Πόσα γλυκά κάνει να τρώει ένα παιδί;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το πόσα γλυκά μπορεί να τρώει ένα παιδί μέσα στην εβδομάδα.

Πόσα γλυκά κάνει να τρώει ένα παιδί;

Εάν έχει κανονικό σωματικό βάρος μπορεί να τρώει κάποιου είδους γλυκό ακόμα και σε καθημερινή βάση. Βέβαια το γλυκό δεν θα πρέπει να αντικαθιστά κάποιο γεύμα του. Μπορεί να λαμβάνεται ως απογευματινό σνακ, με την προϋπόθεση ότι έχει φάει και τα φρούτα της ημέρας.

Υγιεινές & θρεπτικές επιλογές
Γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα γλυκά προσφέρουν μόνο «κενές θερμίδες», δηλαδή κυρίως ζάχαρη και λιπαρά, χωρίς να περιέχουν ιδιαίτερα άλλα θρεπτικά συστατικά, καλό είναι να είμαστε πιο επιλεκτικοί με τα γλυκά που τρώει ένα παιδί, ιδίως αν τα καταναλώνει καθημερινά.

Έτσι λοιπόν καλό είναι:
-Να δίνουμε στα παιδιά σπιτικά γλυκά παρασκευασμένα με καλής ποιότητας λιπαρά όπως ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνες χωρίς υδρογονωμένα λίπη, αλεύρι ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και μέλι, όπως γλυκό ταψιού ή χαλβά σιμιγδαλένιο.
-Η σοκολάτα μπορεί να εναλλάσσεται με κάποιο παστέλι ή καλής ποιότητας μπάρα δημητριακών που μπορεί να περιέχει σοκολάτα, αλλά και ξηρούς καρπούς.
-Ένα γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή με μέλι, μία σπιτική κρέμα ή ρυζόγαλο αποτελούν εξαιρετικές επιλογές γλυκού για ένα παιδί, καθώς παράλληλα προσλαμβάνει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
-Αντί να φάει μία μεγάλη σοκολάτα, μπορεί να φάει μία μεγάλη φέτα ψωμί, κάλλιστα ολικής άλεσης, με κάποιο spread σοκολάτας, το οποίο μπορεί να είναι ακόμα πιο υγιεινό και θρεπτικό αν περιέχει ταχίνι.

Και αν έχει πρόβλημα βάρους;
Ένα παιδί που είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο δεν μπορεί να βιώνει την απόλυτη στέρηση γλυκού, διότι πολύ απλά είναι παιδί και η απαγόρευση θα το κάνει να θέλει τα γλυκά ακόμα περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής μπορεί να τρώει γλυκό 2 φορές την εβδομάδα, π.χ. μία καθημερινή και μία ημέρα το Σαββατοκύριακο. Βέβαια, αν για παράδειγμα, σε ένα παιδικό πάρτι καταναλώσει περισσότερα γλυκά, θα πρέπει να θέσετε όριο ότι δεν θα φάει άλλα μέσα στην εβδομάδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved