Οδηγίες ασφάλειας για τις μετακινήσεις των παιδιών

Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί μ' αυτά άρχισαν και οι μετακινήσεις των παιδιών. Από το σπίτι στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο γυμναστήριο και σε κάθε είδους εξωσχολική δραστηριότητα.

Οδηγίες ασφάλειας για τις μετακινήσεις των παιδιών

Είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε κάθε είδους κίνδυνο αν οι μετακινήσεις τους δεν γίνονται με την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας. Ας θυμηθούμε λοιπόν τα βασικά για να χαράξουμε μαζί με τα παιδιά μας έναν ασφαλή δρόμο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά είναι η σωστή οδική συμπεριφορά των γονιών.

Σκεφτείτε το λοιπόν για δεύτερη φορά αν συνηθίζετε να παραβιάζετε ως πεζός ή ως οδηγός τους φωτεινούς σηματοδότες, αν έχετε επιθετική συμπεριφορά, αν δεν χρησιμοποιείτε παιδικό κάθισμα και γενικά αν ρισκάρετε με επικίνδυνες συμπεριφορές την σωματική ακεραιότητα τη δική σας και των παιδιών σας.

Μετακινήσεις με τα πόδια
-Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο αν δεν έχουν συμπληρώσει τα 8 τους χρόνια.
-Συνοδεύετέ τα στο σχολείο και στις άλλες μετακινήσεις τους κρατώντας τα από το χέρι και από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.
-Μάθετέ τους ενώ βαδίζετε, βασικές αρχές διάσχισης διαβάσεων, να διαβάζουν σήματα τροχαίας και τους φωτεινούς σηματοδότες.
-Περάστε μαζί το δρόμο, μαθαίνοντάς τους τα σωστά βήματα:

• Βρείτε ένα ασφαλές σημείο.
• Σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου.
• Κοιτάξτε και ακούστε με προσοχή αν πλησιάζουν οχήματα.
• Κοιτάξτε αριστερά, δεξιά και αριστερά.
• Περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα.
• Διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε.

-Μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο και για τους ασυνείδητους οδηγούς που παραβιάζουν τις διαβάσεις και τα φανάρια, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα και να φυλάγονται.
-Ακολουθήστε μια συγκεκριμένη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο και κάντε τη καθημερινή ρουτίνα. Έτσι το παιδί θα είναι εξοικειωμένο όταν έρθει η στιγμή να κάνει μόνο του τη διαδρομή.
-Προτιμήστε για το ντύσιμο των παιδιών ανοιχτόχρωμα ρούχα, τσάντες και παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία. Στο εμπόριο πωλούνται ανακλαστικά στοιχεία τα οποία μπορείτε να κολλήσετε στην τσάντα και τα παπούτσια των παιδιών.

Μετακινήσεις με αυτοκίνητο
-Εάν μεταφέρετε το παιδί με το ΙΧ σας, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού παιδικού καθίσματος, το οποίο έχετε τοποθετημένο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Η επιλογή θα πρέπει να έχει γίνει βάσει προδιαγραφών ηλικίας και σωματότυπου του παιδιού.
-Τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν ξεπεράσει το ύψος του 1,35 μ. μπορούν να κάθονται στο πίσω κάθισμα, δεμένα ασφαλώς με τη ζώνη ασφαλείας.
-Η αποβίβαση και η επιβίβαση των παιδιών στο αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνεται πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου και ποτέ από την έξω πλευρά του δρόμου!
-Η τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας από μέρους σας είναι αυτονόητη. Η ασφαλής μετακίνηση του παιδιού είναι υπόθεση του γονιού και η ευθύνη είναι μεγάλη.

Μετακινήσεις με σχολικό ή λεωφορείο
-Τα σχολικά και τα λεωφορεία είναι οχήματα που κινδυνεύουν όπως όλα τα οχήματα να εμπλακούν σε ατύχημα, επομένως θα πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι το σχολικό ή το λεωφορείο δεν είναι χώρος παιχνιδιού.
-Για τα σχολικά, είναι σημαντικό να είμαστε σε επικοινωνία με το σχολείο για να βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει σωστή επιλογή συνεργάτη και ότι υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας.
-Κάθε παιδί πρέπει να κάθεται σε μια μόνο θέση, δεμένο με ζώνη ασφαλείας, την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιράζεται με άλλον.
-Στο σχολικό θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει συνοδός που θα εποπτεύει τα παιδιά κατά τη μετακίνησή τους, καθώς και τη σωστή επιβίβαση και αποβίβαση.
-Η επιτήρηση θα πρέπει να είναι αυστηρή και αν κάποιο παιδί δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες ασφαλούς μετακίνησης (π.χ. λύσει τη ζώνη ασφαλείας), ο οδηγός θα πρέπει να σταματήσει το όχημα.
-Θα πρέπει να γίνει σαφές στα παιδιά ότι η ησυχία από τη μεριά τους καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι σημαντική για τη συγκέντρωση του οδηγού.
-Όταν περιμένετε να παραλάβετε το παιδί σας από το σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει να περιμένετε να απομακρυνθεί το όχημα και στη συνέχεια να διασχίσετε το δρόμο με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Πηγή: Αττική Οδός

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved