Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας: Συμβουλές για να μην χάνετε την ψυχραιμία σας

Μερικές φορές τα παιδιά μας μας οδηγούν στα όριά μας, νιώθουμε σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και τότε είναι που τους βάζουμε τις φωνές.

Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας: Συμβουλές για να μην χάνετε την ψυχραιμία σας

Οι φωνές, όμως, πιθανότερο είναι να κάνουν χειρότερη την κατάσταση παρά να τη διορθώσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν φωνάζουμε και ουρλιάζουμε, πάνω στα νεύρα μας δηλαδή, μπορεί να πούμε πολύ άσχημα πράγματα που δεν τα εννοούμε.

Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και θυμηθείτε τις την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τους βάλετε τις φωνές.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε
Κάποιες φορές τη φωνή μπορεί να μην την προκαλούν τα ίδια τα παιδιά. Μπορεί να είχατε μια πολύ δύσκολη ημέρα στη δουλειά και να είστε πιεσμένη. Και το παραμικρό, λοιπόν, που θα κάνουν τα παιδιά την ώρα που επιστρέφετε στο σπίτι μπορεί να σας φανεί μεγάλο και να βάλετε τις φωνές. Πριν το κάνετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και συγκεντρωθείτε στο τι πραγματικά συμβαίνει. Φροντίστε κάθε φορά που επιστρέφετε από το γραφείο και πριν αφιερώσετε χρόνο στην οικογένεια να αποσύρεστε για λίγο στο δωμάτιό σας για να αποσυμπιεστείτε.

Εστιάστε σε αυτό που σας κάνει να βάζετε τις φωνές
Δώστε προσοχή στο ποια πράξη των παιδιών είναι αυτή που σας κάνει να φωνάζετε ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενη. Έτσι θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε καλύτερα. Μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε τις σκανδάλες και τις καταστάσεις και έτσι να χαμηλώσετε και τον τόνο της φωνής σας.

Μην έχετε υψηλές προσδοκίες
Ίσως περιμένετε πάρα πολλά από τα παιδιά σας, εκείνα δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και αυτό σας κάνει… έξαλλες! Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτα και να είστε προετοιμασμένες για πολλά ενδεχόμενα. Να είστε ευέλικτες και να γνωρίζετε τα όρια κάθε παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να προβλέψετε το αποτέλεσμα και να είστε πιο ήρεμες.

Μιλήστε, εξηγήστε στα παιδιά
Ζητήστε τους να κάνουν αυτό που θέλετε σαν να είναι ενήλικες και ίσως η αντίδρασή τους να σας εκπλήξει! Μιλήστε τους για τις συμπεριφορές τους που σας κάνουν να θυμώνετε και εξηγήστε τους πώς ούτε σε εσάς σας αρέσει αυτό που συμβαίνει. Μην ξαφνιαστείτε αν η συμπεριφορά τους αλλάξει προς το καλύτερο.

Ακούστε τα παιδιά σας
Τα παιδιά σας μπορεί να ενεργούν ή να αντιδρούν σε κάτι που τα ενοχλεί. Συζητήστε μαζί τους και προσπαθήστε να τα βοηθήσουν να καταλάβουν γιατί αντιδρούν λάθος ορισμένες φορές και προκαλούν και τον δικό σας θυμό. Καλύτερα να είστε στο ίδιο «στρατόπεδο» παρά σε «αντίπαλα».

Βρείτε άλλους τρόπους να τους δείξετε το λάθος τους
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να τιμωρήσετε τα παιδιά σας ανάλογα με το λάθος που έγινε. Να είστε δημιουργικοί και να βρείτε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους να τους τιμωρήσετε χωρίς να τους φωνάζετε. Οι απαγορεύσεις, οι προθεσμίες και ο περιορισμός της πρόσβασής τους σε κάτι που αγαπούν είναι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης. Μείνετε συνεπής στα όρια που βάζετε και επισημάνετέ τους τις συνέπειες αν τα υπερβούν. Χωρίς φωνές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved