Σεξουαλική ζωή και αντισύλληψη μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μετά τον τοκετό, η ζωή μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά. Η γυναίκα έχει ανάγκη από ηρεμία ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στη νέα καθημερινότητα της ζωής της με το μωρό.

Σεξουαλική ζωή και αντισύλληψη μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η επιστροφή της γυναίκας στην ενεργό σεξουαλική ζωή συνιστάται να γίνεται 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, χρονικό διάστημα στο οποίο θα έχει σταματήσει η μετεγχειρητική αιμορραγία. Επίσης, η γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά τον τοκετό και μέχρι οι ορμόνες να έρθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, ο βλεννογόνος του κόλπου μπορεί να είναι ξηρός και να παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία, γεγονός που εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή.

Η αντισύλληψη είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τη γυναίκα την περίοδο αυτή. Απλές και αποτελεσματικές επιλογές αντισύλληψης θα εξασφαλίσουν την ηρεμία που χρειάζεται.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους αντισύλληψης (θερμομέτρηση κ.λπ.), πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος της πρώτης περιόδου μετά τον τοκετό ποικίλλει σημαντικά. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ωορρηξία 21 ημέρες μετά τον τοκετό και η πρώτη περίοδος να ξεκινήσει 5 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ακόμα όμως κι αν δεν εμφανιστεί περίοδος και τα συμπτώματα που προηγούνται αυτής, δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν οι επικίνδυνες ημέρες.

Σε ό, τι αφορά το θηλασμό, αυτός εμποδίζει τη γονιμότητα σε κάποιο βαθμό ωστόσο δεν είναι ασφαλές να βασιστεί μια γυναίκα σε αυτόν αποκλειστικά ως αντισυλληπτική μέθοδο. Η επιστροφή της γονιμότητας της γυναίκας εξαρτάται από την αποκατάσταση των ορμονών και την ένταση του θηλασμού. Σε γυναίκες που θηλάζουν πλήρως, η περίοδος μπορεί να μην επιστρέψει μέχρι τον απογαλακτισμό, αλλά σε μερικές μπορεί να εμφανιστεί περίοδος από τους πρώτους 2-3 μήνες λόγω διαφοροποιήσεων.

Ο θηλασμός είναι ασφαλής αντισυλληπτική μέθοδος μόνο όταν ισχύουν ταυτόχρονα οι ακόλουθες συνθήκες:
-να μην έχετε περίοδο
-να δίνετε αποκλειστικά μητρικό γάλα στο μωρό
-ο θηλασμός να γίνεται τακτικά και συστηματικά και από τους δυο μαστούς, τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα σε όλο το πρώτο εξάμηνο της ζωής του μωρού

Εάν αυτά δεν ισχύουν, απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων αντισυλληπτικών μεθόδων.

Η συζήτηση με ένα γιατρό θα βοηθήσει τη γυναίκα να επιλέξει την καλύτερη επιλογή αντισύλληψης, η οποία συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved