Πώς μπορώ να αποκτήσω καλή σχέση με το παιδί μου;

Η σχέση του γονιού με το παιδί του είναι η πιο σημαντική παράμετρος στην ανατροφή του.

Πώς μπορώ να αποκτήσω καλή σχέση με το παιδί μου;

Μέσα από τη σχέση αυτή το παιδί αποκτά εικόνα για τον εαυτό του και τον κόσμο. Αναμφίβολα η σχέση με τα παιδιά μας είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε υλικό αγαθό, εκπαιδευτική εμπειρία ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που του προσφέρουμε.

Το σημαντικό λοιπόν είναι να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό που ζούμε με τα παιδιά μας, με την ποιότητα της σχέσης μας και τα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από αυτή.

Διακριτοί ρόλοι

Είναι απολύτως απαραίτητο οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια να είναι διακριτοί και σαφείς.Ο γονιός να είναι γονιός και το παιδί, παιδί . Στόχος του γονιού είναι να βοηθήσει ο παιδί να αυτονομηθεί και να ζήσει μια ικανοποιητική ζωή ως ενήλικας. Επομένως αγαπητοί γονείς, γιατί θυμώνουμε όταν το παιδάκι μας φέρεται άσχημα, δεν διαβάζει, δεν συγκεντρώνεται , είναι απείθαρχο; Φυσικά είναι ανώριμο, είναι παιδί. Εμείς που είμαστε μεγάλοι, έχουμε τη υποχρέωση να του διδάξουμε πώς να λειτουργεί καλύτερα.

PARENTS2

Εμπιστοσύνη στο γονιό

Σημαντικό μέρος του ρόλου του γονιού είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού του. Οταν το παιδί εμπιστεύεται τον γονιό, νιώθει ασφάλεια, πειθαρχεί ευκολότερα και αναπτύσσεται καλύτερα.

Αίσθηση πως ο γονιός είναι «με το μέρος του»

Το παιδί θα αντιδρά πολύ καλύτερα και θα είναι πολύ πιο συνεργάσιμο αν το πείσουμε πώς είμαστε μαζί του ( και όχι απέναντί του). Αν το πείσουμε ότι βλέπουμε τα θετικά στοιχεία και, όταν του κάνουμε σχόλια για τα αρνητικά, είναι επειδή πιστεύουμε ότι το βοηθάμε να βελτιώνεται.

sxesi

Έμφαση στη μάθηση

Τα πιο σημαντικά πράγματα για τη ζωή του το παιδί δεν τα μαθαίνει στο πλαίσιο ενός μαθήματος. Τα μαθαίνει ζώντας. Και αυτό είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως γονείς. Ο ρόλος μας απαιτεί να βλέπουμε καθετί που ζούμε με το παιδί μας, είτε θετικό είτε αρνητικό, ως ευκαιρία να του διδάξουμε πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή του. Μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θετικά εκπαιδεύουμε το παιδί στην ψυχική ανθεκτικότητα.

Από το βιβλίο της παιδοψυχολόγου Σοφίας Ανδρεοπούλου «Γονείς, ακούστε μας», εκδόσεις διόπτρα.

Διαβάστε επίσης

Οι απίστευτες μέθοδοι που ακολουθούν οι γονείς ανά τον κόσμο για το μεγάλωμα των παιδιών
Πώς μπορεί ένα παιδί να διαχειριστεί την απόρριψη;
Απλές δραστηριότητες για διασκέδαση και μάθηση με το παιδί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved