Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές και υγιές σεξ, σωματικά και ψυχικά

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές και υγιές σεξ, σωματικά και ψυχικά

Πόσο σημαντικό είναι να νιώθω καλά και να αγαπώ το σώμα μου και να το σέβομαι;

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές και υγιές σεξ, σωματικά και ψυχικά

1. Αγαπώ το σώμα μου και το σέβομαι: Πόσο σημαντικό είναι να νιώθω καλά και να αγαπώ το σώμα μου και να το σέβομαι. Να έχω θετική εικόνα εαυτού που μου ανεβάζει την αυτοεκτίμηση, ώστε να μπορώ να διεκδικήσω με αυτοπεποίθηση μία υγιή σεξουαλική συνεύρεση.

Διαφορετικά, θα αφεθώ στην «καλή θέληση» του συντρόφου και στη δική του ευαισθησία αν θα χρησιμοποιήσει προφυλάξεις για παράδειγμα ή όχι!

2. Ενημέρωση: Η σωστή και έγκυρη ενημέρωση γύρω από το σεξ, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τους κινδύνους, την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ακόμα και για το χάπι της επόμενης μέρας. Είναι αυτή που θα με προφυλάξει και θα διασφαλίσει τη σεξουαλική μου υγεία.

3. Πρόληψη-Προφύλαξη: Αν είμαι σε μόνιμη σχέση ή γάμο, φυσικά δεν θα χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, παρόλα αυτά δεν βλάπτει αν έστω μία φορά το χρόνο μαζί με την γυναικολογική εξέταση κάνω και PAP test για να είμαι σίγουρη ότι δεν έχω κολλήσει κάποιο αφροδίσιο. Όπως και ο σύντροφος επίσης μπορεί μία φορά στο τόσο να πηγαίνει σε έναν ειδικό για τη δική του υγεία.

sexoualiki zoi zeygarioy kathariotita 3

4. Αντισύλληψη: Αν είμαστε ζευγάρι καιρό ή παντρεμένοι, μπορεί να μην χρησιμοποιούμε προφυλάξεις, αν όμως βρίσκομαι ως γυναίκα σε ηλικία αναπαραγωγής – έχω περίοδο, τότε χρειάζεται να ακολουθήσω κάποια μέθοδο αντισύλληψης προς αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

5. Κανόνες υγιεινής: Εννοείτε ότι ως πολιτισμένος άνθρωπος οφείλω να προσέχω την καθαριότητά μου και την προσωπική μου υγιεινή. Έτσι, πριν από τη σεξουαλική επαφή, μπορώ να έχω κάνει ένα ντουζάκι ή τουλάχιστον να έχω πλύνει τα γεννητικά μου όργανα. Δυστυχώς, αυτό που ακούω στο γραφείο διαφέρει από τα ευκόλως εννοούμενα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι επειδή θα χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό, δεν πειράζει αν δεν είναι και τόσο καθαροί… Αλήθεια, μόνο εγώ ενοχλούμαι από τις δυσάρεστες μυρωδιές και …ξενερώνω;

Επίσης, προσοχή εμείς οι γυναίκες, καθώς κάποιες επιμένουν να πλένουν τον κόλπο τους με αντιβακτηριδιακά σαπούνια – καλά μέχρι εδώ, αλλά έχουν την τάση να κάνουν και ενδοκολπικές πλύσεις ή να ρίχνουν νερό με τον ντους με αποτέλεσμα να χαλούν το Ph του κόλπου και να παρουσιάζουν λοιμώξεις κάθε τόσο…

6. Χρήση προφυλακτικού: Είναι μύθος ότι μόνο ο άνδρας πρέπει να έχει μαζί του προφυλακτικά. Κυρίως αν είμαι σε καινούργια σχέση, όπου χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό, σε κάθε σεξουαλική επαφή και από την αρχή των προκαταρκτικών. Έχω λοιπόν πάντα μαζί μου προφυλακτικά και δεν αφήνομαι στην δική του ευαισθησία.

Προσέχω επίσης από πού τα αγοράζω προφυλακτικά, πως τα διατηρώ και πως γίνεται η τοποθέτηση στο πέος. Επίσης, είναι σε σημείο τέτοιο που δεν θα χρειαστεί στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης να σηκωθούμε για να πάμε να τα φέρουμε.

7. Δεν υποκύπτω σε …εκβιασμό: Αν εκείνος δεν θέλει να φορέσει προφυλακτικό γιατί φοβάται μην χάσει τη στύση του ή λέγοντας πως χάνει την απόλαυση, τότε μάλλον χρειάζεται να αναρωτηθώ αν θα πρέπει να είμαι μαζί του, εφόσον το ίδιο θα κάνει με όλες, άλλωστε το προφυλακτικό στερεί ελάχιστα από την σεξουαλική ηδονή. Και να μην ξεχνώ πως υπάρχει και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν είναι μόνο τα ΣΜΝ. Αν λοιπόν εκείνη την ώρα του το προσφέρουμε και εκείνος αρνηθεί να το φορέσει, τότε εξαρτάται από εμάς η συνέχεια…

sexoualiki zoi zeygarioy kathariotita 2

8. Πρωκτικό σεξ: Πάντα προφυλακτικό, εφόσον ο κίνδυνος μόλυνσης λόγω μεγαλύτερης τριβής είναι πολύ μεγαλύτερος.

9. Θα βγάλουμε το προφυλακτικό: Κάποια στιγμή το προφυλακτικό γίνεται παρελθόν στο πέρασμα του χρόνου. Παρόλα αυτά, χρειάζονται εξετάσεις και από τους δύο για ΣΜΝ πρώτα και να ακολουθήσουμε μέθοδο αντισύλληψης.

10. Πλύσιμο μετά την ερωτική επαφή: Ένα γρήγορο ντουζάκι που μπορούμε να κάνουμε και οι δύο μαζί ως «κλείσιμο» στο ερωτικό μας παιχνίδι, αλλά και ως καθαριότητα.

11. Επικοινωνία με τον σύντροφο: Όσο περίεργο μπορεί να ακούγεται, η καλή επικοινωνία στο ζευγάρι, οδηγεί και σε καλό σεξ και το αντίστροφο. Αν κάτι κοπεί σε αυτή την ανταλλαγή θετικών και ευχάριστων συναισθημάτων αλλά και σεξουαλικών ερεθισμάτων, καθόλου απίθανο να ανοίξουμε οι δυο μας την πόρτα σε τρίτα πρόσωπα και να βάλουμε την υγεία της σχέσης μας σε κίνδυνο…

12. Εμφάνιση προβλήματος: Γρήγορα στον ειδικό, ανάλογα το πρόβλημα. Μην περιμένω ότι θα περάσει από μόνο του, για να έχω κάποια ενόχληση, κάτι συμβαίνει. Το ίδιο και ο σύντροφος!

13. Εμφάνιση σεξουαλικό πρόβλημα: Επίσης τρέχω στον ειδικό σεξουαλικής υγείας, εφόσον ακόμα και ψυχολογικό να είναι το πρόβλημα, από το άγχος και μόνο φτάνει να το «κλειδώσω» και να το φέρνω ξανά και ξανά στην ερωτική μας επαφή, πχ. «θα έχω οργασμό;…δεν έχω ερωτική επιθυμία, …πονάω …» Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μία στυτική διαταραχή του συντρόφου ή πρόβλημα στην εκσπερμάτιση…

sexoualiki zoi zeygarioy kathariotita 4

14. Γυμναζόμαστε: Η σωματική άσκηση δεν έχει μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στην καλή σεξουαλική υγεία μέσω της μείωσης του άγχους, αλλά σε βάθος χρόνου επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή με ευεργετικό τρόπο.

15. Κόβουμε το τσιγάρο! Το κάπνισμα μειώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και αυτό μεταφράζεται σε μείωση της στυτικής λειτουργίας.

16. Προσέχουμε τη διατροφή μας: Διαφορετικά με τον καιρό θα αρχίσουν να παρουσιάζονται σεξουαλικά προβλήματα μαζί με την υπέρταση, την χοληστερίνη, κλπ.

17. Δεν χρησιμοποιώ ουσίες και αλκοόλ: Αυξάνω την επικινδυνότητα με αυτό τον τρόπο είτε να μην πάρω προφυλάξεις με έναν σύντροφο, είτε ακόμη και να πέσω θύμα βιασμού.

18. Μειωμένη κολπική εφύγρανση: Χρησιμοποιώ κολπικά τζελ για την λίπανση του κόλπου με βάση το νερό – κυρίως στην εμμηνόπαυση - ώστε να μην πονάω, να ευχαριστιέμαι το σεξ αλλά και να μην παρουσιάσω μολύνσεις…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

20.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ADIDAS ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΓΚΡΙ
17.70 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ASICS ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ - ΜΑΥΡΟ
42.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα Route 66'
38.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα οβαλ 'Μαργαρίτα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει στρες και άγχος;

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει στρες και άγχος;

Πώς θα εντοπίσετε το στρες στο παιδί σας;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κυκλοθυμία στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τη διαχειριστείτε

Κυκλοθυμία στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τη διαχειριστείτε

Συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Meghan Markle: Έχασε το δεύτερο μωρό της και τα λόγια της συγκλονίζουν

Meghan Markle: Έχασε το δεύτερο μωρό της και τα λόγια της συγκλονίζουν

Μία κατάθεση ψυχής από την Meghan Markle για την απoβολή που βίωσε.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους (vid)

Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους (vid)

Plus ένα πείραμα που θα τα κάνει να πλένουν τα δόντια τους…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Κρούσματα σήμερα: «Κόλαση» με 608 διασωληνωμένους, 99 θανάτους και 2.018 νέες μολύνσεις
SMS 13033: Έρχεται νέος κωδικός 7 - Για ποιες μετακινήσεις πρέπει να τον χρησιμοποιείτε
Κορονοϊός: Αερογέφυρα ζωής! Η στιγμή που φτάνουν στην Αθήνα με C-130 οι ασθενείς από Δράμα
Εμβόλιο κορονοϊού: 5+1 ερωτήσεις για την μεταφορά της ελπίδας σε όλο τον κόσμο
Προσοχή! Ερχεται κακοκαιρία! Η ανάλυση του Αρναούτογλου και η προειδοποίηση για την πάχνη
Lockdown: Παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου
Ντιέγκο Μαραντόνα: Τα τελευταία λόγια του θρύλου πριν πεθάνει
Κορονοϊός: Γιατί το Newsbomb.gr δεν θα μπει ποτέ στις ΜΕΘ - Λέμε ΟΧΙ στον κανιβαλισμό
Jennifer Lopez: Πόζαρε εντελώς γυμνή και «μάζεψε» πάνω από 100.000 σχόλια
Τίγρης επιτέθηκε στην πιο άγρια αρκούδα στον κόσμο – Η «μάχη» καθηλώνει (video)
Tα 4 ζώδια που είναι γεμάτα παραξενιές
Τι θα συμβεί σε έναν βίγκαν άμα δοκιμάσει κρέας για πρώτη φορά;
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr