Κυριακάτικο πρωινό: Στην κουζίνα με τα παιδιά για πεντανόστιμες δημιουργίες

Δημιουργία, απόλαυση, παράδοση αλλά και γαλλική κουλτούρα συνδυάζουν τα κυριακάτικα πρωινά της οικογένειάς μας: Σπιτικές νοστιμιές, που ετοιμάζονται εύκολα, γρήγορα και ικανοποιούν τον ουρανίσκο των γονιών και, κυρίως, των… απαιτητικών μικρών, που πια έχουν μάθει το «τελετουργικό» και μπαίνουν στην κουζίνα «να βοηθήσουν».

Κυριακάτικο πρωινό: Στην κουζίνα με τα παιδιά για πεντανόστιμες δημιουργίες

Γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά, πως πράγματι βοηθούν, τόσο πρακτικά όσο, κυρίως, με τις ατέλειωτες εμπνεύσεις τους σε γεύσεις και συνδυασμούς! Οι οικογενειακές στιγμές που περνάμε γύρω από το κυριακάτικο πρωινό, μόλις σηκωθούμε από το χουζούρεμα που μας επιτρέπει η ημέρα, πεινασμένοι τόσο για αγαπημένες γεύσεις όσο και για αγαπημένες συζητήσεις, πλάκες, εμπειρίες, είναι αναντικατάστατες… Το πρωινό μάς δείχνει τον δρόμο, οι νοστιμιές που ετοιμάζουμε, τον τρόπο και ακολουθούμε οικογενειακώς και ανελλιπώς κάθε Κυριακή!

Γαλλικές ευωδιές στην κουζίνα μου

Ξεκινώντας από τα βασικά, όλοι μας αναγνωρίζουμε πως κάθε «πλούσιο πρωινό» που… σέβεται τον εαυτό του περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πιατέλα με μυρωδάτα Croissants. Στη δική μας περίπτωση, οι πιατέλες γίνονται τρεις στο πρωινό της Κυριακής, διότι αξιοποιούμε και τις τρεις ευκαιρίες που μας δίνει η Χρυσή Ζύμη: Croissants με πραλίνα φουντουκιού, που λατρεύουμε μικροί και μεγάλοι, Croissants με τυρί κρέμα και γαλοπούλα, για μια αλμυρή, πλούσια γεύση στο τραπέζι μας και Croissants βουτύρου, που μπορούμε να απολαύσουμε είτε σκέτα, είτε επιλέγοντας κάθε ένας τη γέμιση που προτιμά: Μαρμελάδα, μέλι, τυρί, φρούτα, toppings με χρωματιστά sprinkles ή ό,τι άλλο εμπνευστούν τα παιδιά και… voilà: Μια ολοκαίνουρια νοστιμιά στο πιάτο τους – που την έχουν ετοιμάσει και μόνα τους!

kuriakatiko prwino xusi zumi 2

Μέσα σε 15-20 λεπτά η κουζίνα μας μοσχομυρίζει και μετατρέπεται σε γαλλικό «φούρνο», αφού βγαίνουν λαχταριστά τα Croissants, ζυμωμένα με εκλεκτό βούτυρο. Η αέρινη ζύμη με το αφράτο σώμα και τη χρυσορόδινη κρούστα μάς προκαλεί να τη γευτούμε – κι όλα αυτά με τέσσερις μόλις κινήσεις: Πρώτον, βγάζουμε τα κρουασάν από την κατάψυξη, δεύτερον στρώνουμε το ταψί μας με λαδόκολλα, τρίτον τα τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά και τέταρτον, ψήνουμε για 15’-20’ στους 180οC.

Παραδοσιακές γεύσεις για όλους

Αν μιλάμε όμως για κυριακάτικο πρωινό, «πλούσιο και λαχταριστό», «απαιτείται» πρωτίστως ποικιλία γεύσεων, και άρα η… παραγωγή μας δεν σταματά στα Croissants , αντίθετα, απλώς αρχίζει από εκεί! Ακολουθεί μια πιατέλα με τα αγαπημένα μας φρούτα, που φροντίζουμε να είναι εποχής και τα οποία μπορούμε, όπως είπαμε, να χρησιμοποιήσουμε και ως γέμιση στα Croissants βουτύρου που μόλις βγήκαν από τον φούρνο μας. Φρεσκοστημένος χυμός και γάλα για τους μικρούς, καφές και τσάι για τους μεγάλους, γεμίζουμε ποτήρια και φλιτζάνια και η δημιουργία συνεχίζεται μαζί με την απόλαυση.

kuriakatiko prwino xusi zumi 3

Διότι, το τραπέζι μας ζητά και παραδοσιακές, αγαπημένες γεύσεις: Χρυσή Ζύμη Σπιτικά Τρίγωνα και Πιτάκια Κουρού, απογειώνουν το κυριακάτικο πρωινό της οικογένειας. Έχουμε πάντα στο ψυγείο τις εύχρηστες συσκευασίες, ώστε από κάθε σακουλάκι να διαλέγουμε όσα θέλουμε κάθε φορά και να έχουμε εύκολα, γρήγορα και με πολύ απλή διαδικασία, σνακ με αγνά υλικά, χειροποίητα, που δημιουργούνται με βάση σπιτικές συνταγές και είναι τραγανά και πεντανόστιμα!

Ο μικρός θέλει σίγουρα στο πιάτο του Σπιτικά Τρίγωνα με φέτα και κατίκι Δομοκού, που είναι ζυμωμένα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, περιέχουν γέμιση με εκλεκτά τυριά Π.Ο.Π. και δεν περιέχουν συντηρητικά, όπως άλλωστε και τα Σπιτικά Τρίγωνα με σπανάκι, αντίδια, πράσο και μυζήθρα, που είναι τα δικά μου λατρεμένα! Οι υπόλοιποι λατρεύουν τα Πιτάκια Κουρού, είτε Κουρού Τυροπιτάκια είτε Λουκανοπιτάκια κι έτσι πάντα στο τραπέζι μας υπάρχει ποικιλία.

Μόνο που τα τραγανά Σπιτικά Τρίγωνα της Χρυσής Ζύμης, δεν εξαντλούνται στις αλμυρές γεύσεις - αντίθετα προσφέρουν και παραδοσιακές, γλυκιές νοστιμιές: Τα Σπιτικά Τρίγωνα με κρέμα, που τα απολαμβάνουμε με άχνη ζάχαρη και κανελίτσα και τα πολύ ξεχωριστά και νηστίσιμα Σπιτικά Τρίγωνα με ταχίνι, μέλι και κανέλα – το ιδανικότερο γλυκό για όλη τη Σαρακοστή!

kuriakatiko prwino xusi zumi 4

Ένα χρωματιστό τραπεζομάντηλο, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και φλιτζάνια και το κυριακάτικο πρωινό της οικογένειας είναι πανέτοιμο να σερβιριστεί! Τα ταψιά στον φούρνο ανανεώνονται μέχρι να χορτάσει και ο πιο πεινασμένος και μία από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες για όλους μαζί στο σπίτι, ολοκληρώνεται με γέλια και πειράγματα: Ποιος θα προλάβει το τελευταίο Croissants βουτύρου και τι θα σκεφτεί αυτή τη φορά ο μπαμπάς για να το γεμίσει και να εκπλήξει την οικογένεια; Τι να διαλέξω για γλυκό, Croissant με πραλίνα φουντουκιού ή Σπιτικό Τρίγωνο με κρέμα; Ποιος θα «ξεγελάσει» τους υπόλοιπους και θα βάλει στο πιάτο του ένα Σπιτικό Τρίγωνο με φέτα παραπάνω;

Μικρές, αθώες σκανδαλιές που φέρνουν την ευτυχία στις Κυριακές μας, που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι, ό,τι κι αν φέρνει το μέλλον. Στο τραπέζι με την οικογένεια, στο τραπέζι με τα παιδιά και τη Χρυσή Ζύμη, οι Κυριακές μας γίνονται «οικογενειακή παράδοση», αποκτούν ξεχωριστό νόημα και ζωγραφίζουν χαμόγελα στα πρόσωπά μας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved