Οδική αγωγή για το παιδί- Όλα όσα πρέπει να του μάθετε

Ένα παιδί θα πρέπει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του να ξέρει τους κανόνες της οδικής ασφάλειας κι εσείς είστε εκείνη που θα τους διδάξετε.

Οδική αγωγή για το παιδί- Όλα όσα πρέπει να του μάθετε

Ηλικίες 1-4 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες το παιδί δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κυκλοφορία, οπότε μην το αφήσετε λεπτό μόνο του ή ακόμη και με μεγαλύτερα παιδιά. Όταν βγαίνετε έξω, θα πρέπει να περπατάτε στην μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Επιλέξτε το μέρος που θα παίξει. Μακριά από πεζοδρόμια και δρόμους, ακόμη κι αν δεν είναι συχνής κυκλοφορίας. Ωστόσο καλό είναι να του πείτε ότι αρκετές φορές μηχανάκια και αυτοκίνητα ανεβαίνουν πάνω σε πεζοδρόμια, οπότε πρέπει κι εκεί να είναι προσεχτικό.

Ηλικίες 5-6 ετών. Εξηγείστε στο παιδί τα βασικά σημεία για να διασχίσεις μια διασταύρωση:
α) Να σκέπτεται (βρες ένα ασφαλές σημείο να σταθείς)
β) Να σταματά σε σημείο που θα είναι ορατός από τους διερχόμενους οδηγούς
γ) Να επιλέγει (απόφυγε να περάσεις μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων)
δ) Να περιμένει (μέχρι να είναι σίγουρο ότι θα περάσει με ασφάλεια)
ε) Να ξεκινά τη σωστή ώρα (όταν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος)
στ) Να περνά γρήγορα απέναντι (χωρίς να σταματά να έχει το νου του την ώρα που διασχίζει τον δρόμο).

Μόλις του τα εξηγήσετε όλα, αφήστε το να τα εφαρμόσει το ίδιο, σε ένα δρόμο κοντά στο σπίτι σας. Να θυμάστε ότι σε αυτήν την ηλικία το παιδί δεν είναι πραγματικά έτοιμο να διασχίσει το δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι πάντα ένας ενήλικας θα είναι κοντά του.

Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο και δεν συνοδεύεται από ενήλικα. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σχολείου με κάποιον άλλο γονέα για να πάρει το παιδί σας από το σχολείο, αν δε μπορείτε εσείς οι ίδιοι. Επιλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή σχολείο-σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί σας πολλές φορές.

Ηλικίες 7-9 ετών. Εξηγείστε στο παιδί τα στάδια που χρειάζονται για να διασχίσει με απόλυτη ασφάλεια ένα δρόμο χωρίς σηματοδότη. Αφού βεβαιωθείτε ότι τα γνωρίζει, κάντε του πρακτική άσκηση, πρώτα σε έναν έρημο δρόμο και στην συνέχεια σε έναν πολυσύχναστο. Πολλά παιδιά, κι όχι μόνο, δεν μπορούν να κρίνουν την ταχύτητα που κινούνται τα αυτοκίνητα, καθώς και την απόσταση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επισημάνετε αρκετές φορές.

Ηλικίες 10-15 ετών. Τα περισσότερα ατυχήματα στον δρόμο είναι με παιδιά αυτών των ηλικιών. Σε αυτές τις ηλικίες, το παιδί νομίζει ότι είναι παντογνώστης και ότι τα ξέρει όλα. Πρέπει να του επισημαίνετε πολύ συχνά τους παραπάνω κανόνες και να το ενημερώσετε για τα τροχαία ατυχήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved