Η ορμόνη της αγάπης που προκαλεί το σεξ διαρκεί 48 ώρες

Το σεξ προκαλεί ευδαιμονία που βοηθά τα ζευγάρια να δένονται, αφού διαρκεί όχι μία ούτε δύο, αλλά 48 ολόκληρες ώρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ορμόνη της αγάπης που προκαλεί το σεξ διαρκεί 48 ώρες

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι το σεξ διεγείρει την παραγωγή της οξυτοκίνης, που θεωρείται η ορμόνη της αγάπης και του ψυχικού δεσίματος, αλλά δεν ήξεραν πόσο διαρκούσε αυτή του η δράση.

Έτσι, επιστράτευσαν 214 νεόνυμφα ζευγάρια από τα οποία ζήτησαν να γράφουν καθημερινά και επί δύο εβδομάδες ένα ημερολόγιο, στο οποίο ανέφεραν κάθε πότε έκαναν σεξ και πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν από την σεξουαλική τους ζωή, τον/την σύντροφό τους, τη σχέση και το γάμο τους.

Μάλιστα έπρεπε να βαθμολογήσουν αυτές τις παραμέτρους σε μία κλίμακα επτά βαθμών, με το 1 να σημαίνει «εντελώς ανικανοποίητοι» και το 7 «πολύ ικανοποιημένοι». Κάθε μέλος του ζευγαριού κρατούσε ξεχωριστό ημερολόγιο. Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU) στην επιθεώρηση Psychological Science, οι εθελοντές δήλωσαν κατά μέσον όρο ότι έκαναν τέσσερις φορές σεξ στη διάρκεια των 14 ημερών – ή αλλιώς μία φορά κάθε 3-4 ημέρες.

Ωστόσο η ικανοποίηση που τους προσέφερε από τον/την σύντροφό τους διαρκούσε πολύ περισσότερο. Επί δύο 24ωρα μετά το σεξ, έδιναν στη ικανοποίησή τους από τον γάμο τους την ίδια, υψηλή βαθμολογία – μία τάση που παρατηρήθηκε σε όλους τους εθελοντές, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Επιπλέον, το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τη συχνότητα του σεξ, την προσωπικότητα των εθελοντών, τη διάρκεια της σχέσης και άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο.

Οι επιστήμονες συνέχισαν την παρακολούθηση των εθελοντών τους επί έξι μήνες, διαπιστώνοντας ότι η ικανοποίηση από τον γάμο σταδιακά μειωνόταν. Ωστόσο όσοι εθελοντές έδιναν υψηλή βαθμολογία στην ικανοποίηση από το σεξ με το έταιρό τους ήμισυ, έτειναν να δίνουν υψηλότερη βαθμολογία και στο επίπεδο της ικανοποίησης από τη συμβίωση μαζί του.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι το σεξ είναι απαραίτητο για να παραμείνει το ζευγάρι δεμένο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντρέα Μέλτζερ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο FSU. «Και όσο εντονότερα είναι τα αισθήματα ικανοποίησης και ευτυχίας που νιώθουν στη διάρκεια και μετά το σεξ, τόσο πιο ικανοποιημένοι νιώθουν και από την ίδια τη σχέση τους».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved