Γίνατε γονείς; Μην ξεχνάτε τον ερωτισμό σας

Μπορεί να γίνατε γονείς μην ξεχνάτε ότι είστε όμως και εραστές.

Μαρίνα Μόσχα
Γίνατε γονείς; Μην ξεχνάτε τον ερωτισμό σας

Γνωρίζουμε πλέον πως η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού αρκετά συχνά πλήττεται στο πέρασμα του χρόνου. Χάνεται μέσα από συμπεριφορές των δύο συντρόφων που ξεχνούν πως δεν συμβιώνουν, δεν είναι μόνο σύζυγοι και γονείς, εξακολουθούν και είναι και εραστές.

Αρκετά συχνά βλέπουμε την ψυχική επαφή, αυτό που λέμε «τον/την κοιτάζω και καταλαβαίνω πώς είναι, πώς νιώθει» να αντικαθιστά το «σε θέλω και με θέλεις». Δεν είναι καθόλου κακή η ψυχική επαφή, το αντίθετο μάλιστα, αλλά χρειάζεται συνύπαρξη και όχι αντικατάσταση, εφόσον μιλάμε για δύο βασικά στοιχεία της σχέσης.

Το τρίτο στοιχείο είναι η επικοινωνία, όπου και εκείνη λειτουργεί εις βάρος της ερωτικής επιθυμίας λόγω εγωισμών και αλληλοχρεώσεων…

Λέξεις όπως θυμός, απογοήτευση, άρνηση, μιζέρια, εγωκεντρισμός, μπαίνουν ανάμεσα στους δύο συντρόφους απομακρύνοντάς τους και κλέβοντας όλο και περισσότερο τη σεξουαλική παράσταση.

Η καθημερινότητα, ο ερχομός των παιδιών και οι ευθύνες που τα συνοδεύουν, φαίνεται να αφήνει απέξω το φλερτ και την ερωτική γεύση. Αν προσθέσουμε και το μεγάλωμα των παιδιών που «φορτώνει» όλο και περισσότερο τους δύο συντρόφους, ξεχνώντας ουσιαστικά το σεξουαλικό τους ρόλο.

Ακόμη και σε σχέσεις όπου υπάρχει ψυχική σύνδεση, επαφή και επικοινωνία, το σεξ ως επιθυμία και ερωτικό κάλεσμα μπορεί να χαθεί αν δεν το προστατεύσουν και δεν οριοθετήσουν την παρουσία του παιδιού που εισβάλλει στο γονεϊκό δωμάτιο. Μην ξεχνάμε μάλιστα, πως είναι και συχνό χαρακτηριστικό η παιδική παρουσία στο κρεβάτι των γονιών και ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που το ζευγάρι «ξεχνά» την σεξουαλική του ζωή, πίσω από την δικαιολογία: «Μα πως, είναι και το παιδί…».

Άλλος ένας λόγος επίσης είναι η αποφυγή να εκφράσει ο ένας τον ερωτισμό του στον άλλον. Θεωρώντας πως τώρα πια είναι γονείς, αφήνουν πίσω όλα όσα τους ένωσαν μέσα από τον ερωτισμό και την έκφρασή του. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούω από ζευγάρια: «Ναι καλά, τώρα γίναμε γονείς… αυτά είναι για τους ελεύθερους!». Τι σημαίνει όμως αυτό;

Μην ξεχνάτε πως μπορεί μεταξύ σας η ερωτική ζωή να χαθεί…

Ο χρόνος επίσης είναι άλλος ένας εχθρός της σχέσης όταν χρησιμοποιείται λανθασμένα. Πιο απλά, το ερωτικό ενδιαφέρον φαίνεται να χάνεται στην πάροδο του χρόνου, όπου ο άνδρας και η γυναίκα αδιαφορούν για την εμφάνισή τους, θεωρώντας δεδομένη τη σχέση τους.

Βλέπουμε να παχαίνουν, να μη γυμνάζονται, να μη νοιάζονται για το ντύσιμό τους και την προσωπική τους υγιεινή όπως στην αρχή της σχέσης τους. Αποτέλεσμα το σεξ, που δε φαίνεται πλέον απαραίτητο – να χάνεται για άλλον έναν λόγο, ακόμη και αν υπάρξει κάποιο σεξουαλικό σκίρτημα, να καλύπτεται από τις παρούσες συνθήκες που δεν ευνοούν…

Σκεφτείτε που βρίσκεστε εσείς και πώς θέλετε να λειτουργήσετε…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved