Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου»;

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους, ο μήνας της διασκέδασης, χαλάρωσης, ξεφαντώματος. Ωστόσο, είναι και ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, ο μήνας που η μέρα αρχίζει να μικραίνει, που τα σχολεία θα ξεκινήσουν, που οι διακοπές τελειώνουν, που το Φθινόπωρο έρχεται.

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου»;

Και στη σκέψη αυτών, αρχίζεις να νιώθεις κάπως. Μάλλον, αρχίζεις να νιώθεις ένα σφίξιμο, μία στεναχώρια, μία μελαγχολία, όπως ακριβώς εκείνης της Κυριακής. Ακόμη και τώρα που έχεις μεγαλώσει, τις Κυριακές το απόγευμα δε νιώθεις το ίδιο σφίξιμο, με εκείνο που ένιωθες όταν πήγαινες σχολείο; Το ίδιο σφίξιμο δε νιώθεις όταν ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος, μαζί και το καλοκαίρι; Αν νιώθεις έτσι, είναι να ξέρεις η «μελαγχολία του Αυγούστου».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ψυχιατρικού Κέντρου του Westchester, Stephen Ferrando «Η μελαγχολία του Αυγούστου, είναι σαν τη μελαγχολία της Κυριακής, η οποία όμως στην περίπτωση αυτή κρατά έναν μήνα». Και συνεχίζει να εξηγεί στο περιοδικό New York Magazine ότι πρόκειται για μία εποχική συναισθηματική διαταραχή.

«Για να διαγνωσθεί μία διαταραχή της διάθεσης το άτομο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δυο εβδομάδες επίμονα σημάδια, που δε δείχνουν να βελτιώνονται». Αν κάποιος έχει τα ίδια συμπτώματα, για μικρότερο διάστημα, έχει μάλλον μία υποκλινική εκδοχή της διαταραχής. «Αν συμβεί κάτι καλό, αισθάνεσαι καλύτερα, και αν συμβεί κάτι, που δεν είναι τόσο καλά, αισθάνεσαι χειρότερα. Υπάρχει δηλαδή διακύμανση στη διάθεση, κάτι που δε συμβαίνει σε μία διαταραχή».

Το κλειδί για την εξάλειψη όλων των συναισθημάτων, που προκαλούν άγχος και αυτή τη μορφή μελαγχολίας, είναι η χαλάρωση. Συγκεκριμένα, η πλήρης αποκοπή απ’ οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει άγχος. «Τον Αύγουστο είναι η καλύτερη στιγμή για κάποιον να κάνει ένα διάλειμμα απ’ όλους και απ’ όλα» τονίζει η Rachel Annunziato, καθηγήτρια Ψυχολογίας. Μάλιστα, όπως εξηγεί, η «μελαγχολία του Αυγούστου» συναντάται σε όλες τις ηλικίες. Στους μαθητές, λόγω των σχολείων, στους μεγαλύτερους λόγω της επιστροφής στη δουλειά και σε όλους γιατί το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved