ΜΒΑ για γονείς: Το πρόγραμμα του IST College που σε διαμορφώνει στον γονέα που θέλεις να είσαι

Φέρνοντας το μωρό μου στον κόσμο και κάνοντας δειλά τα πρώτα βήματα στον συναρπαστικό κόσμο της μητρότητας, ήρθα αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα συναισθήματα, με προβληματισμούς και ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως στο σωστό μεγάλωμα του παιδιού.

ΜΒΑ για γονείς: Το πρόγραμμα του IST College που σε διαμορφώνει στον γονέα που θέλεις να είσαι

Αναρωτιόμουν συνεχώς αν ήμουν έτοιμη για αυτό το βήμα, αν εγώ και ο σύντροφός μου θα αναλαμβάναμε σωστά τον σπουδαίο ρόλο του γονιού.

Καλώς η κακώς, τα παιδιά δεν έρχονται στη ζωή μας με κάποιο manual που εξηγεί πώς θα τα μεγαλώσουμε, ώστε να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου τρόπου ζωής, στους κινδύνους του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου. Από την άλλη πλευρά, οι συμβουλές των δικών μας γονιών δεν είναι κατάλληλες να μας καθοδηγήσουν επαρκώς στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς επειδή οι κοινωνικές και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν διαμορφώσει έναν νέο κόσμο που διαφέρει αρκετά από εκείνον στον οποίο μεγαλώσαμε εμείς.

Κάπως έτσι, δημιουργείται ένα κενό, η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση και υποστήριξη των νέων γονέων, η οποία θα αποσκοπεί αρχικά στη βελτίωση του γονιού και συνεπώς, στη βελτίωση της σχέσης που θα δημιουργήσει με το παιδί του. Αυτήν την ανάγκη, λοιπόν, επιχειρεί να καλύψει το πρωτότυπο, ελληνόφωνο σεμινάριο «ΜΒΑ για Γονείς - Μάθε, Βίωσε, Αποφάσισε να αναπτυχθείς» του IST College, για το οποίο μας μίλησε η μητέρα και εκπαιδευτικός Δάφνη Φουντουκάκου, δηλαδή η γυναίκα που το εμπνεύστηκε όταν ο γιος της, Μάριος, τη ρώτησε αυθόρμητα και με ευθύτητα ένα μεσημέρι, «μαμά, εμείς έτσι θα ζούμε;».

Βάζοντας τα θεμέλια πάνω στα οποία θα «χτίσουμε» μία υγιή σχέση με το παιδί μας

Όσοι είμαστε εργαζόμενοι γονείς και ο ποιοτικός χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε στο παιδί μας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να είμαστε καθημερινά οι γονείς που θέλουμε για το παιδί μας. Βέβαια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η δική μας προσωπική ανάπτυξη είναι αυτή που θα μεταδώσει στο παιδί τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες, την συναισθηματική ωριμότητα, την πολύτιμη ενσυναίσθηση, αλλά ακόμη και πιο πρακτικές ικανότητες, όπως τη σωστή διαχείριση του χρόνου, του φαγητού και των οικονομικών πόρων.

Διότι αλλάζοντας την αντίληψή μας γύρω από την έννοια της γονεϊκότητας, θα θέσουμε τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα «χτίσουμε» μία υγιή σχέση με το παιδί, μία ουσιαστική σχέση που θα κρατήσει για μία ζωή. Μάλιστα, αυτός είναι και ο σκοπός του σεμιναρίου «ΜΒΑ για Γονείς - Μάθε, Βίωσε, Αποφάσισε να αναπτυχθείς» του IST College, όπως μας αποκάλυψε η κυρία Φουντουκάκου.

Σύμφωνα με την ίδια, «στόχος μου είναι να συνεισφέρουμε στη διεύρυνση της αντίληψης του γονέα, ώστε να ανακαλύψει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και τις ικανότητες του παιδιού του και να λειτουργήσει αποτελεσματικά και συνειδητά στην ανατροφή του και στη διαμόρφωση των κατάλληλων πεποιθήσεων».

ist-2.jpg

Πώς η προσωπική μας ανάπτυξη προσφέρει ουσιαστική ενδυνάμωση στο παιδί

Το όραμα της κυρίας Φουντουκάκου μοιάζει μεγαλεπήβολο όμως, διαβάζοντας τη βασική δομή και τις διδακτικές ενότητες που περιλαμβάνει το σεμινάριο, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα 16 ωρών, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσει κάθε γονιός. Μέσα από ενότητες όπως «Εποικοδομητικές Διαπροσωπικές Σχέσεις-Συναισθηματική Νοημοσύνη», «Βιωσιμότητα και ο Γονεϊκός Ρόλος», «Ψηφιακή Ευαισθητοποίηση» και «Δεξιότητες Καθοδήγησης για Συνειδητούς Γονείς», το σεμινάριο δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, μας στηρίζει ενεργά στην ανατροφή των παιδιών, μας εξηγεί πώς θα αναλάβουμε συνειδητά τον ρόλο που επιλέξαμε, ώστε να αποκτήσουμε την επικοινωνία που ονειρευόμαστε να μοιραζόμαστε με το παιδί μας, αλλά και μία σχέση που θα ενθαρρύνει το παιδί να ανοίξει τα φτερά του και να «πετάξει» με αυτοπεποίθηση μεγαλώνοντας.

Όπως τονίζει και η κυρία Φουντουκάκου «επικοινωνία είναι πώς κάνεις τον άλλον να αισθάνεται και η σωστή επικοινωνία μεταξύ των μελών μίας οικογένειας λειτουργεί ενδυναμωτικά, αποτρέποντάς μας από προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και δεν θέλουμε τα παιδιά μας να αισθάνονται συνέχεια ότι δεν είναι αρκετά και να ματαιώνονται διαρκώς. Η ηγεσία είναι η επιρροή μας προς τους άλλους και είναι βασικό να μην κρίνουμε και να μην συγκρίνουμε».

Συνεπώς, όσο καλύτερα μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ερμηνεύουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας ως γονείς, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ενδυναμώσουμε το παιδί, να του μάθουμε πώς θα διαχειρίζεται τον εσωτερικό του κόσμο, αλλά και πιο πρακτικά, καθημερινά ζητήματα, ώστε να εξελιχθεί στον καλύτερο μελλοντικό εαυτό του.

ist-3.jpg

Σε έναν σύγχρονο κόσμο που απαιτεί να σκεφτόμαστε και να ζούμε πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με το παρελθόν, το σεμινάριο «ΜΒΑ για Γονείς - Μάθε, Βίωσε, Αποφάσισε να αναπτυχθείς» είναι ένα πολύτιμο δώρο που αξίζει να χαρίσουμε στον εαυτό μας, επενδύοντας συγχρόνως σε ένα μέλλον ευημερίας για τα παιδιά μας. Να αναφέρουμε ακόμη ότι το Σεμινάριο τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης & Νεολαίας στο πλαίσιο της οποίας προσφέρθηκαν 100 υποτροφίες σε νέους γονείς για τον κύκλο που ξεκίνησε στις αρχές του Νοεμβρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σεμινάριο «MBA για Γονείς – Μάθε, Βίωσε, Αποφάσισε να αναπτυχθείς» μπορείτε να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του IST College-Independent Studies of Science and Technology στη διεύθυνση Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 68, Αθήνα, να καλέσετε στο 210-4822222, να στείλετε email στο info@ist.edu.gr, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του IST College-Independent Studies of Science and Technology, το Facebook, το Instagram, το LinkedIn και το YouTube.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved