«Αγωνίστηκα πολύ για να συμβιβαστώ με τη μητρότητα. Ήταν δύσκολα, αλλά πιστεύω τα κατάφερα»

Χρειάζεται χρόνος για την προσαρμογή στη μητρότητα. Ήδη το άγχος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της αλλαγής είναι πολύ έντονο.

«Αγωνίστηκα πολύ για να συμβιβαστώ με τη μητρότητα. Ήταν δύσκολα, αλλά πιστεύω τα κατάφερα»

Η Λουάν Μπριζεντάιν στο βιβλίο της «Ο γυναικείος εγκάφαλος» (The female brain) γράφει πώς οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι τόσο μεγάλες ώστε αλλάζουν μόνιμα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι μητέρες μπορούν να έχουν καλύτερη μνήμη και να νιώθουν περισσότερο ευέλικτες, προσαρμόσιμες και γενναίες, επειδή αυτές είναι οι ιδιότητες που πρέπει να έχει κάθε μητέρα για να μπορεί να προστατεύει τα παιδιά της. Χρειαζόμαστε χρόνο για να καταλάβουμε τι μας έχει συμβεί και να προσαρμοστούμε στη νέα μας ζωή.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο της ζωής σας, ίσως πράγματι έτσι να είναι. Όμως δεν είστε μόνες και όσο το μωρό μεγαλώνει, η ζωή σας θα αλλάζει. Εάν πιστεύετε ότι δυσκολεύεστε να φροντίσετε το μωρό σας και νοιώθετε πως η αυτοεκτίμησή σας εγκαταλείπει, σκεφτείτε πως η μητρότητα είναι κάτι που μαθαίνεται, πως δικαιούστε χρόνο για να μάθετε και ότι κανείς δεν περιμένει να γίνετε η τέλεια μητέρα μέσα σε μια νύχτα.

mother

Αν νοιώσετε τη θλίψη σας να αγγίζει τα όρια της απελπισίας, σκεφτείτε πώς αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αλλαγής που βιώνετε και σύντομα θα περάσει. Η επιλόχεια κατάθλιψη που πέρασε η Ιμοτζεν (μια γνωστή της) ήταν τόσο σοβαρή ώστε πρότεινε στο σύντροφό της, να δώσουν το μωρό για υιοθεσία!

Υποθέτω πώς αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Αγωνίστηκα πολύ ώστε να καταφέρω να συμβιβαστώ με τη μητρότητα. Τώρα πλέον έχω καταλήξει πώς το να είμαι μητέρα, είναι κάτι υπέροχο, κάτι που έχει προσδώσει νόημα στη ζωή μου. Είχα ανάγκη να έχω παιδιά. Θα ήμουν δυστυχισμένη εάν δεν τα είχα αποκτήσει.»

Διαβάστε επίσης

Η μητρότητα μπορεί να αλλάξει τη ζωή της γυναίκας;
Δεν απολαμβάνω κάθε στιγμή με τα παιδιά μου αλλά καταλαβαίνω γιατί το λένε οι γονείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved