Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες ενός γονιού, είτε πρόκειται για πατέρα, είτε για μητέρα είναι πώς θα απαντήσει σε ερωτήσεις του παιδιού του για το σεξ. Πόσο κομψό είναι να του πεις την αλήθεια και πώς θα το πάρει; Κινδυνεύει να έχει πρόβλημα η ερωτική του ζωή ως ενήλικα αν γίνει κάποιος λάθος χειρισμός από τους γονείς;

Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής για παιδιά και εφήβους (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry) τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ' ό,τι ίσως σκέφτονται οι γονείς. Αρκεί να ακολουθηθούν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες που θα απομακρύνουν κατά πολύ το παιδί από το να αποκτήσει προβλήματα με τη σεξουαλικότητά του.

Σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους της παραπάνω ακαδημίας, κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία και τη δυνατότητα αντίληψης που έχει, μπορεί αντίστοιχα να αντιληφθεί και τι είναι το σεξ. Όταν η μαμά ή ο μπαμπάς απευθύνεται σε ένα παιδί μόλις πέντε χρονών, θα πρέπει να είναι λιγότερο περιγραφικοί και να πουν το όλο θέμα γλυκά. Για παράδειγμα ότι ένας σπόρος της μαμάς και ένας σπόρος του μπαμπά γίνονται ένα και το αποτέλεσμα είναι ένα χαριτωμένο μωρό όπως είναι το παιδί σας.

Σε ένα παιδί που είναι έντεκα χρονών όμως, θα πρέπει να είναι πιο αναλυτικοί οι γονείς. Δεν του φτάνει η περιγραφή ενός σπόρου αλλά μία πιο αναλυτική συζήτηση. Δηλαδή πρέπει να ξέρει ότι ο σπόρος της μαμάς λέγεται ωάριο και ο σπόρος του μπαμπά λέγεται σπέρμα. Αν το παιδί επιμείνει να μάθει τον τρόπο με τον οποίο έρχονται σε επαφή αυτοί οι δύο σπόροι, θα πρέπει να είστε και πάλι περιγραφικοί. Δηλαδή να πείτε για την πράξη, όμως να την περιγράψετε με γλυκό τρόπο και γεμάτη συναισθήματα. Έτσι, το παιδί θα έχει μία ωραία εικόνα για το σεξ και όταν φτάσει στην ηλικία που θα μπορεί να το απολαύσει να είναι έτοιμος και να έχει καλή άποψη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved