γιατί νομίζεις ότι κάτι κακό θα συμβεί;» Αυτό που θέλετε είναι να αιτιολογήσετε τα συναισθήματά του παιδιού, αλλά και να του εξηγήσετε ότι ο φόβος του δεν έχει να κάνει τόσο με την πραγματικότητα όσο με το γεγονός ότι έχει από να αντιμετωπίσει μια νέα ή άγνωστη κατάσταση.

Εξηγήστε του ότι είναι ασφαλές.
Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι είναι ασφαλές μιλώντας του για τις δικές σας εμπειρίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Κι εγώ φοβόμουν πολύ τα τέρατα,αλλά δεν είδα ποτέ κανένα. Μόνο ψεύτικα υπάρχουν, στα βιβλία και τις ταινίες. Ζωγραφιές είναι όλα και τίποτε παραπάνω».
Θα πρέπει όμως πέρα από αυτό να μάθετε στο παιδί σας να μην κολλάει στους φόβους του, αλλά να αναζητά πράγματα και καταστάσεις που θα το κάνουν να αισθανθεί γενναίο και σίγουρο για τον εαυτό του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved