Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές να «ξεκλέβεις» καθημερινά χρόνο για σένα!

Είμαι σίγουρη πως έχεις νιώσεις και εσύ αυτό το παράξενο, απροσδιόριστο αίσθημα ενοχής που σε κυριεύει, όταν καταφέρνεις επιτέλους να φτιάξεις χρόνο για εσένα, για να μοιραστείς έναν απογευματινό καφέ με τη φίλη σου, να χαρίσεις στα νύχια σου μία περιποίηση επαγγελματικών προδιαγραφών ή να αφεθείς σε έναν πρωινό περίπατο μπροστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές να «ξεκλέβεις» καθημερινά χρόνο για σένα!

Αλήθεια όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι είναι αυτό που σου προκαλεί αυτό το συναίσθημα; Σε μία προσπάθεια να το «φιλοσοφήσω», κατέληξα στο συμπέρασμα ότι προκαλείται για τη λανθασμένη αντίληψη που έχει επικρατήσει, πως αυτές οι πράξεις, οι οποίες συνοψίζονται στη φράση «me time», εμπεριέχουν μία μικρή δόση εγωισμού.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, την ίδια στιγμή ξεχνάς πως εκτός από εργαζόμενη, μητέρα και νοικοκυρά, είσαι γυναίκα, ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη να στραφεί στον εαυτό του και να κάνει πράγματα και δραστηριότητες που τον «γεμίζουν», ώστε να αντλήσει ενέργεια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει. Διότι αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου, πώς θα καταφέρεις να φροντίσεις τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν; Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να πεις «αντίο» στις ενοχές και να χαρίσεις ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου, φτιάχνοντας χρόνο για εσένα; Πώς θα τα καταφέρεις; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές, όταν «ξεκλέβεις» χρόνο για τον εαυτό σου.

Φτιάξε χρόνο για εσένα, ώστε να μπορέσεις να ξανασυνδεθείς με τον εαυτό σου

Είναι αλήθεια πως το εντατικό πρόγραμμά σου, οι αμέτρητες υποχρεώσεις του γραφείου, του σπιτιού και της οικογένειας, δεν σου προσφέρουν την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να σε ικανοποιήσεις, να σε φροντίσεις και να σε προσέξεις, ακόμη και τις φορές που αισθάνεσαι πως δεν έχεις χρόνο για χάσιμο. Έτσι και αλλιώς, η μαγεία του «me time» κρύβεται στα μικρά πράγματα, τις απλές συνήθειες και τις μικρές στιγμές απόλαυσης. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσεις κάποιο μακρινό, μοναχικό ταξίδι, για να απολαύσεις χρόνο με τον εαυτό σου. Αρκεί να δημιουργήσεις χρόνο και χώρο μέσα στη μέρα, για τα πράγματα και τις δραστηριότητες που αγαπάς.

Συνεπώς, πάρε μία βαθιά ανάσα και δώσε δέκα λεπτά στον εαυτό σου να διαβάσει εκείνο το άρθρο στο διαδίκτυο που σου κίνησε την περιέργεια, απολαμβάνοντας συγχρόνως λαχταριστές κουταλιές από το αγαπημένο σου Άνθος Αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ. Αλήθεια, πόσο πιο νόστιμη θα γίνει η καθημερινότητά σου, αν αφιερώνεις απλά λίγα λεπτά για σένα, ώστε να ετοιμάσεις την κρέμα που αγαπάς από όταν θυμάσαι τον εαυτό σου; Παρακολούθησε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά ή πραγματοποίησε ένα σπιτικό session tabata. Όλες αυτές οι απολαυστικές εμπειρίες είναι που θα σου θυμίσουν ποια είσαι πραγματικά -πέρα από τον ρόλο της μαμάς, της συζύγου, της εργαζόμενης- και θα σε βοηθήσουν να σε αγαπήσεις ξανά, ακόμη περισσότερο.

giotis mothersblog2

Ο χρόνος που φτιάχνεις για εσένα λειτουργεί ωφέλιμα για τις σχέσεις με τους γύρω σου

Μπορεί να θεωρείς πως ο χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου, είναι μία πράξη εγωιστική, η οποία δεν χωρά στην καθημερινότητά μίας πολυάσχολης μητέρας όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Διότι παίρνοντας χρόνο για τον εαυτό σου, έχεις την ευκαιρία να συναναστραφείς με τις φίλες, τη μητέρα, την αδερφή, δηλαδή ανθρώπους που έχουν μία ξεχωριστή θέση στη ζωή και την καρδιά σου. Ακριβώς για αυτό, έχει σημασία να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να απολαύσει την παρέα τους, καθώς έτσι θα έρθετε πιο κοντά, θα απολαύσετε κοινό, ποιοτικό χρόνο και θα δημιουργήσετε νέες αναμνήσεις για το μέλλον.

Να θυμάσαι πως όταν εσύ νιώθεις καλά με εσένα, όταν έχεις καταφέρει να φτιάξεις χρόνο για τον εαυτό σου μέσα στην ημέρα και δεν εναλλάσσεις απλά ρόλους από το πρωί μέχρι το βράδυ, θα αισθάνεσαι πιο ισορροπημένη και πιο σίγουρη. Βλέπεις, όταν παραμένεις σε επαφή με τα πράγματα και τους ανθρώπους που σε γεμίζουν, είσαι σε θέση να σε γνωρίζεις καλύτερα, να ξέρεις ποιες είναι οι ανάγκες, οι επιθυμίες σου και να μπορείς να τις καλύψεις. Μάλιστα, μην παραλείψεις να ρίξεις μία ματιά στα «Γλυκά Reminders» του site «Φτιάξε χρόνο για σένα», εκεί όπου γυναίκες και άντρες αποκαλύπτουν πώς προσπαθούν να φτιάχνουν χρόνο για εκείνους μέσα σε μία απαιτητική καθημερινότητα και σου δίνουν έμπνευση να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους.

giotis mothersblog3

Όλοι οι παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να προσφέρεις στον εαυτό σου λίγες απολαυστικές στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης, χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές απλώς επειδή είσαι μία εργαζόμενη μανούλα. Να θυμάσαι πως κάνοντας αυτό το πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου και φτιάχνοντας χρόνο για εσένα, όχι μόνο θα απολαμβάνεις περισσότερο την καθημερινότητά σου, αλλά θα αποκτήσεις και μία καλύτερη σχέση με εσένα την ίδια, αλλά και με τους γύρω σου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved