Χειμωνιάτικη θλίψη: Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες;

Η χειμερινή θλίψη  ή αλλιώς Seasonal Affective Disorder, χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάθεση για ύπνο και όρεξη για γλυκά και υδατάνθρακες με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Χειμωνιάτικη θλίψη: Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες;

Στην πιο βαριά της μορφή μοιάζει με την κατάθλιψη όπου ο ασθενής έχει διαταραχές στον ύπνο και ανορεξία.

Άλλα συμπτώματα είναι η έλλειψη διάθεσης, η παραμέληση των προσωπικών επαφών, η κούραση, η ευερεθιστότητα.

Η χειμωνιάτικη θλίψη εκδηλώνεται πάντως πιο ελαφρά και τα συμπτώματά της διαφέρουν από αυτά της κατάθλιψης από την οποία στην πραγματικότητα υποφέρει το 2% με 8%.

Κύρια αιτία της χειμωνιάτικης «κατάθλιψης» είναι η έλλειψη φωτός και ήλιου που επικρατεί στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ήλιος και το φως βοηθούν δυο πολύ σημαντικές ορμόνες: την μελατονίνη και την σεροτονίνη, οι οποίες είναι σημαντικές για την ευεξία και την καλή διάθεση.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν όμως από την έλλειψη ηλιοφάνειας και διαταράσσεται το ορμονικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να νιώθουν κουρασμένοι και να μην έχουν μεγάλη διάθεση.

winter blues

Οι γυναίκες πιο επιρρεπείς στη χειμωνιάτικη δυσθυμία

Το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από την χειμωνιάτικη θλίψη είναι γυναίκες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, από την εποχή των παγετώνων. Τότε οι γυναίκες εξαντλημένες από τις εγκυμοσύνες, τις γέννες και την ανατροφή των παιδιών έμεναν κλεισμένες στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε λόγω του ψύχους ήταν προτιμότερο να μην βγαίνουν έξω στο κρύο και να κοιμούνται σκεπασμένες με γούνες ζώων.

Εκτός αυτού, ένας λόγος ακόμη που υποφέρουν περισσότερες γυναίκες οφείλεται ενδεχομένως στην ορμόνη οιστραδιόλη, η οποία ‘αντιπαλεύει' με την σεροτονίνη.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως μια βόλτα στον ήλιο, ο καθαρός αέρας, η κίνηση βοηθούν στο να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος και κατ επέκταση στην καλύτερη διάθεση.

Ακόμη τα σπορ είναι πάντα μια καλή λύση ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν αρκεί τζόκινγκ για λίγη ώρα αλλά τρεις φορές την εβδομάδα άθληση για μισή ώρα και η φανέλα «να ιδρώνει».

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η επιθυμία για γλυκά αυξάνεται το χειμώνα και θα πρέπει να προσέχει κανείς να παίρνει και αρκετές βιταμίνες.

Πηγή: http://www.dw.com

Διαβάστε επίσης

Πώς μπορείτε να προλάβετε την κατάθλιψη
Κατάθλιψη: «Είχα χάσει το αίσθημα της συντροφικότητας και ένιωθα παραμελημένη από τον άντρα μου»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved