14 πράγματα που θα ήθελα να μου είχαν πει για την επιλόχεια κατάθλιψη

Την περίοδο της εγκυμοσύνης προετοιμαζόμαστε για τη γέννα ρουφώντας κάθε πληροφορία που θα μας φανεί χρήσιμη. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την επιλόχεια κατάθλιψη.

14 πράγματα που θα ήθελα να μου είχαν πει για την επιλόχεια κατάθλιψη

Ακόμα και αν έχουμε παραδείγματα γυναικών που έχουν περάσει επιλόχεια κατάθλιψη καμιά γυναίκα δεν είναι σε θέση να προετοιμαστεί ψυχολογικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι μία προσωπική μάχη, εσωτερική κaι πολυδαίδαλη που ακόμα και αν έχει κοινά χαρακτηριστικά, ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι ο ίδιος.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα για την επιλόχεια κατάθλιψη που δεν είναι τόσο γνωστά ή δεν αποτυπώνονται σε κάποια βιβλιογραφία. Είναι όμως γνώριμα σε όλες τις μητέρες που την έχουν βιώσει.

1. Νοιώθεις ασήμαντη. Η γέννηση του μωρού σου προκαλεί ένα συναίσθημα απέραντης ευτυχίας.Όμως, μέσα σου νοιώθεις ταυτόχρονα τόσο ασήμαντη μπροστά στο θαύμα της ζωής. Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο.
2. Είσαι εξαντλημένη και πιστεύεις ότι δεν θα αναρρώσεις ποτέ από τη γέννα.
3. Ακόμα και αν δεν είχες αιμορροΐδες κατά την εγκυμοσύνη μπορείς να βγάλεις μετά τη γέννηση του παιδιού.Γιατί τόση ταλαιπωρία;
4. Τα εσώρουχα πριν και μετά τη γέννα είναι ο ορισμός της μη...θυληκότητας. Για να μην αναφέρουμε τα εσώρουχα της μιας χρήσης.
5. Οι συσπάσεις συνεχίζονται και μετά τη γέννηση του παιδιού. Είναι επίμονες και κουραστικές (όχι σε όλες τις γυναίκες).
6. "Εχεις κοιλίτσα για πολλούς μήνες μετά τη γέννα. Μάλιστα όσοι δεν σε γνωρίζουν ενδεχομένως να πιστεύουν ότι είσαι έγκυος (ξανά).
7. Μπορεί να μην σου αρέσει το μωρό σου με το που το δεις. Συμβαίνει συχνά...
8. Ο θηλασμός δεν είναι πάντα το πιο φυσιολογικό πράγμα στον πλανήτη.
9. Θα ακουμπάς το στήθος σου και θα αναπηδάς από τον πόνο.
10. Η σκοτεινή καφέ γραμμή που ήταν σήμα κατατεθέν στην φουσκωμένη σου κοιλιά δεν θα φύγει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελες.
11. Μαλλιά και δέρμα αλλάζουν. Νοιώθεις πιο τραχύ το πρόσωπο σου ενώ τα μαλλιά από μπούκλες μπορεί να γίνουν ίσια!
12. Ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει κρίση στο γάμο ή να ενισχύσει το δέσιμο με το σύντροφό σου. Η ...επίδραση δεν είναι πάντα η ίδια.
13. Θα νοιώθεις έντονους πόνους στη μέση, στα χέρια και στον αυχένα. Πόνους γενικά.
14. Τα πράγματα τελικά θα πάρουν το δρόμο τους. Το μωρό θα κοιμάται περισσότερες ώρες, το ίδιο και εσύ. Οι καλύτερες μέρες είναι γεγονός απλά τώρα δεν είσαι σε θέση να τις χαρείς.

«Μύθοι» επιλόχειας κατάθλιψης
Οι μύθοι που συνοδεύουν τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και δεν θα πρέπει να γίνονται πιστευτοί από τις νέες μητέρες είναι ότι:
-είναι «φυσιολογικά»
-είναι λιγότερο σοβαρά από την «κανονική» κατάθλιψη
-περνούν μόνα τους, χωρίς να προκαλέσουν επιπτώσεις
-οφείλονται μόνο στις ορμονικές αλλαγές
-δεν θα εμφανιστούν ξανά μετά το πέρας της λοχείας

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ψυχικών διαταραχών που δεν θεραπεύονται, μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με τους πάσχοντες γονείς. Τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και στο δεύτερο παιδί ή ακόμη και το τρίτο παιδί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved