Παιδί και φαγητό: Γιατί το παιδί μου δεν τρώει πολύ;

Κάποια παιδιά χορταίνουν μετά από τρεις πιρουνιές, κάποια παίζουν με το φαγητό τους και τρώνε ελάχιστα, άλλα πάλι χαζεύουν και τελικά μένουν νηστικά. Και μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, η μόνιμη απορία που απασχολεί τους γονείς: «Τρώει αρκετά;»

Παιδί και φαγητό: Γιατί το παιδί μου δεν τρώει πολύ;

Πρώτον, αν το παιδί σας λέει ότι έχει χορτάσει, σεβαστείτε το. Κάθε γονιός πρέπει να έχει κατά νου τα εξής:

-Η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού μερικές φορές επιβραδύνεται.
-Η όρεξη παρουσιάζει διακυμάνσεις καθώς το παιδί μεγαλώνει: συνήθως (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο) μειώνεται περίπου στην ηλικία των 18 μηνών και επανέρχεται όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
-Η ανορεξία είναι η πρώτη ένδειξη ότι το παιδί είναι άρρωστο.
-Η όρεξη ενός παιδιού επηρεάζεται από τη διάθεσή του, ενώ η άρνηση ενός συγκεκριμένου φαγητού μπορεί να συνδέεται με μια δυσάρεστη εμπειρία.
-Αν ένα παιδί δηλώνει πως δεν πεινάει άλλο, γιατί να μην το πιστέψουμε; Αν το αναγκάσουμε να αδειάσει το πιάτο του, ο αυτορρυθμιστικός μηχανισμός που ενεργοποιεί το αίσθημα κορεσμού θα διαταραχθεί.

Η αιφνίδια απώλεια όρεξης μπορεί να οφείλεται σε λόγους που είναι παροδικοί:

-Άγχος για την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο
-Αλλαγή εποχής.
-Άνοδος της θερμοκρασίας.
-Αν το παιδί σας φάει ελάχιστα ή καθόλου μία φορά, μην δώσετε σημασία: θα αναπληρώσει ό,τι έχασε στο επόμενο γεύμα.

Μια καλή εμφάνιση βοηθάει πάντα!

Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε κάποια κόλπα για να κάνετε το φαγητό πιο ελκυστικό: για παράδειγμα, ένα πολύχρωμο πιάτο με πολλούς μικρούς μεζέδες (ένα κομμάτι ψωμί, μια φέτα τυρί, λίγους ξηρούς καρπούς, μερικές ελιές, δύο ή τρεις κεφτέδες, ένα ντοματάκι και ένα καρότο), που το παιδί θα μπορεί να φάει με το χέρι. Καλό είναι επίσης να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία!

Όταν η ιδιοτροπία είναι δικαιολογημένη

Αν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας για σωστές μερίδες και ελκυστικά πιάτα, το παιδί εξακολουθεί να αρνείται το φαγητό, κάτι άλλο συμβαίνει. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τι και πόσο τρώνε τα παιδιά ανάμεσα στα γεύματα. Πολύ συχνά, με τα διάφορα σνακ και τους χυμούς φρούτων που το παιδί καταναλώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας παίρνει αρκετές θερμίδες και δεν έχει όρεξη για τα κυρίως γεύματα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να ξαναβρείτε τους ρυθμούς και τις ώρες του φαγητού: ένα καλό πρωινό και, ανάμεσα στα γεύματα, όχι γλυκά ούτε μπάρες δημητριακών, αλλά ένα μήλο, μια μπανάνα ή ένα καρότο. Επιπλέον, μερικές φορές, όταν έρχεται η ώρα να καθίσει στο τραπέζι, ένα άτακτο παιδί επιζητά την προσοχή ή θέλει να δηλώσει κάτι στον μπαμπά ή στη μαμά του. Σπανίως λοιπόν πρόκειται για πρόβλημα υγείας, όπως κάποια δυσανεξία (π.χ. στη γλουτένη). Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved