Σας λείπει αυτοπεποίθηση; 5+1 τρόποι για να το διαπιστώσετε

Ψάχνουμε, βρίσκουμε, διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε για τον τρόπο που θα καταφέρουμε να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας. Να το ενθαρρύνουμε, να έχει μία καλή γνώμη και εκτίμηση για τον εαυτό του και γι αυτό που είναι.

Σας λείπει αυτοπεποίθηση; 5+1 τρόποι για να το διαπιστώσετε

Ωραία, μέχρι εδώ. Με εμάς, όμως, τι γίνεται; Νιώθετε στιγμές πως χάνετε την αυτοπεποίθηση σας; Την αυτοεκτίμηση σας; Νιώθετε καλά με τον εαυτό σας; Ή νιώθετε ότι δεν είστε αποδεκτοί από τους άλλους, ότι δεν αγαπιέστε όσο θα θέλατε; Και κυρίως, ότι δεν τα καταφέρνετε με τα μητρικά καθήκοντα; Αν αναρωτιέστε, μήπως σας λείπει η αυτοπεποίθηση, παρακάτω υπάρχουν ενδεικτικά τρόποι για να το διαπιστώσετε.

Απολογείστε για τα πάντα

Νιώθετε πολλές φορές ενοχικά και δέχεστε ότι αν συμβαίνει κάτι λάθος, είναι δική σας ευθύνη; Νιώθετε την ανάγκη να απολογείστε για τα πάντα; Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο, Αυτοεκτίμησης, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι. Να πιστεύεις δηλα΄δη ότι εσύ κάνεις λάθος και πρέπει να απολογείσαι.
Τι να κάνετε: Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να απολογείται, θα πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν φταίτε εσείς για όλα. Πριν, λοιπόν, ζητήσετε συγγνώμη, σκεφτείτε ξανά, αν πράγματι έχετε κάνει εσείς λάθος.

Θεωρείτε ότι τα πάντα είναι θέμα τύχης

Είστε από εκείνες που μόλις σας συμβεί κάτι καλό, το αποδίδετε στην τύχη και όχι στις δυνατότητές σας; Αν για παράδειγμα βρείτε μία καλή δουλειά, πιστεύετε ότι ήσασταν απλά τυχερή και όχι μία καλή επαγγελματίας με δυνατό βιογραφικό και ικανότητες; Όπως επίσης, τονίζει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αυτοεκτίμησης, τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, είναι αυτά που δεν έχουν εμπιστοσύνη και στις ικανότητές και δυνάμεις τους. Επίσης, δε δέχονται εύκολα τα κομπλιμέντα και τους επαίνους, διότι νιώθουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά είναι χαριστικά.
Τι να κάνετε: Όταν κάποιος επαινεί τις ικανότητές σας, αποδεχτείτε το με ένα «ευχαριστώ». Κανείς δεν «χαρίζει» καλά λόγια και επαίνους, αν ο άλλος δεν τους αξίζει πραγματικά.

gynaika troei nyxia

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Μπαίνετε συχνά στη διαδικασία να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους; Συγκρίνετε για παράδειγμα τη δική σας ζωή με μία φίλης σας, η οποία θεωρείτε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από εσάς; Αναρωτιέστε πώς αυτή τα κατάφερε και εσείς όχι;
Τι να κάνετε: Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Όπως τονίζει το Πανεπιστήμιο της Columbia, αν δε μπορείς να ελέγχεις τη σύγκριση του εαυτού σε με άλλους, δε θα μπορέσεις ποτέ να ανακαλύψεις πόσες ομοιότητες έχετε ή πόσο καλύτερη είσαι. Και στην τελική, αυτό που βλέπεις στον άλλον, είναι η βιτρίνα. Δεν ξέρεις ποτέ τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και αν αυτή η «ονειρική» ζωή μία φίλης σου, είναι και στην πραγματικότητα τόσο ιδανική.

Σας νοιάζει η γνώμη των άλλων

Μήπως είσαι από εκείνες που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα απλό μπλουζάκι, αν δεν έχουν μαζί τους κάποιον άλλον να πει τη γνώμη του; Μήπως σε κάθε τι που κάνεις, έχεις πάντα στο μυαλό σου τι θα πούνε οι δικοί σου άνθρωποι; Α θα εγκρίνουν ή όχι; Χμ.
Τι να κάνετε: Εμπιστευτείτε το ένστικτο και την κρίση σας και μόνο. Εσείς, μόνο ξέρετε τι πραγματικά θέλετε και τι σας αρέσει. Ναι, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τη γνώμη των δικών μας ανθρώπων, που ξέρουμε ότι μας αγαπούν και θέλουν το καλό μας, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Έχετε περίεργες συνήθειες

Τρώτε τα νύχια σας; Δαγκώνετε τα χείλη σας; Πειράζετε συνεχώς τα μαλλιά σας; Σύμφωνα, με το Αμερικανικό Κέντρο, Elements Behavioral Health, αυτό είναι ένα είδους ψυχικού καταναγκασμού και εμφανίζεται σε άτομα με έντονο άγχος ή χαμηλή αυτοπεποίθηση. Πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για έναν μηχανισμό, που κάνει το άτομο να νιώθει καλύτερα.
Τι να κάνετε: Γράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα νιώθετε και σας απασχολούν. Σε μία στήλη, γράψτε τι είναι αυτά που πιστεύετε ότι δεν κάνετε καλά. Και στην άλλη, τι είναι αυτά που πιστεύετε ότι κάνετε καλά. Κάνετε τη σύγκριση.

Θέλετε να κοιμάστε συνεχώς

Σύμφωνα, με την dr. Margarita Tartakovsky, του Ινστιτούτου PhsyCentral τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση νιώθουν συνεχώς κουρασμένα και έχουν ανάγκη από ύπνο.
Τι να κάνετε: Αλλάξτε τη διατροφή σας. Προτιμήστε μία πιο υγιεινή, κοιμηθείτε καλά το βράδυ, ενώ ξεκινήστε να γυμνάζεστε. Θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved