Πώς να μάθω στο παιδί μου να προστατεύει τον εαυτό του

Οι εποχές έχουν αλλάξει από τότε που ήμασταν εμείς παιδιά και είναι λογικό να φοβόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Πώς να μάθω στο παιδί μου να προστατεύει τον εαυτό του

Από τη μία οι κίνδυνοι του διαδικτύου, από την άλλη οι άγνωστοι και κάποιες φορές, γνωστοί, που προσπαθούν να πλησιάσουν μικρά παιδιά, σας κάνουν να ανησυχείτε πολύ για την ασφάλεια του παιδιού σας.

Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να μάθετε στο παιδί σας να προστατεύει μόνο του τον εαυτό του, όταν εσείς δεν θα είστε δίπλα του.

• Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να μιλάει σε αγνώστους ούτε να ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του, σε περίπτωση που είναι μόνο του στο σπίτι.
• Πρέπει να του μάθετε, την διεύθυνση του σπιτιού και τα τηλέφωνά σας (σταθερά – κινητά) απ έξω, ενώ σε περίπτωση ανάγκης πείτε του ότι να πάρει το 100. Αν δεν μπορεί να τα θυμηθεί καλό να είναι να τα κουβαλάει πάντα μαζί του. Επίσης πρέπει να του τονίσετε ότι αν κάποιος άγνωστος που μπορεί να συστηθεί και ως γνωστός σας, του ζητήσει προσωπικά στοιχεία, δεν θα πρέπει να τα δώσει.
• Μιλήστε του για τους παιδόφιλους και για τους απαγωγείς. Καλό είναι το παιδί να ξέρει τους κινδύνους και να μην ζει σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο που του έχετε ίσως μάθει.
• Εάν το παιδί, διασχίζει δρόμους για να φτάσει στο σπίτι πρέπει να του μάθετε πότε πρέπει να περνάει όταν έχει φανάρι. Ακόμη κι αν ο δρόμος δεν είναι κεντρικός πρέπει να του επισημάνετε τους κινδύνους, μιας και ένα αυτοκίνητο μπορεί να πεταχτεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Καλό είναι να δίνει μεγάλη προσοχή και να κοιτάει δεξιά και αριστερά αρκετές φορές προτού περάσει το δρόμο.
• Εάν είστε κάπου έξω και έχετε αφήσει το παιδί μόνο του στο σπίτι, μην γράφετε στα social media, πού είστε και με ποιον. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη κι αυτά μπορούν να σας προδώσουν άθελά σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved