Μαμάδες μην απελπίζεστε! Ετσι θα κόψει την πάνα το παιδί σας!

Οι γονείς συχνά νιώθουν ανασφάλεια σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος εκπαίδευσης του παιδιού για την αφαίρεση της πάνας.

Μαμάδες μην απελπίζεστε! Ετσι θα κόψει την πάνα το παιδί σας!

Ο έλεγχος των σφικτήρων εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της νευροαναπτυξιακής εξέλιξης του παιδιού. Το 2ο έτος ενδείκνυται ως το καταλληλότερο για την μετάβαση του παιδιού από την "πάνα" στην "τουαλέτα". Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετή υπομονή και επιμονή από τους γονείς διότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 μήνες. Σε καμιά περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να τιμωρηθεί. Η καλύτερη χρονική περίοδος έναρξης αυτής της διαδικασίας είναι το καλοκαίρι.

Βασικό συστατικό της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία προγράμματος. Με την σωστή οργάνωση ακόμα και σε 4-5 εβδομάδες μπορεί να αφαιρεθεί η πάνα επιτυχώς.

Βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης:

• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο να το κάνει , δηλαδή, η πάνα μένει στεγνή 2-3 ώρες, νιώθει άσχημα όταν λερώνεται, μπορεί να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει.
• Απαραίτητο συστατικό της εκπαίδευσης είναι η μίμηση είτε βλέποντας τους γονείς του να κάνουν το ίδιο είτε κάποια κούκλα.
• Επιλογή του κατάλληλου καθίσματος "γιογιό", το οποίο θα πρέπει να μετακινείται στους χώρους του σπιτιού ανάλογα με τις ανάγκες
• Εξηγείστε στο παιδί την διαδικασία και επικοινωνήστε μαζί του
• Βγάλτε την πάνα και αφήστε το παιδί με όσο γίνεται λιγότερα ρούχα
• Κάθε φορά που επιτυγχάνεται ο στόχος πρέπει να υπάρχει επιβράβευση
• Μην ξεχνάτε ότι τα 'ατυχήματα' είναι στο πρόγραμμα ... γι' αυτό τον λόγο οπλιστείτε με υπομονή, δείξτε κατανόηση και διακριτικότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μην επιμείνετε εάν το παιδί μετά από 2-3 εβδομάδες εντατικών προσπαθειών εξακολουθεί να αρνείται έντονα. Σταματήστε την διαδικασία και ξεκινήστε την πάλι μετά από 1-2 μήνες!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Βίκυ Λιά, Ψυχολόγος Πανεπ. Κρήτης, ΜΑ Ειδικής Αγωγής University of East London

vicky12lia@yahoo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved