Αφιερωμένο στη μαμά που δεν θέλει να είναι πάντα ψύχραιμη

Το περιστατικό συνέβη στην παιδική χαρά. Ένα παιδί κυνηγούσε το γιο μου και ξαφνικά του ρίχνει στο κεφάλι μια πέτρα. Δεν ήξερα πόσο σοβαρό ήταν το χτύπημα κι αν θα χρειαζόταν ράμματα.

Αφιερωμένο στη μαμά που δεν θέλει να είναι πάντα ψύχραιμη

Η μαμά του παιδιού έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη κι εγώ άκουσα τον εαυτό μου να λέει: «Δεν είναι κάτι σοβαρό».

Φυσικά και αυτό δεν ήταν αλήθεια, ήταν κάτι πολύ σοβαρό. Ήθελα να φωνάξω στη γυναίκα ότι το παιδί της ήταν αντικοινωνικό, βάρβαρο και ότι εξαιτίας του το παιδί μου πιθανόν να αποκτούσε μια ουλή.

Όμως αυτό θα ήταν αγένεια. Θα ήμουν άξεστη. Δεν έπρεπε να παρασυρθώ από το θυμό μου και να χάσω την ψυχραιμία μου.

Επέλεξα να κρατήσω το στόμα μου κλειστό, γιατί ήθελα να είμαι μια cool μαμά, μια μαμά ψύχραιμη. Που δεν ταράζεται, δεν χάνει την αυτοκυριαρχία της, ακτινοβολεί, και προπαντός ποτέ δεν φωνάζει τα παιδιά της. Ακόμα κι αν σκοτώνονται μεταξύ τους ή αν είναι έτοιμα να γκρεμίσουν το σπίτι.

Η ψύχραιμη, cool μαμά, αντί να φωνάζει, μιλάει με ήρεμη σταθερή φωνή. Τα έχει όλα υπό έλεγχο μόνο με τον τόνο της φωνής της. Η ψύχραιμη μαμά δεν λέει «όχι» όταν μπορεί να πει «ναι».

Λέει ναι στον 3χρονο γιο της ότι μπορεί να φάει το φαγητό του στις 10:00 π.μ. Λέει ναι, όταν θέλει ένα επιπλέον μπισκότο που μπορεί να είναι το 10ο στη σειρά. Και παρόλο που πιστεύει ότι το παιδί της είναι κακομαθημένο ( με ευθύνη της) δεν πρόκειται ποτέ να το αποκαλέσει έτσι. Αντ 'αυτού, θα του χαμογελάσει ήρεμα και γλυκά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να είστε μια ψύχραιμη μαμά αλλά τελικά θα συνειδητοποιήστε ότι δεν έχει σημασία πόσο ήρεμη και ατάραχη δείχνετε, αλλά τι νοιώθετε μέσα σας. Όταν δείτε ότι κάποιος πειράζει το παιδί σας, θα νοιώσετε τη φωνή σας να υψώνεται και το κεφάλι σας να στριφογυρίζει.

Θα χάσετε την ψυχραιμία σας. Οσο κι αν προσπαθήσετε να είστε μια ψύχραιμη μαμά, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ κουραστικό κάποιες φορές.

Πείτε ό, τι θέλετε για τις μαμάδες που φωνάζουν, που αγωνιούν, που κλαίνε, γιατί έτσι νοιώθουν και δεν έχουν τη δύναμη να φανούν cool και ψύχραιμες. Όμως προτιμώ να έχω την ελευθερία να φωνάξω σε ένα παιδί όταν απειλεί τη ζωή του παιδιού μου ή όταν κάνει κάτι τρομερό, απ’ το να προσποιηθώ κάτι που δεν είμαι και δεν θέλω να γίνω: Μια ψύχραιμη και cool μαμά.

Της Elizabeth Broadbent

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved