Το παιδί μου δεν τρώει τα … «πράσινα»! Τι να κάνω;

Συχνό είναι το πρόβλημα ένα παιδί να αρνείται να δοκιμάσει νέες γεύσεις, και ειδικά όταν αυτές προέρχονται από λαχανικά και φρούτα. Μεγάλοι τσακωμοί, απειλές, δωροδοκίες αλλά όχι! Το μικρό σας παιδάκι αντιστέκεται σθεναρά. Είναι αδύνατον να αναγκάσετε τα παιδιά να φάνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος είναι εσείς οι ίδιοι να τρώτε φρούτα και τα λαχανικά καθημερινά. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά τα παιδιά θα μάθουν καλύτερα παρατηρώντας τις δικές σας συνήθειες.

Το παιδί μου δεν τρώει τα … «πράσινα»! Τι να κάνω;

Καλό είναι αρχικά σαν γονείς να καταλάβουμε πως είναι φυσικό να υπάρχει άρνηση και αντίσταση στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα παιδιά, καθώς δεν είναι επηρεασμένα από πληροφορίες για το τι είναι καλό για την υγεία και το σώμα, διαλέγουν αυτό που έχει την καλύτερη γεύση! Ορίστε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν με το θέμα, «λαχανικά»!

1)Πάρτε το παιδί στο σούπερ μάρκετ μαζί σας και αφήστε το να επιλέξει τα φρούτα και τα λαχανικά. Αφήστε το να τα δει, να τα μυρίσει και να τα αισθανθεί. Αφήστε το ελεύθερο να περιεργαστεί τα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά. Είναι αλλιώς όταν στο δίνει άλλος και αλλιώς να το έχεις διαλέξει εσύ!

2) Αφήστε το να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα! Ας είναι και αυτό ένα παιχνίδι!Πείτε του να βοηθήσει να πλύνετε και να προετοιμάσετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρησιμοποιήστε αυτήν την ευκαιρία για να εξερευνήσετε τα νέα χρώματα και τα σχήματα. Ενθαρρύνετε τις δεξιότητές του επιτρέποντάς του να ετοιμάσει μια απλή σαλάτα για τον εαυτό του.

3)Μην είστε απόλυτοι. Κάντε το να νιώσει ότι έχει επιλογή. Αντί για "θέλεις κολοκυθάκι;" ρωτήστε το "θέλεις κολοκυθάκι ή μελιτζάνα;".

4) Μην μαγειρεύετε ξεχωριστό γεύμα για το παιδάκι σας!Αν δεν τρώει φασολάκια και του μαγειρέψετε, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο για να μη μείνει νηστικό, τι θα διαλέξει; Έτσι προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά σημεία του γεύματος και αποφύγετε τις εντάσεις. Αντισταθείτε στην ανάγκη που νιώθετε να προετοιμάσετε εναλλακτικές επιλογές στο γεύμα που έχετε μαγειρέψει. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν να αφήσουν στην άκρη ορισμένα τρόφιμα, αλλά θα μάθουν να αποδέχονται το γεύμα που τους προσφέρεται εάν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

5)Προσφέρετε μικρές μερίδες σε μικρά σκεύη. Είναι λιγότερο τρομακτικό. Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα νέο τρόφιμο τη φορά, μαζί με κάτι που του αρέσει ήδη.

6)Προσθέστε νέα τρόφιμα στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί είναι ακόμη πεινασμένο. Προσφέρετε μερικά τραγανά ωμά λαχανικά αν πεινάει κάτι θα δοκιμάσει.

7) Καταναλώστε το τρόφιμο εσείς, και περιγράψτε τη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά. Είναι πιο εύκολο να τολμήσει, όταν ξέρει περίπου τι να περιμένει. Θυμηθείτε να απολαμβάνετε τα γεύματα μαζί του, όποτε είναι δυνατόν. Εάν το παιδί σας βλέπει να τρώτε και να απολαμβάνετε μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών εσείς πρώτα, είναι πιθανότερο να το κάνει και το ίδιο.

Πολλοί από εσάς το έχετε σκεφτεί και το έχετε κάνει. Κρύβετε τον μαϊντανό και τα καρότα στα μπιφτέκια. Καμουφλάρετε με ευκολία άλλου είδους λαχανικά στα φαγητά αλλά να γνωρίζετε πως κοροϊδεύετε τα παιδιά σας απλά επειδή μπορείτε!Θέλει λοιπόν δημιουργικότητα, λεκτική επιβράβευση, παιχνίδι, υποχώρηση πολλές φορές, και πολλή υπομονή. Μόνο έτσι θα δείτε το παιδί να μάθει σταδιακά να δέχεται νέες γεύσεις, χρώματα και αρώματα.

Tip: Φροντίστε να έχετε ένα μπολ φρέσκων φρούτων εύκαιρο, καθώς και λαχανικά όπως αρακά, ντοματίνια, μικρά ωμά καρότα, αγγούρια και μανιτάρια στο ψυγείο για ένα γρήγορα σνακ αντί για σοκολάτες, πατατάκια και κρουασάν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved