Αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε παιδιά με μητέρες κάτω των 30

Μια καινούρια έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο της Υγείας του Παιδιού στο Πανεπιστημίο UCL στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνει πως τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες κάτω των 30, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε παιδιά με μητέρες κάτω των 30

Γενικά τα ποστοστά τα τελευταία 20 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 50%, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν πως η μητρότητα σε νεαρή ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας της θνησιμότητας των παιδών.

Η έρευνα αφορά σε θανάτους παιδιών από το 1980 έως το 2010 ενώ επικεντρώνεται σε τραυματισμούς παιδιών, το βάρος της γέννησής τους και την ηλικία που γέννησε η μητέρα.

Η αναφορά της έρευνας δείχνει πως στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, ότι η θνησιμότητα μεταξύ των παιδιών που γεννιούνται από μητέρες κάτω των 30 και αυτών που γεννιούνται από μητέρες 30-34, διαφέρουν κατά 11% στο θάνατο παιδιών μέχρι εννιά χρονών. Αυτό μετριέται σε 397 θανάτους το χρόνο. Οι θάνατοι των παιδιών μέχρι εννιά ετών, από μητέρες κάτω των 20 ετών, ανέρχεται στο 3.8% .

Η μεγαλύτερη διαφορά στους θανάτους, σημειώνεται μεταξύ των νεογνών μέχρι ενός έτους ενώ όπως προκύπτει το 22% των θανάτων οφείλεται σε «ανεξήγητα αίτια» τα οποία αίτια συνδέονται στενά με τη χρήση που κάνει η μητέρα σε αλκοόλ, τσιγάρο και τη στέρησή αυτών.

Ο Ρουθ Γκίλμπερτ, επικεφαλής της έρευνας, είπε πως τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα αφού «οι γυναίκες με μικρή μητρική ηλικία, γίνονται "σημάδι" κοινωνικών μειονεκτημάτων επειδή οι γυναίκες που έχουν υψηλότερη εκπαίδευση και γυναίκες που έχουν προοπτικές καριέρας, αναβάλλουν την εγκυμοσύνη για τη δεκαετία των 30 τους».

Από την άλλη ο Τζίλ Ρούτερ, διευθυντής ενός οργανισμού για οικογένειες, αναφέρει πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα.

«Τα μειονεκτήματα και η μητρική ηλικία, είναι σημαντικοί παράγοντες που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ευαισθησία των παιδιών με έφηβες μητέρες και τους δίνεται επιπλέον βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών. Στην Αγγλία η Οικογενειακή Περίθαλψη (οργανισμός), είναι ένα έντονο, δομημένο πρόγραμμα που είναι ενεργά δίπλα στους γονείς κάτω τον 20 ετών. Μια εκπαιδευμένη νοσοκόμα επισκέπτεται συχνά τους γονείς από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι το παιδί να γίνει δυο ετών. Αυτό το πρόγραμμα έχει άψογα αποτελέσματα, αλλά δεν είναι διαθέσιμο σε μεγαλύτερες μητέρες. Θα θέλαμε ο οργανισμός αυτός να επεκταθεί και για μεγαλύτερες μητέρες που χρειάζονται βοήθεια».

Η υπάρχουσα πολιτική, επικεντρώνεται στις έφηβες μητέρες αφού οι γονείς κάτω των 30 ετών αποτελούν το 52% των γεννήσεων.

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι η πιο συχνή αιτία θανάτων, είναι οι τραυματισμοί των παιδιών αν και έχουν μειωθεί αρκετά. Μεταξύ των ετών 1980-2010, οι τραυματισμοί ήταν υπεύθυνοι για το 31% των θανάτων, ηλικιών 1 έως 4 και για το 48% για ηλικίες 15-18.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved