Τα συμπτώματα της κατάθλιψης για τα οποία φοβόμαστε να μιλήσουμε

Μπορεί να πιστεύετε ότι γνωρίζετε πολλά για την κατάθλιψη  όμως δεν ισχύει.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης για τα οποία φοβόμαστε να μιλήσουμε

Ξέρετε για παράδειγμα ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να αισθάνονται λυπημένοι και άδειοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχουν διαταραχές ύπνου, να μην θέλουν να φάνε, να κουράζονται, να μη βιώνουν έντονα τα αισθήματά τους , να σκέφτονται το θάνατο.

Αλλά ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης που πιθανότατα δεν γνωρίζετε και ίσως είναι από το πιο δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί, είναι η μοναξιά.

Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν είναι περιτριγυρισμένοι από κόσμο. Ακόμη και οι πιο εσωστρεφείς έχουν την ανάγκη να είναι πιο κοινωνικοί όταν βρίσκονται σε παρέα.

katathlipsi 2

Αλλά όταν έχεις κατάθλιψη, δεν μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να κάνει σχέδια, να βγει από το σπίτι, ή ακόμα να μπει στη διαδικασία να ντυθεί. Κι ενώ νιώθεις έντονα την ανάγκη να ζητήσεις βοήθεια, φοβάσαι να το κάνες γιατί πιστεύεις ότι γίνεσαι ενοχλητική για τους ανθρώπους, ότι δεν είσαι και η καλύτερη παρέα.

Παράλληλα, αισθάνεσαι ενοχές γιατί πρέπει να έχεις κάποιον γύρω σου.

Όταν έχεις σοβαρή κατάθλιψη, θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον που θα σε καταλάβει και δεν θα σε κρίνει.

Αλλά δεν μπορείς ν΄ανοίξεις το στόμα σου και να ζητήσεις βοήθεια. Παγιδεύεσαι στον εαυτό σου, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την κραυγή αγωνίας σου.

Όσο βυθίζεσαι στην κατάθλιψη, τόσο περισσότερο απομονώνεσαι από τον έξω κόσμο . Κι όμως, τότε ακριβώς είναι που χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ, κάποιον για να σε βοηθήσει, να δει και να καταλάβει τι σου συμβαίνει.

katathlipsi 3

Είναι πραγματικό λυπηρό το γεγονός ότι μπορεί να απομονωθείς από φίλους και γνωστούς επειδή δεν γνωρίζουν τα πολλά πρόσωπα της κατάθλιψης . Κι όμως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις έναν καταθλιπτικό φίλο σου ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο είναι να περνάτε χρόνο μαζί του, κάνοντας ό, τι αισθάνεται να κάνει. Ακόμα κι αν φαίνεται να μην σας ακούει, η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική. Το να γνωρίζει ότι κάποιος άλλος νοιάζεται, να αφουγκράζεται την αγάπη σας, είναι τόσο σημαντικό και παράλληλα τόσο …θεραπευτικό.

Η αγάπη των δικών σου ανθρώπων μπορεί να σε βοηθήσει. Σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι άξιος της αγάπης τους.
Έτσι, εάν έχετε έναν φίλο ή έναν αγαπημένο που έχει κατάθλιψη, παρακαλώ θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι περάσετε χρόνο μαζί του.
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια της μοναξιάς και η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να την αντιμετωπίσεις.

Το κείμενο της Jenna B. δημοσιεύτηκε στο themighty.com

Διαβάστε επίσης

Πώς μπορείτε να προλάβετε την κατάθλιψη
Κατάθλιψη: «Είχα χάσει το αίσθημα της συντροφικότητας και ένιωθα παραμελημένη από τον άντρα μου»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved