Παπούτσια και μωρό: Πότε αλλάζουμε νούμερο και πώς αγοράζουμε παπούτσια!

Η καλύτερη φάση στη ζωή ενός παιδιού είναι όταν αρχίζει να στέκεται και όταν αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερό του κατόρθωμα μέχρι να κλείσει τον πρώτο του χρόνο ζωής. Τα παπούτσια είναι απαραίτητα σε αυτή τη φάση καθώς και θα το προστατέψουν από τυχόν τραυματισμούς και θα το βοηθήσει να περπατήσει σωστά. Πριν κάνετε την επιλογή παπουτσιού θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως το παιδικό ποδαράκι- πατουσάκι είναι ευαίσθητ0, μαλακό και με γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης και σχηματισμού!

Παπούτσια και μωρό: Πότε αλλάζουμε νούμερο και πώς αγοράζουμε παπούτσια!

Όταν πάτε στο κατάστημα για τα παπούτσια καλό θα είναι να έχετε μαζί σας το παιδί και να λάβετε υπόψη πως το παιδί δεν μιλάει καθαρά οπότε δεν θα μπορεί να σας πει αν το ενοχλούν ή αν είναι αναπαυτικά. Πως αγοράζουμε παπούτσια λοιπόν;
α) Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα ένα 1,5 εκατοστό κενό μπροστά από το μεγάλο δάχτυλο. Αν το δεύτερο δάχτυλο είναι μακρύτερο από το μεγάλο δάχτυλο (πράγμα που δεν σπανίζει), θα πρέπει το κενό να το αφήσετε από το μακρύτερο δάχτυλο. Αυτό που εξέχει πιο μπροστά! Αν αγοράσετε παπούτσι με μεγαλύτερο κενό μπροστά τότε το ποδαράκι του μπορεί να βγαίνει με το περπάτημα.
β) Αγοράστε παπούτσια που το πίσω μέρος θα αγκαλιάζει τη φτέρνα και θα κρατάει το πόδι σταθερό.
γ) Οι πλαϊνές πλευρές θα πρέπει να πιέζονται ελαφρώς και να μην στριμώχνονται οι αστράγαλοι!
δ) Να προτιμάτε παπούτσια που οι σόλες τους είναι λαστιχένιες ή από υλικό που δεν γλιστράει. Επίσης δεν πρέπει το κάτω μέρος του παπουτσιού να είναι πολύ μαλακό για να μην επιδεινωθεί μια πιθανή εξελισσόμενη πλατυποδία.
ε) Η ποδική καμάρα εξελίσσεται και διαμορφώνεται μεταξύ 2,5 και 5 ετών και τα παπούτσια σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχουν σχετικά σκληρή σόλα και ανύψωση στην έσω επιφάνεια, για να μπορέσετε να αποτρέψετε μια μαλακού τύπου πλατυποδία!

Μην αγοράζετε:
Παπούτσια που είναι σκληρά με την προοπτική ότι «θα» μαλακώσουν.
Σαγιονάρες και παντοφλάκια που δεν μπορούν να κρατήσουν σταθερό ολόκληρο το πόδι.

Αγοράστε:
Παπούτσια δερμάτινα ώστε το πόδι να αναπνέει.
Παπούτσια χωρίς κορδόνια για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα σε περίπτωση που λυθούν.

Τέλος πρέπει να ελέγχετε τα πόδια των παιδιών σας καθώς μεγαλώνουν γρήγορα. Μέχρι το παιδί σας να μπορέσει να σας πει ότι το ενοχλούν και το στενεύουν, να τσεκάρετε μόνες σας τα μπροστά δάχτυλα κάθε φορά που του τα φοράτε.
Να θυμάστε πως το ποδαράκι του παιδιού μεγαλώνει μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες όταν είναι μεταξύ 16 και 14 μηνών και μισό νούμερο κάθε 4 μήνες όταν είναι 2-3 χρονών!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved