Οταν «κάτι δεν πάει καλά» μετά τη γέννα, η Μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει παιδιά και γονείς!

«Η εγκυμοσύνη πήγε καλά, ή σχεδόν καλά»... «Δεν ήρθαν όλα όπως τα περιμέναμε», «Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα», «ξέρετε υπήρξαν κάποιες επιπλοκές», «το έμβρυο έχει μεγάλες πιθανότητες να έχει σύνδρομο down».

Οταν «κάτι δεν πάει καλά» μετά τη γέννα, η Μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει παιδιά και γονείς!

Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που μπορεί να έχουμε ακούσει γύρω μας από γνωστούς, φίλους ή συγγενείς μας και που αφορούν μωράκια που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, που ενδεχομένως να τους ακολουθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Περιστατικά που ευχόμαστε να μην ακούγαμε ποτέ, αλλά δυστυχώς ακούμε και θα ακούμε...

Σίγουρα οι εξειδικευμένοι γιατροί θα ενσκήψουν πάνω από την κάθε ξεχωριστή περίπτωση δίνοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο κάθε γονιός θα ψάξει κι όλες τις πιθανές εναλλακτικές θεραπείες «ανακούφισης», οι οποίες υποστηρικτικά θα βοηθήσουν στον ψυχολογικό τομέα το πάσχον παιδί.

Το Mothersblog έχει αναφερθεί αναλυτικά στην Μουσικοθεραπεία ως μια ψυχολογική βοήθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ δεν είναι λίγοι οι τομείς «προβλημάτων» που αγγίζει και μετά την γέννα σε μωρά, παιδιά, αλλά και τους γονείς, δίνοντας ένα αδιέξοδο και μια εναλλακτική θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα!

Ας δούμε κάποια θέματα αναλυτικά:

Προωρότητα
Η μουσικοθεραπεία βοηθάει στο να ανακουφιστούν τα πρόωρα μωρά, αλλά και οι γονείς τους, καλυτερεύει τον ύπνο των μωρών και βοηθά στο να τραφούν καλύτερα. Επίσης συντελεί να δεθούν οι γονείς με τα μωρά. Στο εξωτερικό (κι ευχόμαστε κάποια στιγμή κι εδώ στην χώρα μας) υπάρχει η δυνατότητα μουσικοθεραπείας κατά τη διάρκεια που το μωρό είναι στη θερμοκοιτίδα ως στηρικτικό/θεραπευτικό πλαίσιο για τα πρόωρα μωράκια!

Ειδικές ανάγκες και ανίατες/χρόνιες παθήσεις:

Η μουσικοθεραπεία μπορεί ακόμα να βοηθήσει και τα παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα των ειδικών αναγκών και ανίατων ασθενειών. Πέρα από το αρχικό σοκ που όλοι βιώνουν μετά από τη διάγνωση και πρόγνωση, κάποιοι γονείς θα πενθούν πάντα για τη χαμένη «προοπτική» του παιδιού τους: «Τι θα γινόταν εάν...».

Η μουσικοθεραπεία βοηθά και ασχολείται με:
-Ιατρικά θέματα: καρκίνος, καρδιακές νόσοι, μυικές δυστροφίες κλπ
-Προβλήματα συμπεριφοράς: ADHD (ελλειμματική προσοχή), εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο κλπ
-Μαθησιακές δυσκολίες: Δυσλεξία

Ψυχική υγεία

Κοινός παρανομαστής σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι η κοινή ανησυχία που ενώνει τους γονείς αυτών των παιδιών να τους παράσχουν την κατάλληλη φροντίδα, η επιθυμία να δημιουργήσουν ένα πλάνο για το αβέβαιο μέλλον τους, καθώς και η ανάγκη να προσαρμόσουν τη ρουτίνα τους και να επανατοποθετήσουν τις προσδοκίες τους.

Πιο αναλυτικά:

1. Η Μουσικοθεραπεία έρχεται να ανακουφίσει και στηρίξει παιδιά και γονείς σ´αυτόν το δύσκολο δρόμο.
2. Δημιουργεί την ευκαιρία και το πλαίσιο να εκφραστούν συναισθήματα που πριν ήταν δύσκολο να εκφραστούν για τους οποίους λόγους.
3. Βοηθάει στο να αποδεχθούν παιδιά και γονείς αυτό που συμβαίνει.
4. Συντελεί στο να φτάσει ο θεραπευόμενος στο υγιές-καλύτερό του «κομμάτι», διότι όλοι μας (μηδενός εξαιρουμένου) «κρύβουμε» ένα τέτοιο.
5. Η Μουσικοθεραπεία μπορεί να έχει μικρότερα ή μεγαλύτερα αποτελέσματα ανάλογα με τη σοβαρότητα και την περίπτωση του κάθε παιδιού.

Το σίγουρο είναι ότι μέσω της Μουσικοθεραπείας μπορούμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να νιώσουν παιδιά και γονείς πως ελέγχουν τη ζωή τους (έστω για λίγο), να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη, πιο χαρούμενη, ίσως και πιο αισιόδοξη! Και μόνο για αυτό αξίζει τον κόπο...

Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες την Κάνδια Μπουζιώτη, MA, AVPT
Μουσικοθεραπεύτρια, Μουσική/Φωνητική Ψυχοθεραπεύτρια και
Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών και στο Facebook

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved