Και η γιορτή της μητέρας θέλει …… την «χημεία» της

Και η γιορτή της μητέρας θέλει …… την «χημεία» της

Στην κυριολεξία, χρωστάμε τη ζωή μας στην μητέρα μας. Η ημέρα της μητέρας ηχεί μια από τις πιο δυναμικές ημέρες του χρόνου διότι είναι η ημέρα αυτής της γυναίκας στην οποία χρωστάμε τη ζωή μας. Η μητέρα μας ήταν εκεί για εμάς και θυσίασε αρκετά, ιδίως κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Όσοι έχουν δικό τους παιδί, ξέρουν ακριβώς τι εννοώ.

Και η γιορτή της μητέρας θέλει …… την «χημεία» της

Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο μπορεί να έχω μάθει 15 ενεργά επαγγελματικά, είναι ότι η μητέρα έχει εκπληκτικές υπερδυνάμεις για τις οποίες έχω ξαναγράψει. Γι' αυτό δικαιολογείται η ύπαρξη της ημέρας αυτής και μάλιστα αξίζει να αποτελεί μια ευχάριστη γιορτή. Δεν αξίζει η μητέρα μας μια τέτοια ξεχωριστή ημέρα; Σαφώς. Όμως, τι γίνεται την επομένη της γιορτής της μητέρας; Και τις υπόλοιπες 363 ; Συχνά με ρωτούν τι λέει η επιστήμη μας για αυτή την ημέρα, πώς να την γιορτάζουν και πώς να φέρονται στις μητέρες τους αυτή την ημέρα.

Είμαστε σε μια εποχή που σχεδόν όλοι μιλάνε με όρους ιατρικοποιημένους. Όμως λίγοι τους μεταφράζουν σε απλά ελληνικά. Κι αυτό θα ήθελα να κάνω. Η επιστήμη της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας – αρκετά πολύπλοκοι κλάδοι – στηρίζουν μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του και τους άλλους να βελτιώσουν την σωματική και ψυχική τους ευεξία, ζωτικότητα και ευτυχία. Ένα μεγάλο ποσοστό της ανθρώπινης συμπεριφορά έχει σχέση με την αλληλεπίδραση των 5 σημαντικών ουσιών του εγκεφάλου.

 GIORTI MITERAS 1

Την κορτιζόλη, την οξυτοκίνη, την ντοπαμίνη, τις ενδορφίνες, και την σεροτονίνη.

Για όλους μας αλλά ιδιαιτέρως για την μητέρα, το στρες πρέπει να κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα. Το σώμα μας όταν στρεσάρεται, εκκρίνει κορτιζόλη και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες μακροπρόθεσμα. Καθώς μεγαλώνουμε, αποκτούμε όλο και μεγαλύτερη ευαισθησία στην κορτιζόλη. Όσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα σου, τόσο λιγότερη κορτιζόλη (και στρες) θα είναι ικανή να διαχειριστεί ωφέλιμα.

Ορισμένες φορές η οξυτοκίνη αποκαλείται και ορμόνη του έρωτα, καθώς εκκρίνεται όταν υπάρχει άγγιγμα. Αγκαλιές, φιλιά, οτιδήποτε εμπεριέχει άγγιγμα συμπεριλαμβανομένου κράτημα χεριών, περπάτημα χέρι χέρι και άγγιγμα στον ώμο. Όταν τα επίπεδα της είναι υψηλά, βιώνουμε μια αίσθηση ζεστασιάς και εμπιστοσύνης.

Η ντοπαμίνη εκκρίνεται κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι καινούργιο. Είτε αυτό είναι ένα καινούργιο τραγούδι, ταινία, ή ακόμα και μια νέα ιστοσελίδα ή προϊόν τεχνολογίας. Στην ουσία, είναι η επιβράβευση από τον εγκέφαλό μας κάθε φορά που ανακαλύπτουμε κάτι.

Οι ενδορφίνες εκκρίνονται μετά από σωματική δραστηριότητα. Είναι η ουσία που ευθύνεται για την ευφορία που βιώνει ένας δρομέας αντοχής.

Η σεροτονίνη παράγεται όταν βοηθάμε και ερχόμαστε κοντά με τους άλλους και όταν νιώθουμε περηφάνια μετά την επαρκή ολοκλήρωση κάποιας εργασίας. Έρχεται ένα κύμα σεροτονίνης όταν όσοι είναι κοντά μας καταφέρνουν κάτι ουσιώδες, όπως το συναίσθημα του γονέα στην αποφοίτηση του παιδιού ή σε αθλητικές διακρίσεις. Η σεροτονίνη πηγάζει από την σύνδεσή μας με κάτι εκτός του εαυτού μας και παράγεται όταν νοιώθουμε πίστη (στη ζωή ή την δουλειά) ότι οι άλλοι είναι δίπλα σου κι εσύ δίπλα τους. Η σεροτονίνη είναι αυτός ο νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να νοιώθουμε πολύ καλά, με έναν τρόπο που αδιαμφισβήτητα ξεπερνάει την απλή χαρά.

Εφόσον λοιπόν το κύμα της εποχής μας, μας θέλει ιατρικοποιημένους, μόλις το έκανα. Και τώρα θα σας το μεταφράσω σε απλά και πρακτικά ελληνικά.

GIORTI MITERAS 2

Με στόχο να κάνετε γενικότερα την ζωή της μητέρας σας (κι όχι μόνο την ημέρα της γιορτής της) πιο όμορφη, ώστε να της προσφέρετε πολλά ουσιαστικότερα από ένα «σ αγαπάω», πάμε να δούμε πώς θα γίνετε πιο εκδηλωτικοί και δημιουργικοί με γνώμονα την αγάπη σας για εκείνη.

Βοηθήστε την να διαχειριστεί την κορτιζόλη της : Βρείτε τρόπους να μειώσετε το στρες της. Αν δεν είναι αρκετά κοινωνική, η μοναχικότητά της μπορεί να οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης. Αν παλεύει με το νοικοκυριό, μπορείτε να της μειώσετε αυτό το στρες βοηθώντας την. Και μόνο η καλοσύνη σας μπορεί να την σκλαβώσει. Δεν την κάνει τίποτα πιο υπερήφανη από ένα καλοσυνάτο παιδί. Βλέποντάς σας να είστε ευγενικοί και συμπαθείς στον περίγυρό της μπορεί να της μειώσει σημαντικά το στρες.
Ενισχύστε την οξυτοκίνη της : Όσο περισσότερο μπορείτε να αγκαλιάζετε και να φιλάτε την μητέρα σας, τόσο περισσότερη οξυτοκίνη θα ρέει στις φλέβες της. Προσπαθήστε να έχετε περισσότερη σωματική επαφή μαζί της. Η αγκαλιά κάνει θαύματα οπότε προσπαθήστε να αυξήσετε την συχνότητα.
Αυξήστε την ντοπαμίνη της : Αυτό είναι εύκολο. Όσο περισσότερες καινούργιες και άγνωστες για εκείνη εμπειρίες μπορείτε να της δώσετε, τόσο καλύτερα θα είναι τα επίπεδα ντοπαμίνης. Αυτό θα μπορούσε να είναι να την πάτε σε ένα εστιατόριο που δεν έχει ξαναπάει ή να της μάθετε μια νέα τεχνολογία.
Βοηθήστε στην ροή των ενδορφινών : Κάντε ότι μπορείτε να αυξήσετε την σωματική της δραστηριότητα. Περπάτημα, κηπουρική, ή όπια σωματική άσκηση δύναται για το δικό της επίπεδο.
Ενισχύστε την σεροτονίνη της : Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Οι συχνές επαφές, ιδίως τετ-α-τετ, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Επισκέψεις, τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα ή emails......με στόχο να διατηρείτε συνεπή και συχνή επαφή. Άλλος ένα τρόπος είναι να κάνετε κινήσεις καλοσύνης όπως να την πάρετε μαζί σας σε κάτι εθελοντικό ή σε κάποια βοήθεια που θα προσφέρετε σε φίλο ή συγγενή. Όταν βοηθάμε τους άλλους βλέπουμε εκπληκτικές αλλαγές στη διάθεσή και την ευεξία μας.

Ας μην ακυρώνουμε λοιπόν την ημέρα της γιορτής της μητέρας με σχόλια όπως «εγώ την αγαπώ καθημερινά» ή «την ημέρα αυτή περιμέναμε για να το καταλάβει».

Η μητέρα μας αξίζει τα καλύτερα.
Απλά να μην ξεχνάτε ότι αξίζει τα καλύτερα και αυτή την ημέρα και κάθε ημέρα.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com 
e-mail: ioanna.thps@gmail.com  / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com 

20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ HAVAIANAS YELLOW
11.49 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΑΓΙΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ - ΜΠΛΕ
12.49 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΑΓΙΟ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΡΟΖ ΦΛΟΥΟ
20.32 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Κοσμήματα κήπος του καλοκαιριού
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τι είναι ο εκφοβισμός - bullying και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Τι είναι ο εκφοβισμός - bullying και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

To bullying ή σχολικός εκφοβισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ο Στέλιος Μαντούδης…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Δέκα σκέψεις που θα κάνεις όταν τα παιδιά αρρωστήσουν

Δέκα σκέψεις που θα κάνεις όταν τα παιδιά αρρωστήσουν

Μάνα κάνε κουράγιο! Ίωση είναι θα περάσει ή απλά SOS, τα παιδιά…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τρία λάθη που κάνετε στη διατροφή του παιδιού (pics)

Τρία λάθη που κάνετε στη διατροφή του παιδιού (pics)

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στη διατροφή…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Έξι λόγοι για τους οποίους τα LEGO® DUPLO® είναι το ιδανικό δώρο

Έξι λόγοι για τους οποίους τα LEGO® DUPLO® είναι το ιδανικό δώρο

Όταν έρχεται η στιγμή που καλούμαστε να αποφασίσουμε τι δώρο θα πάρουμε…
Διάβασε τη συνέχεια
PlusQueen

Best of DPG network

MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies