Μια διαφορετική γιορτή της Μητέρας απ' όλες τις άλλες

Μια διαφορετική γιορτή της Μητέρας απ' όλες τις άλλες

Ενδεχομένως η φετινή επίσημη ημέρα εορτασμού της μητέρας, να είναι διαφορετική για πολλές μαμάδες και τα παιδιά τους. Θα μας βρει εκτός των πιο αυστηρών περιορισμών αλλά όχι όπως μας βρήκε πέρυσι, και πρόπερσι και ίσως του χρόνου.

Μια διαφορετική γιορτή της Μητέρας απ' όλες τις άλλες

Δεν θα δώσουμε και θα πάρουμε αγκαλιές, δεν θα μαζευτούν όλα τα παιδιά στο σπίτι της μητέρας όχι λόγω επιβεβλημένου περιορισμού αλλά από σεβασμό και έγνοια για την ασφάλεια της μητέρας πιθανώς. Για κάποιες οικογένειες που η μητέρα είναι εκτός νομού διαμονής των παιδιών, ή που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες λόγω ασθένειας η φυσική απομόνωση είναι πολύ εύκολο να αφήσει τον νέο κορωνοϊό να επισκιάσει σημαντικά την ημέρα.

Οι οικογένειες έχουν να διαχειριστούν ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν μαζί την Κυριακή της Μητέρας για να διατηρήσουν τις στενές τους σχέσεις αγάπης και να δώσουν την σημασία που θέλουν στην ημέρα – ακόμα και αν διατηρήσουν τη φυσική τους απόσταση.

Είναι πολλές οι μαμάδες και τα παιδιά που περίμεναν αυτή την ημέρα ιδίως αν έχουν να συναντηθούν πολύ καιρό. Ο αντίκτυπος του νέου κορωνοϊού δεν είναι μόνο το ότι δεν μπορούν να συναντηθούν αλλά και η ανησυχία του ενός για τον άλλον, ακόμα και τώρα που η άρση των μέτρων ξεκίνησε και αφήνει το περιθώριο ο καθείς να αναλάβει την ευθύνη των φυσικών επαφών του. Μπορεί να βιώνουν και τη δυσφορία και το άγχος και την απελπισία μερικές φορές, την αγωνία και την ματαίωση άλλες φορές, την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη που η μητέρα τους παραμένει υγιής και θέλουν να παραμείνει όσο δύναται. Κι εκεί ξεκινάει ένα άλλο εύρος συναισθημάτων που δημιουργούνται από την προσωπικήανάληψη ευθύνης και την απόφαση πώς θα κινηθούν ως οικογένεια μετά την μερική έως και την ολική άρση των μέτρων όταν εκείνη αποφασιστεί. 

diaforetiki giorti tis miteras 3

Είναι απαραίτητο όλοι μας να μιλάμε για τα συναισθήματά μας και να μπορούμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή και τη θλίψη μας που θα είμαστε μακριά. Η γνώση ότι όλοι νοιώθουμε το ίδιο είναι πολύ πιο ανακουφιστικό από μια στωική προσέγγιση που ορισμένες φορές δίνει την εντύπωση ότι δεν νοιαζόμαστε, ότι αδιαφορούμε, ότι όλα είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Δεν χρειάζεται να είναι εύκολα για να είναι διαχειρίσιμα. Μπορούν να είναι δύσκολα, να αποδεχόμαστε ότι περνάμε δύσκολα, αλλά να το διαχειριζόμαστε χωρίς να το ωραιοποιούμε από τρόμο μην βιώσουμε δυσφορία.

Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν να κατανοήσουν γιατί δεν θα επισκεφτείτε τη μαμά / γιαγιά ή να φοβούνται ότι η γιαγιά είναι άρρωστη, οπότε καλό θα ήταν να οργανώσετε ένα οικογενειακό τηλεφώνημα ή βιντεοκλήση για να δουν ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν θα το κάνετε φέτος.

Μπορείτε να γιορτάσετε την ημέρα και να την κάνετε ξεχωριστή για όλους σας. Αν έχετε προγραμματίσει εγκαίρως να στείλετε κάτι από κάρτα , γράμματα , δώρα ακόμα και γλυκά αλλά θα ήταν ακόμα πιο ξεχωριστό να στείλετε κάτι προσωπικό, με την συμβολή όλης της οικογένειας και χρησιμοποιώντας την φαντασία σας και τα χέρια σας. Αυτό μπορεί να δώσει την ξεχωριστή νότα φέτος , περισσότερο από το ότι θα είμαστε μακριά. Ας μείνει στην μνήμη μας για αυτό και όχι για οτιδήποτε μας προκάλεσε στενοχώρια. Ας είναι κάτι που θα φτιάξετε με ενθουσιασμό και αγάπη, ενδεχομένως συμπεριλαμβάνοντας πράγματα, ιστορίες και στιγμές που θυμίζουν την μητέρα – γιαγιά και που θα της δείξουν ότι τους έλειψε.

diaforetiki giorti tis miteras 2

Είναι σαφές ότι η περίοδος που διανύσαμε και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, μας έκανε σημαντικά ευρηματικούς για τρόπους να διατηρήσουμε την συναισθηματική μας επαφή με τους πιο αγαπημένους μας με όλους τους τρόπους που μας προσφέρει η τεχνολογία και άλλους. Θα μπορούσατε λοιπόν ίσως και τρώγατε μαζί την ημέρα της Μητέρας με βιντεοκλήση ή να γεμίσετε την ημέρα της με προτάσεις για ταινίες, με αποστολή φωτογραφιών και αναμνήσεων. Να παίξετε ένα παιχνίδι μαζί της με όλη την οικογένεια, να της ζητήσετε να μοιραστεί μαζί σας ιστορίες και τις δικές της μνήμες από παλαιότερες στιγμές της, ακόμα και ως μικρό παιδί.

Μην ξεχάσετε όμως να ρωτήσετε κι εκείνη. Τί θα ήθελε να κάνει αυτή την ημέρα ! Μπορεί να έχει μερικές καλές ιδέες για το πώς θα ήθελε να χρωματίσει αυτή την ημέρα κι όχι πώς να την αφήσει να περάσει. Θα βοηθήσει κι εσάς να πάρετε τη γνώμη της και να αποφορτιστείτε από την πίεση του πώς να της κάνετε την ημέρα ξεχωριστή !

Φέτος θα ζήσουμε ή να το πώ καλύτερα, οι μαμάδες θα ζήσουν μια διαφορετική εορτή του ρόλου τους. Οι νεότερες θα γιορτάσουν τον ρόλο τους ως η μαμά που φέτος κλήθηκε να παίξει και ρόλους που δεν είχε ή να γνωρίσει πλευρές της που δεν είχε εκτιμήσει. Να μείνει υγιής και να μείνει ακόμα πιο κοντά στα παιδιά της, στις ανησυχίες τους και στις αυπνίες τους. Οι μεγαλύτερες, θα νοιώσουν σημαντικές ενώ δεν χρειάζεται να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους. Φέτος δεν θα χρειαστεί να κάνουν ετοιμασίες για να μας υποδεχτούν όσο κι αν τις χαροποιούσαν. Δεν θα χρειαστεί και πάλι να μας φροντίσουν με τον συνήθη τρόπο. Φέτος δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από εκείνες από το να είναι υγιείς, ασφαλείς, να φροντίσουν τον εαυτό της και να μπορέσουν να δεχτούν το δώρο μας, τις ευχές μας, τα γλυκά λόγια μας, τη φροντίδα μας με όποιο τρόπο ….. ε και τα δάκρυά μας …..πίσω από μια οθόνη ή ένα ακουστικό!

Μπορεί να μην είμαστε φυσικά κοντά της αλλά είμαστε ψυχικά ουσιαστικά…και αρκεί και μόνο που υπάρχει!

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com  
e-mail: ioanna.thps@gmail.com  / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com 

Διαβάστε επίσης

Αποφθέγματα και γνωμικά αφιερωμένα στη μητέρα (pics)

Γιορτή της Μητέρας - Φέτος στο Mothersblog.gr γιορτάζουμε διαφορετικά

«Είμαι ευγνώμων στη γυναίκα που γέννησε το γιο μου. Τον έφερε στον κόσμο και έκανε και εμένα μαμά»

«Μητέρα σε κάνει η αγάπη, η φροντίδα και ο χρόνος που δίνεις σε ένα παιδί»

Μάνα δεν είναι μόνο αυτή που γεννάει…

30.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Polyssimo challenge'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Stori'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Katupri'
22.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Επιτραπέζιο 'Xώρες της Ευρώπης'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παιδί 24 μηνών: Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να πειθαρχεί

Παιδί 24 μηνών: Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να πειθαρχεί

Παιδί και πειθαρχία: Τι θα συμβεί αν δεν μάθουμε στο παιδί μας να…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
DOTS για παιδιά που λατρεύουν να είναι δημιουργικά!

DOTS για παιδιά που λατρεύουν να είναι δημιουργικά!

Μαμά βαριέμαι… Μαμά τώρα τι να κάνω;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τι να κάνεις το απόγευμα με τα παιδιά; Πήγαινε στο Taste Garden του Golden Hall

Τι να κάνεις το απόγευμα με τα παιδιά; Πήγαινε στο Taste Garden του Golden Hall

Αφού η μικρή βρισκόταν στη σχολή χορού για το τελευταίο φετινό μάθημα…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Φλορίντα Πετρουτσέλι: Μαμά & κόρη - Άρρηκτος ο δεσμός ανάμεσά τους

Φλορίντα Πετρουτσέλι: Μαμά & κόρη - Άρρηκτος ο δεσμός ανάμεσά τους

Μια υπέροχη μαμά, μια καταπληκτική σύζυγός και μια εξαιρετική μαγείρισσα!
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Βαλέρια Λάτσιου: Έτσι όπως δεν την έχετε δει ποτέ ξανά (pics)