Η μητρότητα είναι μια δουλειά πλήρης απασχόλησης

Είσαι μητέρα, εργαζόμενη, γυναίκα, σύζυγος μα πάνω από όλα άνθρωπος με ανάγκες και όνειρα

Η μητρότητα είναι μια δουλειά πλήρης απασχόλησης

Η σύγχρονη εποχή, θέλει τη σύγχρονη γυναίκα να εργάζεται. Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής στο ερώτημα του τι είναι καλύτερο για μια γυναίκα. Και τα προβλήματα ξεκινούν κυρίως όταν η γυναίκα κάνει οικογένεια.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να εργάζεται και παράλληλα να κάνει οικογένεια; Το ερώτημα λοιπόν είναι επίκαιρο, καθώς σχεδόν κάθε γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με το δίλλημα καριέρα ή οικογένεια;

Υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστούν και τα δύο με επιτυχία; Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής και να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει.

Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και για πολλούς, δύσκολα μια γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους ρόλους με επιτυχία.

Δυστυχώς όμως ο παράγοντας έλλειψης χρόνου δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα. Προβλήματα αντιμετωπίζει και στην αγορά εργασίας, καθώς για τους περισσότερους εργοδότες, το να είσαι μητέρα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα πρόσληψης.

Έτσι, τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα και προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εργαζόμενη γυναίκα και ειδικότερα η εργαζόμενη μητέρα είναι τα ακόλουθα: έλλειψη χρόνου με την οικογένεια (χαμένες στιγμές) αλλά και έλλειψη προσωπικού χρόνου (χόμπι), αίσθημα έντονης κούρασης αλλά και αίσθημα έντονου στρες στην προσπάθεια της να ανταπεξέλθει σε όλους τους ρόλους (εργαζόμενη – σύζυγος – μητέρα), αίσθημα φόβου για την ασφάλεια των παιδιών της (εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε τρίτους), ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εύρεση εργασίας εξαιτίας μεροληπτικών συστημάτων προσλήψεων, και εμπόδια στην προσωπική της ανέλιξη εξαιτίας κυρίως προκαταλήψεων και στερεοτύπων από την πλευρά της εργοδοσίας και ειδικότερα των ανδρών συναδέρφων της.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και πολλά πλεονεκτήματα στην επιλογή της να εργαστεί που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική υποστήριξη της οικογένειας, την ψυχική της υγεία, την ισορροπία της ως μέλος της κοινωνίας και την αυτοπεποίθηση της.

ergazomeni mitera

Οι ανάγκες των μαμάδων συχνά δεν τιμούνται στο εργασιακό περιβάλλον. Παρ` όλο που υπάρχουν εξαιρέσεις, πολλές μαμάδες πιέζονται να λειτουργούν σαν να μην είναι μαμάδες ή αλλιώς ρισκάρουν να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό σημαίνει ότι συστηματικά πρέπει να επιλέγουν μεταξύ του άρρωστου παιδιού ή του εργοδότη, που τις αγχώνει και νοιώθουν σαν να μην υπάρχει όφελος.

Δουλειές μερικής απασχόλησης με οφέλη λίγα και μακροπρόθεσμα. Το να βρεις μια δουλειά πλήρους απασχόλησης που παρέχει ανεκτή φροντίδα υγείας για όλη την οικογένεια είναι ήδη μεγάλη πρόκληση.

Αλλά οι μερικής απασχόλησης δουλειές που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι μαμάδες προκειμένου να πετύχουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν.

Το στρες που βιώνουν ενώ πρέπει να διαλέξουν μεταξύ μη-ασφάλειας ή το να βάλεις τα μωρά και τα μικρά παιδιά σε ολοήμερο είναι τεράστιο και ολούθε.

Επιπλέον, η μητρότητα είναι πλήρης απασχόληση, όμως δεν καλλιεργεί την αίσθηση πληρότητας στην μητέρα.

Μπορεί λοιπόν να συνδυάζει διάφορες πτυχές του εαυτού της αλλά δεν αφήνει καθόλου χώρο για την ανάπτυξη άλλων εξίσου σημαντικών πτυχών. Αν δεν αναγνωρίζει η ίδια την ανάγκη να βρει την ισορροπία της και έξω από τον μητρικό ρόλο, η αίσθηση πληρότητας και ευημερίας μοιάζει με όνειρο απατηλό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved