Υιοθεσία: Πρέπει να πω στο παιδί μου ότι είναι υιοθετημένο;

Υιοθεσία: Πρέπει να πω στο παιδί μου ότι είναι υιοθετημένο;

«Με τον σύζυγό μου υιοθετήσαμε ένα παιδάκι πριν λίγους μήνες. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που τελικά αποκτήσαμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια που τόσο πολύ θέλαμε… Θα πρέπει να του πούμε όμως πως το έχουμε υιοθετήσει; Και αν ναι, πότε; Και αν θέλει να γνωρίσει τους βιολογικούς του γονείς; Και αν μετά εμάς δεν μας θέλει; Και αν…»

Υιοθεσία: Πρέπει να πω στο παιδί μου ότι είναι υιοθετημένο;

Ένα ζευγάρι όταν φτάνει στο σημείο να υιοθετήσει ένα παιδάκι, έχει περάσει μέσα από ένα μεγάλο μονοπάτι με χίλιες δυο λακκούβες και απογοητεύσεις καθώς γνωρίζουμε πόσο δύσκολη διαδικασία είναι στη χώρα μας η υιοθεσία… Όταν τελικά καταφέρνει να κρατήσει το πολυπόθητο πλασματάκι στην αγκαλιά του, γκρίζα σύννεφα μαζεύονται από πάνω τους καθώς μία από τις πιο σημαντικές ανησυχίες του ζευγαριού είναι τι θα συμβεί αν στο μέλλον το παιδί θέλει να γνωρίσει τους βιολογικούς του γονείς και οι ίδιοι βιώσουν την απόρριψη.

Γι αυτό αλλά και άλλους λόγους λέμε πως το ζευγάρι χρειάζεται να έχει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση ώστε όλοι στην οικογένεια να είναι πιο ήρεμοι αλλά και να χαίρονται για αυτή τους την απόφαση.

Πρέπει να πω στο παιδί μας πως είναι υιοθετημένο;

Ναι, θα πρέπει να του το πείτε, καθώς έχει δικαίωμα να γνωρίζει από πού προέρχεται.

Πότε πρέπει να του το πω;

Πρώτα από όλα να ξέρετε πως εσείς έχετε στο μυαλό σας πως η συγκεκριμένη συζήτηση είναι δύσκολη λόγω της δικής σας δυσκολίας στην απόκτηση ενός παιδιού. Ένα ζευγάρι όταν φτάνει στο σημείο αυτό, συνήθως έχει δοκιμάσει όλους σχεδόν τους τρόπους για να αποκτήσει ένα παιδί, όπου τελικά μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες στο να γίνουν γονείς οι δύο ταλαιπωρημένοι σύντροφοι έχουν βιώσει αρκετή στενοχώρια, ένταση, θλίψη και ματαίωση. Και όμως, το παιδί σας δεν γνωρίζει τι έχετε περάσει εσείς…

Όσο πιο νωρίς του πείτε πως είναι υιοθετημένο τόσο πιο φυσιολογικό θα το αισθανθεί και θα νιώσει και αυτό μέλος της οικογένειας καθώς θα του εκφράσετε τη χαρά σας που βρίσκεστε μαζί του: «πόσο τυχεροί είμαστε που σε υιοθετήσαμε!» και θα το κάνετε να νιώθει και εκείνο μέλος της οικογένειας, ότι «ανήκει» στην οικογένειά σας. Ξεκινάτε λοιπόν να του μιλάτε από την αρχή σχεδόν και καθώς εκείνο μεγαλώνει μπορείτε να είστε πιο λεπτομερειακοί στις συζητήσεις σας, φτάνει βέβαια να μην το παρακάνετε και καταλήξει να είναι σχεδόν το μόνο θέμα στις κουβεντούλες σας!Πηγαίνοντας νήπιο ή στην πρώτη δημοτικού, μπορεί να πει στους συμμαθητές του ότι είναι υιοθετημένο χωρίς να καταλαβαίνει ακριβώς την σημασία της υιοθεσίας.

Για να δώσετε στο παιδί πιο εύκολα να κατανοήσει την έννοια, μπορείτε να το κάνετε με την μορφή παιχνιδιού ή και με διάφορα παραμύθια και παιδικά βιβλία που θα βρείτε για τις μορφές οικογένειας, όπως επίσης και με ζωγραφιές, που είναι και ο κατ’ εξοχήν τρόπος της παιδικής συναισθηματικής έκφρασης.

Επίσης, μέσα από την σεξουαλική αγωγή που θα του μιλήσετε για το πώς γεννιούνται τα μωρά θα του δώσετε και πάλι να αντιληφθεί την διαφορετικότητα της υιοθεσίας, λέγοντας πως όλα τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με την γέννησή τους από τους βιολογικούς τους γονείς – αν είναι μικρό αρκετά μην επιμείνετε στη λέξη «βιολογικοί» - και κάποια παιδιά μεγαλώνουν σε άλλες οικογένειες που τα αγαπάνε πολύ εφόσον δεν μπορούν οι γονείς τους να τα φροντίσουν, κλπ.

Μην προσπαθήσετε να του δώσετε όλη τη πληροφορία με την πρώτη, καθώς ανάλογα το ηλικιακό και νοητικό του επίπεδο δεν μπορεί να απορροφήσει ότι του δίνετε. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή ώστε να επεξεργαστεί ότι μπορεί να αφομοιώσει, να κρατήσει το χρήσιμο και να πετάξει την άχρηστη για την ώρα πληροφορία, και να έρθει και πάλι πίσω σε εσάς «πεινασμένο» για περισσότερη πληροφόρηση γύρω από την δική του υιοθεσία. Μέσα από τις δικές του ερωτήσεις θα μπορείτε και εσείς να γνωρίζετε σε πιο σημείο βρίσκεται, τι ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή, τι είναι αυτό που θέλει να μάθει και να ακούσει λίγο περισσότερο…

Στο δημοτικό, ενδεχομένως να σας ρωτήσει για τους βιολογικούς του γονείς, όπου και πάλι θα χρειαστεί να του πείτε πιθανές πληροφορίες που γνωρίζετε για εκείνους. Μάλιστα, σε αυτή τη φάση θα θελήσει να μάθει γιατί δεν το κράτησαν εκείνοι και το έδωσαν. Μην μπείτε στον …πειρασμό να τους κατηγορήσετε ούτε να φοβηθείτε πως αργότερα αν θελήσει να έρθει σε επαφή μαζί τους πως εσάς θα σας ξεχάσει. Αυτό που βλέπουμε συνήθως είναι πως όταν το παιδί μάθει τις ρίζες του αργότερα και συναντηθεί με τους βιολογικούς του γονείς, αρχίζει και ηρεμεί μέσα του επανερχόμενο σε εκείνους που το υιοθέτησαν και είναι στην ουσία οι «γονείς» του.

Μπορεί επίσης να θέλει ξανά και ξανά να του πείτε την «ιστορία του», σαν παραμυθάκι, όπως κάνουν άλλωστε πολλά παιδιά που θέλουν να μάθουν για τη γέννησή τους και τον ερχομό τους στην αγκαλιά σας. Κάθε φορά θα του τονίζετε πόσο χαίρεστε που ανήκει στην δική σας οικογένεια. Σημασία έχει να θυμάστε πως εξαρτάται από εσάς πως αντιμετωπίζετε την υιοθεσία γιατί αυτή θα είναι η αίσθηση ή και η εικόνα που θα περάσετε στο μικρό σας, μέσα από τα δικά σας ταμπού, στερεότυπα, φόβο και ανησυχίες….

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε επίσης

Πώς η υιοθεσία άλλαξε τη ζωή μου για πάντα

Υιοθεσία παιδιών από ιδιωτικά ιδρύματα: Τι προβλέπει ο νόμος

Ένα σπίτι για κάθε παιδί: Τι έχει αλλάξει για την υιοθεσία με τον νέο νόμο

Υιοθεσία παιδιού στην Ελλάδα: Τι προβλέπει ο νέος νόμος

24.49 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ADIDAS ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΓΚΡΙ
41.29 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ASICS ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ - ΜΑΥΡΟ
42.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα Route 66'
38.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα οβαλ 'Μαργαρίτα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πέντε σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας έχει άγχος για το σχολείο

Πέντε σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας έχει άγχος για το σχολείο

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το σχολικό άγχος.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Θηλασμός στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Θηλασμός στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περιμένετε το δεύτερο μωράκι σας, αλλά ακόμα θηλάζετε το πρώτο; Τι πρέπει…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Μαμά, είσαι αστεία!» - Πώς είδαν τη Φαίη Σκορδά οι γιοί της & ξεκαρδίστηκαν

«Μαμά, είσαι αστεία!» - Πώς είδαν τη Φαίη Σκορδά οι γιοί της & ξεκαρδίστηκαν

Φαίη Σκορδά: Το ξεκαρδιστικό ποστ για τα παιδιά της και τη μητρότητα
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μεσημεριανό για το ολοήμερο που δεν χρειάζεται ζέσταμα

Μεσημεριανό για το ολοήμερο που δεν χρειάζεται ζέσταμα

Εσείς; Έχετε βρει λύσεις και ιδέες για φαγητό στο ολοήμερο ή όχι…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Μαριάννα Τουμασάτου: Η σπάνια φωτογραφία με την κόρη της (pics)