Η μητρότητα είναι πιο κοπιαστική από κάθε άλλη εργασία για έναν απλό λόγο

  • Η μητρότητα είναι έντονη και κοπιαστική
  • Ο χρόνος μιας μαμάς είναι σχεδόν ανύπαρκτος
  • Η υπομονή είναι η λέξη που κυριαρχεί στο υπέροχο κατά τ΄άλλα ταξίδι της μητρότητας.
Η μητρότητα είναι πιο κοπιαστική από κάθε άλλη εργασία για έναν απλό λόγο
pexels.com / Taryn Elliott

Η εξάντληση που προκαλεί η μητρότητα είναι τόσο έντονη, ώστε κάνει τις γυναίκες ευάλωτες στα υπόλοιπα προβλήματα που προκύπτουν από τον τοκετό, όπως η κακή κατάσταση της υγείας, η κατάθλιψη, η μειωμένη αυτοπεποίθηση , τα ξεσπάσματα θυμού και οι κακές κοινωνικές σχέσεις.

Η μητρότητα είναι πολύ πιο κοπιαστική από οποιαδήποτε άλλη εργασία, για έναν απλό λόγο: Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για όνειρα, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για περισσότερο από ένα λεπτό χωρίς να σας διακόψει το μωρό. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ακολουθήσετε μια διαδικασία σκέψης.

Οι μητέρες έχουν πάντοτε στο μυαλό τους τις ανάγκες των παιδιών τους και διάφορους τρόπους να διαχειρίζονται την ημέρα τους ώστε στο τέλος της καταφέρνουν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό τους.

Πάντα υπάρχουν ρούχα και πιάτα που πρέπει να πλυθούν και φαγητό να ετοιμαστεί. Είναι πολύ εύκολο η νέα μητέρα να αναπτύξει έντονη αγωνία και να μείνει ανικανοποίητη από όσα καταφέρνει καθημερινά.

mama dialeimma

«Πρέπει να έχεις χρόνο για τον σύζυγό σου και για τα παιδιά. Όμως όλα αυτά απαιτούν τόσον πολύ χρόνο , που στο τέλος της ημέρας σκέφτεσαι: θα ήταν ωραία αν είχα πέντε λεπτά για τον εαυτό μου…Ορισμένες φορές ,όταν έχω περάσει μια άσχημη μέρα , δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν. Θέλω να καθίσω μόνη μου και να απολαύσω την ησυχία. Όταν όμως επιστρέφει ο άντρας μου από την δουλειά του κι εγώ είμαι σιωπηλή , με ρωτάει: “Τι σου συμβαίνει κι έχεις μούτρα; Από τη στιγμή που μπήκα δεν μου έχει πει ούτε λέξη”. Τι να του απαντήσω τότε;», αναφέρει η Κίλι, μητέρα τριών παιδιών στο βιβλίο της Κέιτ Φάιτζες « Μητέρα για πρώτη φορά».

Αυτός ο συνεχής κύκλος της αβεβαιότητας και της ψυχολογικής πίεσης καθιστά τη μητρότητα τόσο κοπιαστική, ώστε ορισμένες φορές οι μητέρες δυσκολεύονται να αντλήσουν χαρά από αυτή.

« Η αγάπη και η αφοσίωσή μας, είναι τόσο μεγάλες, που απορροφάμε τις αγωνίες και την απογοήτευση των παιδιών μας και τις κάνουμε κτήμα μας. Όταν είμαστε κουρασμένες, οι απαιτήσεις των παιδιών μοιάζουν παράλογες και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Ο θυμός καταναλώνει αρκετή από την πολύτιμη ενέργειά μας, μας προκαλεί εξάντληση και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η επαναλαμβανόμενη στατικότητα της μητρότητας εξαντλεί τις μητέρες και τις προκαλεί θυμό και κατάθλιψη.Η εξάντληση παραμορφώνει την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει διέξοδος . Ακόμα δε κι αν μας την προσφέρουν, λίγες από εμάς θα την διαβούν», αναφέρει η Κέιτ Φάιτζες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved