Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας; Σύγχρονες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

  • Ορμονικές αλλαγές
  • Τι μπορεί να σας βοηθήσει
  • Stress και σεξουαλική επιθυμία
Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας; Σύγχρονες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Η έλλειψη επιθυμίας για σεξουαλική επαφή, είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες πριν και κατά την εμμηνόπαυση, ωστόσο μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα άλλων παθήσεων.

Είτε πρόκειται για ορμονικές αλλαγές, ή για κατάθλιψη ή για χρόνια κόπωση, υπάρχουν λύσεις και η κατάλληλη βοήθεια.

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή όπως η χρήση μιας λιπαντικής κρέμας ή η έγχυση υαλουρονικού οξέος ή μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία μιας υποκείμενης νόσου. Ωστόσο, ακόμη και η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση για sex.

Ορμονικές αλλαγές

Πριν από την εμμηνόπαυση, η σεξουαλική ορμή κορυφώνεται λίγο πριν και μετά την ωορρηξία. Αλλά όταν σταματήσει η περίοδος, η μείωση των οιστρογόνων και αυτές οι ημέρες της έντονης επιθυμίας συνήθως μειώνονται δραστικά.

Οι γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο στο άγγιγμα και μπορεί να δυσκολεύονται να νιώσουν σεξουαλική ορμή. Λιγότερα οιστρογόνα σημαίνει επίσης λιγότερη ροή του αίματος προς τον κόλπο και πιο έντονη ξηρότητα. Έτσι, λοιπόν συχνό πρόβλημα αποτελεί ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

emminopausi kolpiki xirotita 1

Τι μπορεί να σας βοηθήσει

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες ειδικές λιπαντικές αλοιφές από το φαρμακείο, με βάση το νερό.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ενδείκνυνται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας αλλά και νεότερες θεραπείες όπως ή έγχυση υαλουρονικού οξέος στην ευαίσθητη περιοχή που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα με μία εφαρμογή στο ιατρείο, διάρκειας περίπου 10’.

Η παραδοσιακή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να ελαττώσει τις εξάψεις και τα άλλα συμπτώματα που ίσως να επηρεάζουν την αυτό-εικόνα σας και να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο επιθυμητές.

Stress και σεξουαλική επιθυμία

Στη μέση ηλικία, συνήθως οι γυναίκες έχουν πολλές υποχρεώσεις. Συνήθως έχουν οικογένεια με μικρά παιδιά ή με παιδιά στην εφηβεία. Μπορεί παράλληλα να έχουν μια απαιτητική δουλειά, ή να πρέπει να φροντίσουν ένα μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν το stress, κι όταν προκαλείται περισσότερο stress συνήθως η σεξουαλική επιθυμία εξαφανίζεται.

Το να αποφεύγετε το σεξ, μπορεί να πυροδοτεί εντάσεις με το σύντροφό σας. Η χαμηλή επιθυμία είναι πιο συνηθισμένη σε μακροχρόνιες σχέσεις. Κι επειδή όλα αυτά μπορεί να συμβούν ξαφνικά, μπορεί να φαίνεται ότι ευθύνεται η εμμηνόπαυση αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.

Τι μπορεί να σας βοηθήσει: Μην επικεντρώνεστε στην σεξουαλική πράξη και μόνο. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο σύντροφό σας και βρείτε νέους τρόπους για να ενθουσιάσετε ο ένας το άλλο. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ένα ειδικό σύμβουλο όταν θεωρήσετε ότι τη χρειάζεστε.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα κολπικής ξηρότητας μη διστάσετε να μας μιλήσετε γι΄ αυτό καθώς η αντιμετώπιση είναι απλή, διαρκεί μόλις 10 λεπτά στο ιατρείο και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας είναι άμεση!

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com

psathas giatros
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved